News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Διατροφή: ON Gold Standard 100% Whey

Αυτό το άρθρο μας είναι για το πιο γνωστό συμπλήρωμα πρωτεΐνης από ορό γάλακτος (ή αλλιώς τυρόγαλο), αυτό της Αμερικανικής εταιρίας Optimum Nutrition. Αυτό το συγκεκριμένο προϊόν είναι το πρώτο στη κατηγορία του εδώ και πολλά χρόνια και σε αυτό το άρθρο ελπίζουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στο γιατί συμβαίνει αυτό. Πριν καν ξεκινήσουμε το άρθρο, να κάνουμε μία σημαντική διευκρίνηση. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα προτείναμε σε κάποιον να λαμβάνει την απαραίτητη πρωτεΐνη για τον οργανισμό του από οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής εφόσον έχει τη δυνατότητα να τη λαμβάνει από μη επεξεργασμένες πηγές όπως τα ασπράδια αυγών, το κοτόπουλο, και άλλες τροφές.

Πηγή: GazetteReview.com

Εφόσον ποτέ δε θα προτείναμε ποτέ σε κάποιον να λαμβάνει την ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται από τέτοια συμπληρώματα γιατί γράφουμε αυτό το άρθρο; Ο λόγος είναι για αυτούς που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα είτε λόγο χρόνου είτε για άλλους λόγους. Σε τέτοια περίπτωση υποχρεωτικά η λύση είναι τα συμπληρώματα διατροφής που δεν είναι ποτέ το ίδιο καλά με τις κανονικές τροφές αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα. Ειδικά οι πρωτεΐνες που βασίζονται στον ορό γάλακτος πριν από μερικές δεκαετίες θεωρούταν βιομηχανικό απόβλητο από τις γαλακτοβιομηχανίες. Πρακτικά, παράγονται από τα υπολείμματα της παραγωγής τυριού, το λεγόμενο τυρόγαλο για την ακρίβεια. Αυτό το υλικό στη συνέχεια περνάει μία μεγάλη επεξεργασία όπου γίνεται πλουσιότερο σε πρωτεΐνες και αφαιρούνται κάποια άλλα συστατικά και τέλος, περνάει από ένα θάλαμο όπου αφαιρείται όλη η υγρασία και μετατρέπεται σε σκόνη. Στη συνέχεια οι εταιρίες προσθέτουν σε αυτή τη σκόνη γευστικές ουσίες και ότι άλλο θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει εκεί και έτσι κάπως δημιουργείτε η λεγόμενη πρωτεΐνη whey που βλέπουμε στα ράφια των καταστημάτων αθλητικών ειδών.

Πηγή: OUKosher.org
Πηγή: OUKosher.org

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον άνθρωπο μπορούν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Στους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες τα οποία αποτελούν τις θερμίδες. Οι πρωτεΐνες είναι δομικό στοιχείο των μυικών ιστών και χρησιμοποιούνται τόσο για την ανάπλαση τους όσο και για άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας. Γι’αυτό άλλωστε βλέπετε άτομα που ασχολούνται σοβαρά με τη σωματική αγωγή να δίνουν τόσο μεγάλη βαρύτητα σε αυτό. Βλέπετε ενδεικτικά ένα πίνακα παρακάτω που δείχνει πόση πρωτεΐνη περιέχεται σε διάφορες γνωστές τροφές.

Τροφή Πρωτεΐνη ανά 100 γρ.
Τυρί 28-42 γρ.
Μοσχαρίσιο κρέας 34 γρ.
Κοτόπουλο 30-33 γρ.
Τόνος 30 γρ.
Φιστίκια 26 γρ.
Αυγό 6 γρ.
Μπανάνα (μία) 1.3 γρ.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στη πρωτεΐνη που παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο. Η Gold Standard 100% Whey εδώ και 9 συνεχή έτη βγαίνει με διαφορά η πρώτη στη κατηγορία της παγκοσμίως. Άρα αν είναι να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης, τουλάχιστον επιλέξτε κάποιο που να είναι καλής ποιότητας και αναγνωρισμένο. Το δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι προσφέρεται σε 10 διαφορετικές γεύσεις άρα αποκλείεται να μην βρείτε κάποια που να είναι του γούστου σας.

https://www.youtube.com/watch?v=YJcTFsS38Mc

Κάθε δόση είναι 24 γραμμάρια πρωτεΐνης από 100% ορό γάλακτος (τυρόγαλα) το όποιο μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ένα είδος πρωτεΐνης ταχείας απορρόφησης. Δηλαδή ο οργανισμός μας την λαμβάνει και την επεξεργάζεται πολύ γρήγορα. Κάθε δόση της επίσης αντιστοιχεί σε θρεπτική αξία 120 θερμίδων όπου περιέχει 1 γραμμάριο λιπαρά και 3 γραμμάρια υδατάνθρακες. Τέλος, περιέχει τρία διαφορετικά είδη από ορό γάλακτος. Κατά την επεξεργασία του ορού γάλακτος υπάρχουν τρεις πιθανές τεχνικές και η Gold Standard 100% Whey περιέχει και από τις τρεις.

