News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Διατροφή: MUTANT Creakong | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η κρεατίνη είναι από τα πιο βασικά στοιχεία που λαμβάνουμε από τη τροφή για την ενέργεια των μυών μας. Επίσης, είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα και τεκμηριωμένα συμπληρώματα διατροφής για όσους επιθυμούν μεγαλύτερη λήψη από αυτή που λαμβάνουν από τη καθημερινή τους διατροφή. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το συμπλήρωμα κρεατίνης της Καναδικής εταιρίας συμπληρωμάτων διατροφής MUTANT και συγκεκριμένα του συμπληρώματος κρεατίνης της που το ονομάζει «Creakong».

Πηγή: BodyBuilding.com

Η κρεατίνη πήρε το όνομα της από τη κύρια πηγή λήψης της, το κρέας, δηλαδή ότι έχει μυϊκές ίνες. Ενδεικτικά, το μοσχαρίσιο κρέας προσφέρει περίπου 5 γραμμάρια κρεατίνης ανά ένα κιλό κρέας. Όπως θα είναι κατανοητό από αυτό η λήψη μεγάλης ποσότητας κρεατίνης από τη τροφή δεν είναι πολύ εύκολη, τουλάχιστον για όσους δε τρώνε ένα κιλό κρέας την ημέρα. Η κρεατίνη απεκκρίνεται από τα νεφρά κυρίως ως φωσφοκρεατίνη και αυτό βοηθάει στη δημιουργία ενός συστατικού που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ή για συντομία ATP) και είναι αυτό που δίνει ενέργεια στους μύες για να κάνουν συσπάσεις. Λόγω του ότι ο μεταβολισμός της γίνεται στα νεφρά, δε προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης σε άτομα που έχουν νεφρικές δυσλειτουργίες καθώς μπορεί να τις επιδεινώσει.

Πηγή: id.pricepedia.org
Πηγή: id.pricepedia.org

Για τους περισσότερους ανθρώπους που δε γυμνάζονται αρκετά η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης δεν προσφέρει κάποια ιδιαίτερα οφέλη. Ωστόσο, για άτομα που κάνουν έντονα προγράμματα γυμναστικής αυτή η επιπρόσθετη ενέργεια που μπορεί να δώσει η κρεατίνη μπορεί να τους βοηθήσει στο πρόγραμμα σωματικής αγωγής τους. Σήμερα, η κρεατίνη θεωρείται από τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα διατροφής που είναι εγκεκριμένο για όλους τους αθλητές καθώς υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες κλινικές μελέτες και έρευνες. Από το 1970 που ξεκίνησε η έρευνα των συμπληρωμάτων κρεατίνης μέχρι και σήμερα όλα τα αποτελέσματα συμφωνούν ότι δεν υπάρχει κάτι το βλαβερό στη λήψη της ενώ όλο και περισσότερο μαθαίνουμε για τις ευεργετικές της ιδιότητες σε άτομα που αθλούνται έντονα. Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι σχεδόν όλες αυτές οι έρευνες έχουν γίνει με μονοϋδρική κρεατίνη και κατ’επέκταση άλλες μορφές κρεατίνης ίσως να μην είναι τόσο εμπεριστατωμένα τεκμηριωμένες και δοκιμασμένες.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ίσως το πιο ενδιαφέρον θέμα στο τομέα των συμπληρωμάτων κρεατίνης είναι το πότε είναι καλύτερο να γίνεται η λήψη τους. Από τα παραπάνω θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι αν πάρουμε πριν τη γυμναστική θα έχουμε περισσότερο ATP και άρα ενέργεια για πιο έντονο πρόγραμμα. Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει ότι μετά τη γυμναστική οι μύες προσπαθούν να αναρρώσουν και η κρεατίνη μπορεί να τους προσφέρει περισσότερη ενέργεια και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών για καλύτερη και ταχύτερη ανάπλαση τους. Αυτό το θέμα είναι ακόμα αμφιλεγόμενο αλλά παρ’όλα αυτά, για όσους ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό το συμπλήρωμα αυτό είναι σχεδόν μονόδρομος. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα μπορείτε να μελετήσετε τα παρακάτω άρθρα από διάφορες Ελληνικές ιστοσελίδες από ειδικούς στο θέμα της διατροφής.

