Εδώ θα δούμε μία από τις αγαπημένες μου μπάρες πρωτεΐνης που είναι διατροφικά καλές και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για επιβίωση, περιστατικά έκτακτης ανάγκης, και ασφαλώς συμπλήρωμα διατροφής όταν δεν έχουμε χρόνο ή διαθέσιμο κανονικό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη.
Πριν από μερικούς μήνες βρήκα σε ένα super market στο χώρο με τις υγιεινές τροφές αυτές τις μπάρες και από τότε είναι από τις αγαπημένες μου. Η εταιρία ProBar ιδρύθηκε το 2002 στο Παρκ Σίτι της Γιούτα των ΗΠΑ από τον κύριο Τζεφ Κόλμαν με στόχο την παρασκευή μίας ποιοτικής μπάρας πρωτεΐνης που ταυτόχρονα θα ήταν εύγευστη αλλά και από φυσικά προϊόντα χωρίς χρήση κανενός είδους γενετικά μεταλλαγμένων συστατικών. Έτσι ξεκίνησε η σειρά BASE η οποία πωλείται σήμερα σε έξι διαφορετικές γεύσεις. Οι γεύσεις είναι:
- Οργανική σοκολάτα
- Ζύμη μπισκότου
- Σοκολάτα-μέντα
- Σοκολάτα-φυστικοβούτυρο
- Bliss σοκολάτα
- Καφέ
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι είναι η πιο ωραία μπάρα πρωτεΐνης που έχω προσωπικά δοκιμάσει καθώς δε θυμίζει πουθενά απολύτως ότι είναι μια μπάρα πρωτεΐνης και όχι σοκολάτας. Επίσης, τα συστατικά της είναι φυσικά σε αντίθεση με αυτά που βλέπουμε στις περισσότερες μπάρες πρωτεΐνης. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί αλεύρι Ταπιόκα μαζί με καρπούς από chia (είδος μέντας) και λινάρι. Όλα τα συστατικά παρασκευής της είναι τα ακόλουθα:
Συστατικά: Απόσταγμα πρωτεΐνης σόγιας, βιολογικό σιρόπι από Ταπιόκα, βιολογικό σιρόπι από μπαμπού, βιολογικό σιρόπι από αγαύης, φοινικέλαιο, γλυκερίνη, ζάχαρη, σύμπλεγμα ωμέγα (καρποί από chia και λινάρι), ακατέργαστη σοκολάτα, συμπυκνωμένη πρωτεΐνη βιολογικού ρυζιού, κακάο, καρδαμέλαιο, αλεύρι Ταπιόκα, αμύγδαλα, αλάτι, σιρόπι ζάχαρης, λεκιθίνη σόγιας, βούτυρο κακάο, αραβικό κόμμι, εκχύλισμα δενδρολίβανου, τοκοφερόλες για προστασία της γεύσης, κιτρικό οξύ, ασκορβικό οξύ
Περιέχει: Αμύγδαλα, φασόλια σόγιας
Η αγαπημένη μου γεύση είναι, όπως δηλώνει και ο τίτλος του άρθρου, η Cookie Dough (ζύμη μπισκότου). Έχει μία σοκολατένια μελωμένη γεύση με ξηρούς καρπούς και θυμίζει κανονική μπάρα καθαρής σοκολάτας. Επίσης, είναι πολύ ανθεκτική και δε λιώνει εύκολα. Δεν περιέχει ούτε γλουτένη, ούτε γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά. Για να έχετε μία καλύτερη εικόνα, παρακάτω είναι ο πίνακας θρεπτικών συστατικών της.
Θρεπτικά Στοιχεία
Για μία μπάρα (70 γραμμάρια)
Θερμίδες 290 | Θερμίδες από Λιπαρά 80 |
Συνολικά Λιπαρά | 9 γραμμάρια |
Κορεσμένα Λιπαρά | 5 γραμμάρια |
Χοληστερόλη | 0 mg |
Νάτριο | 420 mg |
Κάλιο | 100 mg |
Συνολικά Υδατάνθρακες | 32 γραμμάρια |
Φυτικές ίνες | 4 γραμμάρια |
Σάκχαρα | 16 γραμμάρια |
Πρωτεΐνη | 21 γραμμάρια |
Επίσης, η κάθε μπάρα προσφέρει 300mg λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και 600mg λιπαρών οξέων Ωμέγα-6, δηλαδή η τέλεια αναλογία 2:1 για να έχουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6. Ασφαλώς, το πιο σημαντικό είναι στη περίπτωση της μπάρας πρωτεΐνης η ποσότητα και ποιότητας της πρωτεΐνης και σε αυτή τη περίπτωση είναι αρκετά καλή ώστε να μπορεί άνετα να αντικαταστήσει ένα μικρό γεύμα.
Προσωπικά τη θεωρώ από τις καλύτερες, αν όχι τη καλύτερη, μπάρα πρωτεΐνης όσον αφορά τη διατροφική αξία και τη γεύση αλλά σαφώς αυτά είναι και σε σε ένα βαθμό θέμα που διαφέρει ανά άτομο. Παρ’όλα αυτά ως θαυμαστής της θεώρησα σωστό να γράψω τη προσωπική μου άποψη για αυτή τη μπάρα πρωτεΐνης που δε γνώριζα πριν από μερικούς μήνες. Τώρα όσον αφορά το οικονομικό, σαφώς συμφέρει πολύ περισσότερο η αγορά μεγάλης ποσότητας. Ενδεικτικά, μία μπάρα μπορεί να φτάσει μέχρι και $3 στις ΗΠΑ ή €4 στην Ευρώπη όταν μία δωδεκάδα πωλείται περίπου $30 στις ΗΠΑ ή €40 στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, αν αγοράσετε μία δωδεκάδα τότε θα έχουν όλες την ίδια γεύση οπότε θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι σας αρέσει η συγκεκριμένη γεύση προτού κάνετε μία τέτοια αγορά.
Διατροφή
#Διατροφή #ProBar #Protein #Bar #BASE #Cookie #Dough