News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Δυνάμεις Πεζοναυτών | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

Οι Δυνάμεις Πεζοναυτών είναι ένας σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού που υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και έχει αποστολή την εκτέλεση αποβατικών αποστολών με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά μέσα Ειδικών Δυνάμεων. Πολλά τμήματα της εκπαίδευσης είναι παρόμοια με αυτά των Δυνάμεων Καταδρομών ενώ μετά την ολοκλήρωση του Βασικού Σχολείου Πεζοναυτών ακολουθεί αντίστοιχη απονομή πράσινου μπερέ.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από διάστημα 2-5 Απριλίου 2012, από την αποβατική άσκηση «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 1-2012» που έλαβε χώρα στη Σαμοθράκη με τη συμμετοχή μονάδων της 32 ΤΑΞ ΠΝ (32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών) και συνδρομή των αρματαγωγών ΛΕΣΒΟΣ (L176) και ΡΟΔΟΣ (L177) του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Η 32 ΤΑΞ ΠΝ (32η Ταξιαρχίας Πεζοναυτών) αποτελεί το μοναδικό σχηματισμό Πεζοναυτών στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) και ιδρύθηκε στις 23 Απριλίου 1919 στη Πρέβεζα. Όσοι υπηρετούν στις Δυνάμεις Πεζοναυτών πρέπει να φέρουν τα διακριτικά που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, δεξία έγχρωμα και αριστερά τα χαμηλής ορατότητας.

dynameis_pezonaytwn_02

Στη 32 ΤΑΞ ΠΝ «Mοράβας» ανήκουν οι παρακάτω υπομονάδες με έδρα το Βόλο, τη Λάρισα και τη Χαλκίδα. Αυτές οι υπομονάδες είναι η εξής.

  • ΛΣ/32ης ΤAΞ ΠΝ (Λόχος Διοικήσεως της 32ης ΤΑΞ ΠΝ)
  • 505 ΤΠΝ (505 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
  • 521 ΤΠΝ (521 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
  • 575 ΤΠΝ (575 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
  • 32 ΙΜΑ Π/Ν (32η Ιλαρχία Μέσων Αρμάτων Πεζοναυτών). Αποτελείται από τέσσερις Ίλες με συνολικά 17 άρματα μάχης τύπου Leopard 1A5.
  • 32 ΜΠΠ Π/Ν (32 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού Πεζοναυτών). Η υπομονάδα αποτελείται από τη Πυροβολαρχία Διοικήσεως και τρεις Πυροβολαρχίες με 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα Oto Melara Mod 56.
  • 32 ΛΜΧ Π/Ν (32 Λόχος Μηχανικού Πεζοναυτών)
  • 32 ΠΕΑ/ΑΠ (32 Πυροβολαρχία Ελαφρού/Αντι-Αεροπορικού Πυροβολικού)
  • 32 ΛΔΒ (32 Λόχος Διαβιβάσεων)
  • 32 TYΠ (32 Τάγμα Υποστήριξης)

Την αντίστοιχη σχηματική αναπαράσταση των παραπάνω υπομονάδων μπορείτε να την δείτε καλύτερα στη συνέχεια.

dynameis_pezonaytwn_03

Το έμβλημα των Δυνάμεων Πεζοναυτών έχει κύριο στοιχείο το μυθικό πλοίο «ΑΡΓΩ», το πλοίο που ο Ιάσονας χρησιμοποιήσε στην Αργοναυτική Εκστρατεία και το σύμβολο των αποβατικών και αμφίβιων επιχειρήσεων των πεζοναυτών. Το έβμλημα φέρει επίσης το ρητό «ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ» (Χρειάζεται Θάρρος). Είναι μέρος από μία φράση που γνωρίζουμε σήμερα από τον Οδυσσέα. Τη φράση αυτή την είπε η Θεά Αθηνά στους Έλληνες πολιορκητές της Τροίας όταν σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους. Η φράση ήταν:

Θαρσείν χρη τάχ’ αύριον έσετ’ άμεινον

Που μπορούμε να το μεταφράσουμε στα Νέα Ελληνικά ως «χρειάζεται θάρρος, αύριο όλα θα είναι καλύτερα». Εδώ βλέπετε το έμβλημα των Δυνάμεων Πεζοναυτών που μόλις περιγράψαμε.

dynameis_pezonaytwn_04

Και κλείνοντας, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τη τηλεοπτική εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη» (2011) που παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο το 575 Τάγμα Πεζοναυτών στο Βόλο.


Source link

Μονάδες
#Δυνάμεις #Πεζοναυτών #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...