Το Δίκτυο Υπογείων Επικοινωνιών Οχυρώσεως (ΔΥΕΟ) εξασφαλίζει αξιόπιστες και ασφαλείς επικοινωνίες για την υποστήριξη του αμυντικού αγώνα των Σχηματισμών.
Στην σχεδίαση του υπογείου δικτύου πρέπει να προβλέπεται η κατασκευή συνδετικών αρτηριών, ώστε στο σύνολό του το δίκτυο να παρουσιάζει μορφή βρόγχων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προβλέπεται και η σύνδεση του υπογείου με όλα τα συστήματα επικοινωνιών του Στρατού όπως με τις οπτικές ίνες του προγράμματος ΕΣΕΕΘΑ, με το ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ», επεκτείνοντας τα συστήματα μέχρι τις Διοικήσεις των Μονάδων ελιγμού και υποστήριξης μάχης, καθώς και με κυκλώματα του ΟΤΕ.
Λαμβάνεται πρόνοια δημιουργίας εναλλακτικών οδεύσεων για την αύξηση της επιβιωσιμότητάς του καθώς επίσης και η σύνδεσή του με τα ομαδικά όπλα της Μονάδας και την προκάλυψη.
Κατά την μελέτη και κατασκευή πρέπει :
- Να λαμβάνεται μέριμνα κάλυψης μέρους των αναγκών επικοινωνιών ειρήνης (όπως για παράδειγμα η διάθεση κυκλωμάτων σε φυλάκια) από το ΔΥΕΟ ώστε να ελέγχεται άμεσα και καθημερινά η λειτουργικότητά του.
- Να περνά από βασικά έργα οχύρωσης.
- Να περνά σε πρανή και κατά το δυνατόν σε απυρόβλητες περιοχές.
- Να απέχει τουλάχιστον διακόσια (200) μέτρα από γέφυρες ή άλλους στόχους.
- Να μην περνά κάθετα από χαράδρες.
- Να απέχει από το δρόμο 100 – 200 μέτρα ώστε να είναι δυνατή η επιτήρησή του και να μην κινδυνεύει από βομβαρδισμούς.
- Να τοποθετούνται συστήματα αντικεραυνικής προστασίας για την προστασία του προσωπικού και των μηχανημάτων.
- Η χαλυβδοταινία πρέπει να γειώνεται σε χιαστί πλαίσια ή σε τρίγωνα γειώσεως (ράβδους) στα εξής σημεία :
- Στους συνδέσμους και στις διακλαδώσεις.
- Ανά 220 –250 μέτρα διαδρομής.
- Στον τερματισμό του καλωδίου υποχρεωτικά σε τρίγωνο γειώσεως.
- Το καλώδιο τερματίζεται σε:
- Κύριους Κατανεμητές. (Κ.Κ): Είναι ο κατανεμητής στον οποίο καταλήγουν πολλά κυκλώματα και αποτελεί κόμβο, συναντάτε συνήθως μέχρι ΣΔ Ταξιαρχίας και ανάλογα με το πλήθος των ΚΚ αριθμούνται ΚΚ-1 , ΚΚ-2 κτλ.
- Ενδιάμεσους Κατανεμητές. (Ε.Κ): Είναι κατανεμητής μικρότερης χωρητικότητας και συνδέεται με τους ΚΚ. Συναντάται κυρίως στο επίπεδο των Μονάδων – Ανεξαρτήτων Υπομονάδων. Αριθμούνται με δύο αριθμούς (ο πρώτος δηλώνει τον ΚΚ που συνδέεται με τον ΕΚ και ο δεύτερος είναι ο αύξων αριθμός του κατανεμητή που συνδέεται με τον ίδιο ΚΚ, π.χ. ΕΚ-16 σημαίνει ότι είναι ο έκτος στην σειρά κατανεμητής που συνδέεται με τον ΚΚ-1)
- Ακραίους Διακλαδωτές. (Α.Δ): Είναι οι κατανεμητές (10-20-30 ζευγών) που τερματίζουν τα καλώδια που ξεκινούν από τους ΚΚ ή ΕΚ. Αριθμούνται παίρνοντας τον αριθμό του ΕΚ που συνδέονται και στην συνέχεια τον αύξοντα αριθμό ανάλογα με την σειρά των ΑΔ που συνδέονται με τον ίδιο ΕΚ. (ΑΔ –153 σημαίνει ότι είναι ο τρίτος ΑΔ που συνδέεται με τον ΕΚ –15, εφόσον είναι οι ΑΔ παραπάνω από 9 τότε προσθέτουμε μικρά γράμματα του αλφαβήτου π.χ. ΑΔ-153 α ΑΔ-153 β κτλ.) Εφόσον ο ΑΔ συνδέεται με ΚΚ αριθμείται πάλι με τριψήφιο αριθμό έχοντας ως πρώτο ψηφίο τον αριθμό του ΚΚ, δεύτερο ψηφίο το μηδέν (0) και τρίτο ψηφίο τον αύξοντα αριθμό του ΑΔ.(π.χ. ΑΔ – 104 σημαίνει ότι είναι ο τέταρτος ΑΔ που συνδέεται απευθείας με τον ΚΚ-1 χωρίς να παρεμβάλλεται ΕΚ.)
Οπλικά Συστήματα,ΔΒ
#Δίκτυο #Υπογείων #Επικοινωνιών #Οχυρώσεως #ΔΥΕΟ #Θέματα #για #τις #Ελληνικές #Ενοπλες #Δυνάμεις