Πηγή: MuscleAndStrength.com
Πηγή: MuscleAndStrength.com

Πάμε να δούμε το συμπλήρωμα κρεατίνης Creakong της εταιρίας MUTANT που είναι άλλωστε και ο στόχος αυτού του άρθρου τώρα. Η κρεατίνη MUTANT Creakong έρχεται σε μορφή σκόνης σε ένα πλαστικό κουτί των 300 γραμμαρίων. Η ημερήσια δόση της αντιστοιχεί σε 4 γραμμάρια άρα συνολικά αποτελείται από 75 δόσεις (300 / 4 = 75). Η τιμή της σήμερα είναι περίπου $20 για τις ΗΠΑ και περίπου €15 για την Ευρώπη. Δεν περιέχει κανένα συστατικό πέραν κρεατίνης και όμως έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα συμπληρώματα κρεατίνης. Εμπεριέχει τρία διαφορετικά είδη κρεατίνης ώστε να προσφέρει τα μέγιστα δυνατά θετικά αποτελέσματα. Ο πίνακας θρεπτικών συστατικών της ανά δόση (4 γραμμάρια) είναι ο ακόλουθος.

Μείγμα κρεατίνης CREAKONG 4 γραμμάρια
Μονοϋδρική κρεατίνη
Χηλική κρεατίνη μαγνησίου
Τρι-κιτρική κρεατίνη

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Δηλαδή, κάθε δόση των 4 γραμμαρίων περιέχει 4 γραμμάρια κρεατίνης αποτελούμενης από ένα μείγμα τριών διαφορετικών μορφών της. Η πρώτη, η μονοϋδρική κρεατίνη είναι η πιο γνωστή και διαδεδομένη μορφή κρεατίνης όπως επίσης και αυτή που έχει τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τη εργογενή ενίσχυση που προσφέρει. Από την άλλη, η χηλική κρεατίνη μαγνησίου είναι αποτέλεσμα έρευνας των εργαστηρίων Albion. Η πιο βασική διαφορά της είναι ότι σε αντίθεση με τη μονοϋδρική κρεατίνη που απορροφάται με τη βοήθεια του νερού (και γι’αυτό όπως θα γνωρίζετε η λήψη κρεατίνης επιβάλει και επαρκή λήψη νερού), η χηλική κρεατίνη μαγνησίου απορροφάται με τη βοήθεια του μαγνησίου. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες αυτό οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό. Τέλος, έχουμε τη τρι-κιτρική κρεατίνη που είναι μία από τις νεώτερες μορφές κρεατίνης και επίσης από τις πιο ακριβές. Η τρι-κιτρική κρεατίνη χρησιμοποιεί κιτρικό οξύ και φαίνεται με τα σημερινά στοιχεία ότι έχει τη καλύτερη απορρόφηση σε σχέση με τις προηγούμενες από τον οργανισμό. Από την άλλη πλευρά, έχει το μειονέκτημα ότι είναι σχετικά νέο συστατικό και ακόμα γίνονται πολλές μελέτες επάνω του. Ο λόγος που η εταιρία επέλεξε αυτό το μείγμα είναι ώστε να ωφελήσει όλους τους αθλητές ακόμα και αν για κάποιο λόγο το σώμα τους δεν απορροφά αρκετά καλά τη μία ή την άλλη.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως φαίνεται και από τη παραπάνω φωτογραφία, η Creakong της MUTANT έχει τη μορφή σκόνης και είναι άγευστη και άοσμη. Προσωπικά δε παρατήρησα κάποια παρενέργεια όπως φούσκωμα, δυσπεψία, ή οτιδήποτε άλλο με αυτό το συμπλήρωμα και σίγουρα τα αποτελέσματα του είναι αισθητά όταν συνδυάζεται με σωστή διατροφή, ύπνο και έντονο πρόγραμμα γυμναστικής. Σύμφωνα με τη διεθνή ιστοσελίδα BodyBuilding.com η βαθμολογία της είναι 9/10 και δε μπόρεσα να βρω κάποιο αρνητικό σχόλιο από κριτικές στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα συνηθισμένα συμπληρώματα μονοϋδρικής κρεατίνης χωρίς καμία παρενέργεια και η προσωπική μου εμπειρία είναι η ίδια. Κλείνοντας, δε θα πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση ότι σε αντίθεση με τα συμπληρώματα σκέτης μονοϋδρικής κρεατίνης η MUTANT Creakong περιέχει και δύο μορφές που δεν είναι τόσο τεκμηριωμένες και δοκιμασμένες κυριολεκτικά για αρκετές δεκαετίες. Έτσι, σίγουρα το ρίσκο κάποιας παρενέργειας είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα απλά συμπληρώματα μονοϋδρικής κρεατίνης.

Πηγή: eBay.com
Πηγή: eBay.com

το βρήκαμε εδώ

Διατροφή
#Διατροφή #MUTANT #Creakong #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...