News

News

Τρίτη
Ιούνιος, 6

Διόπτρα σκόπευσης SMASH 2000 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Παρότι οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ επιχειρούν εδώ και αρκετά χρόνια εις την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, μόλις τον Μάρτιο του 2020 είδαμε φωτογραφίες από Αμερικανούς να χρησιμοποιούν στη Συρία τη προηγμένη διόπτρα σκόπευσης SMASH 2000 της ισραηλινής εταιρείας Smart-Shooter. Σε αυτό το άρθρο μας θα μελετήσουμε αυτή τη διόπτρα που χρησιμοποιείται επιβεβαιωμένα από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ σήμερα. Ενδεικτικά, παρακάτω βλέπετε στελέχη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ σε εκπαιδευτικές βολές σε σταθερούς και κινούμενους στόχους με την εν λόγω διόπτρα εις τη βάση Ατ Τανφ της Συρίας.

Πηγή: Stripes.com

Το όνομα της διόπτρας είναι από τα αρχικά της κατασκευάστριας εταιρείας της, δηλαδή SMArt SHooter, και πωλείται και στη λιανική αγορά για τιμές της τάξης των $15000 σήμερα. Γιατί μία διόπτρα σκόπευσης να είναι όμως τόσο ακριβή; Ο λόγος είναι ότι βάσει των δοκιμών της εταιρείας σε κινούμενους στόχους σε απόσταση 100 μέτρων, η αύξηση των εύστοχων βολών ήτο 60% συγκριτικά με τα μέσα ερυθρής κουκκίδας που χρησιμοποιούν οι περισσότερες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων σήμερα.

Πηγή: Smart-Shooter.com

Επιπρόσθετα με την αυξημένη ευστοχία, η διόπτρα προσφέρει διασύνδεση με συστήματα ελέγχου & διοίκησης C4I επιτρέποντας όχι μόνο παρακολούθηση των συμπλοκών σε πραγματικό χρόνο, αλλά και λήψη δεδομένων από εξωτερικούς αισθητήρες (εναέρια μέσα, δορυφόρους, κτλ.) Η διόπτρα έχει τρεις επιλογές λειτουργίας. Η πρώτη (κατάσταση ημέρας) είναι απλή διόπτρα ερυθρής κουκκίδας (ίδια με τις συμβατικές). Η δεύτερη επιλογή θυμίζει μία συμβατική διόπτρα ερυθρής κουκκίδας με τη διαφορά ότι μέσω της διόπτρας προβάλει στο χειριστή που πρέπει να στοχεύσει για να πετύχει το στόχο του βάσει των αισθητήρων της, του μηχανισμού ακολούθησης στόχων, και του ενσωματωμένου βαλλιστικού υπολογιστή που υπολογίζει τη πορεία των βλημάτων ανάλογα με τη θεοκρασία, υψόμετρο, ταχύτητα αέρα, κτλ.

Πηγή: RifNote.com

Η τρίτη επιλογή λειτουργίας είναι η νυχτερινή όπου η διόπτρα προβάλει σε πραγματικό χρόνο απεικόνιση σε βίντεο από κάμερα νυχτερινής όρασης και IR στο χειριστή, μαζί με τα βοηθήματα σκόπευσης που αναφέραμε παραπάνω.

Πηγή: Twitter.com/GearScout

Η εμβέλεια της διόπτρας για τις «έξυπνες» λειτουργίες της είναι 300 μέτρα και έχει βάρος 980 γραμμάρια με επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου που της προσφέρει αυτονομία 70 ωρών ή 3600 βολών με υποβοήθηση σκόπευσης. Ωστόσο, η διόπτρα είναι μόνο ένα κομμάτι του συστήματος. Το SMASH 2000 είναι ολοκληρωμένο σύστημα σκόπευσης και βλέπετε τα επιμέρους τμήματα του εδώ.

Πηγή: Twitter.com/GearScout

Το κουμπί στο χειροφυλακτήρα είναι για να «κλειδώνει» στόχους. Το δεύτερο εξάρτημα είναι μία τροποποιημένη πιστολοειδής λαβή η οποία έχει ένα κουμπί πίσω από τη σκανδάλη. Έτσι, ο χειρισμός του γίνεται ως εξής. Πρώτον, ο σκοπευτής «κλειδώνει» με το κουμπί του χειροφυλακτήρα το στόχο του (σταθερό ή κινητό). Δεύτερον, το SMASH 2000 του δείχνει (βάσει των αισθητήρων και υπολογισμών του) που πρέπει να στοχεύσει. Τρίτον, ο χειριστής πιέζει τη σκανδάλη συνεχώς αλλά αυτή εμποδίζεται από το να πυροδοτήσει το όπλο λόγω του μηχανισμού στη λαβή μέχρι να είναι στο κατάλληλο σημείο για προσβολή του στόχου. Όταν το όπλο είναι στη κατάλληλη θέση τότε η λαβή αφήνει τη σκανδάλη να πιεστεί οδηγώντας σε πυροδότηση. Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρεία αυτό προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα.

  • Τεράστια αύξηση της ευστοχίας θανατηφόρων βολών
  • Αυξημένη επίγνωση κατάστασης – Επιτρέπει εύστοχες βολές και με τα δύο μάτια ανοικτά
  • Αποφυγή παράπλευρων απωλειών πλήττοντας μόνο επιβεβαιωμένους στόχους
  • Μείωση χρόνου στόχευσης και προσβολής της πρώτης βολής στο στόχο
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης (ελάχιστη εκπαίδευση, συντήρηση και υλικά)
  • Ψηφιακή ρύθμιση του σκοπευτικού σε δευτερόλεπτα

Πηγή: MilitaryLeak.com

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ο λόγος που επέλεξαν αυτή τη διόπτρα ήταν για καταπολέμηση φτηνών drone του εμπορίου που χρησιμοποιούν συχνά τρομοκράτες. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο το SMASH 2000 ανέπτυξε και ειδικό λογισμικό ακολούθησης στόχων που λειτουργεί κατά drone με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω. Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε κάποιο επίσημο στοιχείο για την απόδοση της στο πεδίο της μάχης.

Πηγή: JPost.com

Να τονίσουμε ότι τη στιγμή δημοσίευσης αυτού του άρθρου έχουμε πολύ μικρή προσωπική εμπειρία με αυτή τη διόπτρα (μόλις κάτω των 10 βολών σε περιβάλλον επίδειξης) και έτσι δεν έχουμε κάποια ολοκληρωμένη εικόνα πέραν όσων αναφέρονται παραπάνω. Τρία αρνητικά που παρατηρήσαμε είναι πρώτον το βάρος, αυτονομία, και τρίτον ότι σε κατάσταση βολών ταχείας αντίδρασης πρέπει να γίνεται μετάβαση στη πρώτη κατάσταση λειτουργίας που δε προσφέρει κάτι παραπάνω από μία απλή διόπτρα. Άρα ανάλογα με τις απαιτήσεις σας ίσως να μην είναι πάντα το ιδανικό σύστημα. Ωστόσο, για την αποστολή που θέλει να το χρησιμοποιήσει η SOCOM (προστασία από μικρά drones), είναι μία καλή επιλογή.

Source link

Παρελκόμενα
#Διόπτρα #σκόπευσης #SMASH #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...