News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Διατροφή: SAN ZMA | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Τα συμπληρώματα ZMA εμφανίστηκαν το 1999 και διαφημίζονται ότι βοηθούν στην ανάρρωση των μυών, στη παραγωγή τεστοστερόνης και σε έναν καλύτερο ύπνο. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το μοντέλο της Αμερικανικής εταιρίας SAN που είχα δοκιμάσει για μερικούς μήνες. Πρακτικά όπως θα γίνει καλύτερα κατανοητό στη συνέχεια το ZMA δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία βιταμίνη για αθλητές αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Πηγή: fitnesdobavki.net

Στις 2 Ιουνίου του 1999, στο 46 Ετήσιο Συνέδριο Αμερικανικών Πανεπιστημίων για Αθλίατρους που έγινε στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον παρουσιάστηκε η πρώτη εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη για τα συμπληρώματα διατροφής ZMA. Λίγο νωρίτερα, τον Μάιο του 1999 η μελέτη είχε δημοσιευτεί και στο επιστημονικό περιοδικό Ιατρική και Επιστήμη στα Αθλήματα και στην Άσκηση, τεύχος 31, νούμερο 5. Όλα τα παραπάνω είχαν ηγηθεί από την καθηγήτρια βιολογίας του πανεπιστημίου Ουέστερν, Δρ. Λόρι Μπρίλα. Κάτι που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι η Δρ. Λόρι Μπρίλα είναι επίσης ιδιοκτήτρια εταιρίας συμπληρωμάτων διατροφής. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία την Δρ. Λόρι Μπρίλα.

Πηγή: Western Washington University
Πηγή: Western Washington University

Έγιναν πολλές ακόμα έρευνες από δεκάδες πανεπιστήμια και επιστημονικά κέντρα παγκοσμίως και οι περισσότερες καταλήγουν ότι πράγματι το ZMA έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους αθλητές. Σχεδόν όλες οι μελέτες καταλήγουν στα ακόλουθα πλεονεκτήματα από τη χρήση του.

  • Αύξηση επιπέδων τεστοστερόνης
  • Καλύτερη ανάρρωση μυών
  • Καλύτερος ύπνος

Πηγή: tw.taobao.com
Πηγή: tw.taobao.com

Το όνομα του συμπληρώματος είναι από τα αρχικά των Αγγλικών λέξεων της βασικής ουσίας που περιλαμβάνει και αυτή είναι η Zinc Monomethionine Aspartate (δηλαδή ZMA), ή στα Ελληνικά, ψευδάργυρος και μαγνήσιο σε ασπαρτική μορφή. Επίσης, πέρα από τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο συχνά περιλαμβάνει και βιταμίνη Β-6 που βοηθά στην απορρόφηση τους από τον οργανισμό. Αν θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες για το ZMA μπορείτε να δείτε περισσότερα και στα παρακάτω άρθρα.

Γενικά, υπάρχουν αμέτρητες πληροφορίες διαθέσιμες στο διαδίκτυο αλλά τα παραπάνω δίνουν μία καλή εικόνα στον αναγνώστη που θέλει να μάθει κάποια βασικά πράγματα για τα συμπληρώματα διατροφής ZMA όπως αυτό που βλέπουμε στο παρόν άρθρο.

Πηγή: tw.taobao.com
Πηγή: tw.taobao.com

Πρακτικά ο ψευδάργυρος βοηθάει στην ανάρρωση καθώς είναι από τα βασικά στοιχεία που υπεύθυνα για την ανάπλαση των ιστών αλλά είναι και ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη της ορμόνης της τεστοστερόνης στους άνδρες αθλητές. Αντίστοιχα, το μαγνήσιο ισορροπεί τους ηλεκτρολύτες προσφέροντας καλύτερο ύπνο και μειώνοντας τις συσπάσεις των μυών. Τέλος, ο ψευδάργυρος βοηθάει πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τις φλεγμονές. Αν δούμε τώρα σε ποιες τροφές μπορούμε να βρούμε ψευδάργυρο είναι αρκετές. Μερικά παραδείγματα είναι μύδια, μοσχαρίσιο κρέας, αρακάς, παρμεζάνα, γάλα, καρύδια, κοτόπουλο, κτλ. Αντίστοιχα, μπορούμε να λάβουμε μαγνήσιο από τροφές όπως αμύγδαλα, ηλιόσπορους, βρώμη, μπρόκολο, καλαμπόκι, κτλ. Άρα αν κάνουμε μία καλή ολοκληρωμένη διατροφή το πιθανότερο είναι ότι ήδη λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα μαγνησίου και ψευδάργυρου. Αν όμως δεν κάνουμε μία τέτοια διατροφή τότε έχουμε πρόβλημα καθώς και τα δύο αυτά είναι απαραίτητα για έναν υγιή οργανισμό και αυτό το κενό έρχονται να γεμίσουν τα συμπληρώματα ZMA. Σχεδόν πάντα έχουν τη μορφή κάψουλας όπως ακριβώς βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για τα μέγιστα αποτελέσματα απορρόφησης από τον οργανισμό το ZMA πρέπει να λαμβάνεται περίπου 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο και όχι σε συνδυασμό με κάποια τροφή που περιέχει ασβέστιο καθώς το ασβέστιο εξουδετερώνει την απορρόφηση του ψευδάργυρου. Κατά προτίμηση πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι πριν τον ύπνο. Το συμπλήρωμα της εταιρίας SAN που βλέπουμε εδώ έρχεται σε μία συσκευασία η οποία περιλαμβάνει 90 κάψουλες. Όμως, η ημερήσια λήψη ορίζεται σε 3 κάψουλες σύμφωνα με τις οδηγίες, άρα είναι σχεδιασμένο για 30 ημέρες. Είναι ελεγμένο και εγκεκριμένο από όλες τις κρατικές υπηρεσίες πιστοποίησης συμπληρωμάτων των ΗΠΑ και ο πίνακας θρεπτικών συστατικών του είναι ο ακόλουθος.