  • Whey isolate (Απομονωμένος ορός γάλακτος)
    Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σχεδόν μηδενική λακτόζη, υδατάνθρακες, λιπαρά και χοληστερόλη.
  • Whey concentrate (Συμπυκνωμένος ορός γάλακτος)
    Το πιο φτηνό παράγωγο από τυρόγαλα που περίεχει τόσο λακτόζη όσο και υδατάνθρακες και ανάλογα την επεξεργασία μπορεί να περιέχει από 29% έως 89% πρωτεΐνης.
  • Whey hydrolysate (Ορός γάλακτος υδρόλυσης)
    Ορός γάλακτος που έχει επεξεργασμένες πρωτεΐνες με μεθόδους βιοτεχνολογίας για να επιτρέπει ταχύτερη απορρόφηση αμινοξέων από τον οργανισμό.

Πηγή: YouTube.com/watch?v=haGuMkHaJhY
Πηγή: YouTube.com/watch?v=haGuMkHaJhY

Η πρωτεΐνη υδρόλυσης είναι και ο λόγος που στη συσκευασία αναγράφει «Με αμινοξέα που συμβάλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση μυικού ιστού». Και εφόσον αναφέραμε τη συσκευασία να πούμε ότι υπάρχει σε συσκευασίες του ενός κιλού (για την ακρίβεια 907 γραμμάρια), δύο κιλών (2.2 κιλά για την ακρίβεια) και 4.5 κιλών. Τώρα που θα πρέπει να έχετε μία καλή ιδέα του τι περιγράφουμε, πάμε να δούμε τον πίνακα διατροφικής αξίας όπως αυτός αναγράφεται επάνω στη συσκευασία. Ο πίνακας βασίζεται στη γεύση διπλής πλούσιας σοκολάτας (double rich chocolate) για τη συσκευασία των 2.2 κιλών αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και στις άλλες γεύσεις.


Διατροφική Αξία
Μέγεθος δόσης: 1 γεμάτο κυπελλάκι (30.4 γρ.)
Δόσεις στη συσκευασία: 74

Αξία ανά: 100 γρ. 30.4 γρ. % ημερησίας λήψης ανά δόση
Ενέργεια 1521kJ/363kcal 462kJ/110kcal 6%*
Λιπαρά 2.5 γρ. 0.7 γρ. 1%*
    Εκ των οποίων κορεσμένα 1.6 γρ. 0.5 γρ. 3%*
Υδατάνθρακες 7.8 γρ. 2.4 γρ. 1%*
    Εκ των οποίων σάκχαρα 4.2 γρ. 1.3 γρ. 1%*
Πρωτεΐνη 77.4 γρ. 23.5 γρ. 47%*
Αλάτι 1.598 γρ. 0.485γρ. 8%
Ασβέστιο 446 mg 136 mg 56%*
Νάτριο 639 mg 194 mg

* Ημερήσια δόση για τον μέσο ενήλικα
† Δεν έχει οριστεί η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα


Όπως βλέπετε και από τον πίνακα θρεπτικών συστατικών είναι ένα σχετικά καθαρό συμπλήρωμα πρωτεΐνης χωρίς πολλά περίεργα χημικά και αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που μένει στη κορυφή για τόσα πολλά χρόνια. Βέβαια, από τα παραπάνω θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι κάθε δόση δεν έχει μόνο πρωτεΐνη από τυρόγαλα αλλά και άλλα συστατικά. Σύμφωνα με την εταιρία το 77% της κάθε δόσης είναι πρωτεΐνη. Επίσης, παρότι η εταιρία είναι Αμερικανική για την Ευρωπαϊκή αγορά το προϊόν κατασκευάζεται στην Ιρλανδία. Αντίθετα για την αγορά στις ΗΠΑ κατασκευάζεται εντός της χώρας.

Πηγή: BodyBuilding.com
Πηγή: BodyBuilding.com

Και πάμε στο πιο πρακτικό μέρος τώρα που έχουμε μία ιδέα του περί τίνος μιλάμε. Γευστικά και όσον αφορά την υφή είναι εξαιρετική, πολύ καλύτερη από πολλές άλλες πρωτεΐνες της αγοράς. Ένα ακόμα πολύ καλό σημάδι είναι ότι διαλύεται πολύ εύκολα χωρίς να δημιουργεί σβώλους το οποίο συνήθως είναι κακή ένδειξη για τη ποιότητα του προϊόντος καθώς υποδεικνύει την ύπαρξη άλλων ουσιών που προκαλούν αυτή την αντίδραση. Το ίδιο ισχύει και για τη μυρωδιά της που παραμένει ουδέτερη, ίσως ελαφρώς γλυκιά. Ένα συμπλήρωμα που έχει έντονη μυρωδιά, κολλάει στο ποτήρι ή δημιουργεί σβώλους συνήθως έχει πολύ περισσότερα από ορό γάλακτος.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κλείνοντας, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή. Εάν έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε την ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός σας από μη κανονικές τροφές τότε ποτέ μην μεταβείτε σε συμπληρώματα διατροφής όπως αυτό διότι είναι αδύνατο ποτέ να φτάσουν τη ποιότητα των μη κανονικών τροφών. Από την άλλη πλευρά, εφόσον καταλήξετε ότι θα χρησιμοποιείται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για πρωτεΐνη, τότε προτιμήστε κάποιο που να είναι όσο πιο απλό γίνεται χωρίς μία τεράστια λίστα από χημικά και άγνωστες ουσίες. Σε αυτή τη κατηγορία δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι το συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος Gold Standard 100% Whey της εταιρίας Optimum Nutrition είναι μία από τις καλές επιλογές της αγοράς σήμερα.

το βρήκαμε εδώ

Διατροφή
#Διατροφή #Gold #Standard #Whey

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...