News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Εισαγωγή στους αορτήρες | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Για κάθε οπλοφόρο ο αορτήρας είναι ένα πολύ σπουδαίο εξάρτημα του όπλου του. Όπως και τα περισσότερα είδη τακτικού εξοπλισμού μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός σύμμαχος, αλλά και ένας πολύ κακός εχθρός. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία εισαγωγή στα είδη από αορτήρες ώστε να μπορεί ο καθένας να επιλέξει κάτι που ταιριάζει στις ανάγκες του.

Πηγή: VTSupply.com

Αορτήρας δύο σημείων (κλασικός)
Εδώ έχουμε τον αορτήρα που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι ένας ιμάντας που προσαρμόζεται στο μπροστινό και πίσω μέρος του τυφεκίου και έχει ρυθμιζόμενο μήκος. Λόγω της πολυετούς χρήσης του, είναι αυτός για τον οποίο έχουν αναπτυχθεί περισσότερες τεχνικές χρήσης όπως π.χ. βολές ελ. σκοπευτών, μεταφορά χιαστί, στον ώμο, κτλ. Πρακτικά είναι μία καλή επιλογή αλλά έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι καλός για γρήγορη μετάβαση από τον έναν ώμο στον άλλον, ταχεία ασφάλιση-ακινητοποίηση του όπλου, μετάπτωση από τυφέκιο σε πιστόλι, κτλ. Άρα δεν είναι καλό για μάχες με βολές ταχείας αντίδρασης ή σε περιβάλλοντα κατοικημένων τόπων. Αλλά από την άλλη, είναι από τις καλύτερες επιλογές για μεταφορά όπλου. Βλέπετε ένα παράδειγμα από αυτό τον αορτήρα παρακάτω.

Πηγή: Pinterest.com

Αορτήρας δύο σημείων (ταχείας ρύθμισης)
Αυτός ο τύπος αορτήρα κατασκευάστηκε για να λύσει μερικά από τα προβλήματα που είχε ο παλαιότερος. Πρακτικά έχει παρόμοιο σχεδιασμό με τη διαφορά ότι η μπροστινή άκρη του ιμάντα προσαρμόζεται συνήθως στο χειροφυλακτήρα, και επίσης ο αορτήρας διαθέτει ένα ιμάντα-λαβή που μπορεί εύκολα ο χειριστής να χρησιμοποιήσει για να χαλαρώσει ή να σφίξει τον αορτήρα μέσα ελάχιστο χρόνο. Με αυτό το τρόπο είναι πιο εύκολη η αλλαγή ώμου και η ταχεία ασφάλιση-ακινητοποίηση του όπλου. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα παρακάτω.

Πηγή: Vero-Vellini.com

Αορτήρας τριών σημείων
Οι αορτήρες αυτού του τύπου κατασκευάστηκαν για να επιτρέπουν ταχεία μετάπτωση από τυφέκιο σε πιστόλι και μάχη σε κατοικημένους τόπους. Ουσιαστικά, ο αορτήρας δένει στο μπροστινό και πίσω μέρος του όπλου και ένας δεύτερος ιμάντας ενώνει αυτό το μέρος με μία μεγάλη θηλιά που περνάει στο σώμα του χειριστή. Χάρη σε αυτό το σχεδιασμό το όπλο βρίσκεται πάντα σταθερό στο κέντρο του κορμού του σκοπευτή και με ένα απλό τράβηγμα του ιμάντα μπορεί να «κολλήσει» επάνω του εάν απαιτείται ασφάλιση-ακινητοποίηση του. Βλέπετε πως είναι αυτοί οι αορτήρες στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: JustBBGuns.co.uk

Αορτήρας ενός σημείου
Αυτοί είναι οι πιο μοντέρνοι αορτήρες και όπως δηλώνει και το όνομα τους, ασφαλίζουν μόνο σε ένα σημείο επάνω στο όπλο. Έπειτα υπάρχει κάποιο κλιπ που επιτρέπει στο χειριστή να προσαρμόσει τον αορτήρα σε κάποια θηλιά ή ακόμα και στο φορέα βαλλιστικών πλακών του. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του αορτήρα είναι ότι προσφέρει απόλυτη ελευθερία κίνησης. Πράγματα όπως βολές ταχείας αντίδρασης, αλλαγή ώμου, μετάπτωση σε πιστόλι, κτλ. γίνονται πολύ εύκολα γιατί ο αορτήρας δεν εμποδίζει ιδιαίτερα αυτές τις κινήσεις. Ωστόσο, για τον ίδιο λόγο οι αορτήρες ενός σημείου δε συγκρατούν με ασφάλεια το όπλο ακινητοποιημένο. Οπότε όταν τρέχουμε, κινούμαστε, κτλ. το όπλο για πηγαίνει δεξιά-αριστερά εάν δε το ασφαλίσουμε με κάποιον άλλο τρόπο. Βλέπετε έναν τέτοιο αορτήρα παρακάτω.

Πηγή: BlueForceGear.com

Αορτήρας δύο-σε-ένα
Αυτό το είδος υβριδικού αορτήρα συνδυάζει τον αορτήρα ενός σημείου και των δύο σημείων. Με απλά λόγια, ο αορτήρας διαθέτει κλιπ ταχείας τοποθέτησης και ο χειριστής μπορεί είτε να βάλει και τα δύο επάνω στο όπλο κάνοντας τον έναν αορτήρα δύο σημείων, είτε να βάλει το ένα στο όπλο και το άλλο στη θηλιά κάνοντας τον αορτήρα ενός σημείου. Βλέπετε ένα παράδειγμα και από αυτό τον αορτήρα παρακάτω.

Πηγή: HuntingGunCase.com

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι υπάρχει σωστή απάντηση για το ποιος αορτήρας είναι «καλύτερος». Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες σας. Ένας σκοπευτής μεγάλων αποστάσεων ή κυνηγός θα είναι πολύ ικανοποιημένος με έναν απλό αορτήρα δύο σημείων. Ένας αστυνομικός σε μία μεγάλη πόλη όμως θα ήταν πιο αποτελεσματικός με έναν αορτήρα τριών σημείων διότι το όπλο θα ήταν ασφαλισμένο καλά επάνω στο σώμα του αλλά θα μπορούσε γρήγορα να το χρησιμοποιήσει εάν χρειαστεί. Από την άλλη, ένας στρατιώτης που κάνει επιχείρηση εκκαθάρισης κλειστού χώρου σε εχθρική περιοχή θα ήταν καλύτερα να είχε αορτήρα ενός σημείου για να να έχει τη μέγιστη δυνατή ελευθερία κίνησης. Ελπίζουμε το άρθρο μας να σας βοήθησε στην επιλογή του κατάλληλου αορτήρα για τη περίπτωση σας.

Πηγή: Pinterest.com

το βρήκαμε εδώ

Εκπαίδευση σε Όπλα
#Εισαγωγή #στους #αορτήρες #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...