Βιταμίνη Β-6 (πυριδοξίνη υδροχλωρική) 7 mg
Μαγνήσιο (ασπαρτικό) 450 mg
Ψευδάργυρος (μονομεθειονίνη) 450 mg

Προσοχή, τα παραπάνω είναι για κάθε ημερήσια λήψη, δηλαδή 3 κάψουλες, όχι για κάθε μία κάψουλα. Το κάθε κουτί της εταιρίας SAN κοστίζει περίπου €10-15 άρα αν κάποιος έχει απλώς έλλειψη μαγνησίου ή ψευδάργυρου μπορεί για πολύ λιγότερα χρήματα να προμηθευτεί από οποιοδήποτε φαρμακείο μία ανάλογη βιταμίνη (σχεδόν όλες οι πολυβιταμίνες του εμπορίου για αθλητές έχουν και τα δύο αυτά συστατικά). Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δε το θεωρώ ένα σημαντικό συμπλήρωμα και ελάχιστες φορές θα το χρειαστεί κάποιος πραγματικά. Οι φορές αυτές θα είναι μόνο από ελλιπή διατροφή που οδηγεί σε απουσία των συστατικών που προσφέρει το ZMA. Ωστόσο, αυτά που προσφέρει μπορούν να ληφθούν από πάρα πολλές τροφές και κάθε ισορροπημένη διατροφή τις περιλαμβάνει καθημερινά.

Πηγή: ironworld.ru
Πηγή: ironworld.ru

Παραμένοντας στην εταιρία SAN, στα προϊόντα της χρησιμοποιεί τη φράση «We deliver results» (Φέρνουμε αποτελέσματα) αλλά με αυτό το συμπλήρωμα διατροφής, εκτός και αν έχετε σοβαρή έλλειψη μαγνησίου και ψευδάργυρου ή προβλήματα ανάρρωσης μυών και φλεγμονές δε θα δείτε κάποια ιδιαίτερα αποτελέσματα. Ο λόγος που είχα επιλέξει το προϊόν της συγκεκριμένης εταιρίας ήταν γιατί είναι μία σοβαρή εταιρία στο χώρο των συμπληρωμάτων, το συμπλήρωμα δεν περιέχει περίεργα συστατικά, έχει περάσει όλους τους ελέγχους και δεν υπάρχει κάποια γνωστή παρενέργεια του καθώς είναι απλώς συμπλήρωμα και όχι κάτι άλλο. Πράγματι, δε παρατήρησα καμία παρενέργεια αλλά ούτε κάποια αισθητά αποτελέσματα σε επίπεδα τεστοστερόνης και σύσπασης των μυών. Εκεί που είδα κάποια θετικά αποτελέσματα ήταν η καλύτερη ανάρρωση των μυών και ο ύπνος. Όμως σε αυτό οφείλεται ότι η διατροφή μου δεν περιελάμβανε αρκετό ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Ένα αρνητικό στο συγκεκριμένο συμπλήρωμα είναι ότι η ημερησία λήψη του δεν είναι μία, αλλά τρεις κάψουλες που κάποιοι μπορεί να το βρουν ενοχλητικό. Όμως, σίγουρα είναι πολύ πιο φτηνό απλώς να προσθέσουμε κάποιες τροφές που θα προσφέρουν αυτά τα συστατικά στη διατροφή μας από το να αγοράζουμε τέτοια συμπληρώματα. Παρ’όλα αυτά, ίσως κάποιος αναγνώστης να βρει αυτές τις πληροφορίες χρήσιμες παρότι αντικατοπτρίζουν κυρίως μία προσωπική άποψη. Κλείνοντας, πρέπει να προσέχουμε το σώμα μας για να μας προσέξει και αυτό όταν το χρειαστούμε.

Πηγή: nutritiondepot.com.mx
Πηγή: nutritiondepot.com.mx

το βρήκαμε εδώ

Διατροφή
#Διατροφή #SAN #ZMA #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...