News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Διατροφή: MP Fish Oil (Ωμέγα-3)

Πριν από μερικούς μήνες είχα γράψει για την εμπειρία μου με το συμπλήρωμα fish oil (Ωμέγα-3), δηλαδή ιχθυέλαιο, της εταιρίας Universal, ήταν το άρθρο «Διατροφή: Universal Fish Oil (Ωμέγα-3)». Λίγους μήνες αργότερα βρήκα αυτό το συμπλήρωμα Ωμέγα-3 που φαίνεται πως είναι λίγο καλύτερο και θα δούμε τους λόγους σε μεγαλύτερο βάθος σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: MusclePharm.com

Αρχικά, για όσους είχαν διαβάσει το προηγούμενο άρθρο, κάνουμε την ίδια εισαγωγή στα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οπότε, αν είχατε διαβάσει το προηγούμενο άρθρο μπορείτε να παραβλέψετε τη παρακάτω εισαγωγή και να μεταβείτε απευθείας προς το τέλος του άρθρο που είναι η προσωπική μου εμπειρία με αυτό το συμπλήρωμα διατροφής.

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες από ειδικούς στο χώρο που αναλύουν τις ευεργετικές ιδιότητες των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή όπως το αναφέρουν πολλοί, αγνό λάδι ψαριού. Δυστυχώς, τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 βρίσκονται μόνο στα ψάρια και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δε τρώμε σε καθημερινή βάση ψάρι. Πολλές μελέτες λένε ότι για μία φυσιολογική λήψη Ωμέγα-3 απαιτείται να τρώμε ψάρι τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, οι γνωστές μελέτες δείχνουν ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στα ακόλουθα (ανάμεσα σε πολλά ακόμα):

  • Προστασία από καρδιακές παθήσεις (σύμφωνα με έρευνες από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Ερευνών του Μάαστριχτ της Ολλανδίας)
  • Προστασία από κατάθλιψη (σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Nutritional Neuroscience)
  • Πρόληψη προβλημάτων όρασης (από κλινικές μελέτες των Γαλλικών κέντρων υγείας)
  • Αντικαρκινική δράση, κυρίως στο καρκίνο του προστάτη και του μαστού (σύμφωνα με μελέτες Τσέχικων και Ιαπωνέζικων πανεπιστημίων)
  • Καταπολέμηση άγχους (σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό European Journal of Neuroscience)
  • Προστασία από διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (από κλινικές μελέτες του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας)
  • Σωστή ρύθμιση της πίεσης (από έρευνα του πανεπιστημιακού κέντρου υγείας του Μέριλαντ των ΗΠΑ)
  • Βελτίωση ανοσοποιητικού συστήματος (από έρευνα του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ)
  • Ταχύτερη αποκατάσταση μυών (από κλινικές μελέτες του πανεπιστημίου του Λονδίνου)

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Που είναι όμως το πρόβλημα με τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 αν είναι τόσο ευεργετικά τότε; Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες και κλινικές έρευνες, η αναλογία ανάμεσα σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-6 και λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 πρέπει να είναι περίπου 2:1 για να έχουμε τα επιθυμητά, θετικά αποτελέσματα. Δηλαδή, για κάθε δύο Ωμέγα-6 χρειαζόμαστε ένα Ωμέγα-3. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναλογία που είναι περισσότερο στις τάξεις του 20:1 και είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι λαμβάνουμε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποκλειστικά από τα ψάρια ενώ Ωμέγα-6 από δεκάδες τροφές όπως αραβοσιτέλαιο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, ξηρούς καρπούς, πίτες και ψωμί, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, αυγά, κτλ. Οπότε, για να ισορροπήσουμε την αναλογία πίσω στο 2:1 ίσως να πάμε στα συμπληρώματα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής συνεπάγεται με ανάλογο πρόγραμμα διατροφής. Σε τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι ο διατροφολόγος που έφτιαξε το πρόγραμμα έχει προσθέσει είτε πολύ μεγάλη ποσότητα από ψάρι κάθε εβδομάδα, είτε κάποιο συμπλήρωμα Ωμέγα-3. Προτού δούμε το συγκεκριμένο συμπλήρωμα από την Αμερικανική εταιρία MusclePharm παραθέτουμε κάποιους συνδέσμους που αναλύουν περισσότερο τα οφέλη και ευεργετικές δράσεις των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 όταν βρίσκονται σε κατάλληλη αναλογία με τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-6.

Και πάμε τώρα στο συμπλήρωμα Fish Oil (Ωμέγα-3), δηλαδή ιχθυέλαιο, της εταιρείας MusclePharm η οποία έχει γίνει πολύ γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο και λόγω της μεγάλης της χορηγίας στο Αμερικανικό πρωτάθλημα ΜΜΑ, στο UFC (Ultimate Fighting Championship). Στο πρωτάθλημα UFC η εταιρία MusclePharm είναι ο επίσημος πάροχος συμπληρωμάτων διατροφής στους αθλητές που συμμετέχουν.

Πηγή: MusclePharm.com
Πηγή: MusclePharm.com

Πίσω στο θέμα μας, η συσκευασία περιλαμβάνει 90 κάψουλες και ενδεικτικά, για μία διατροφή της τάξης των 2000 θερμίδων ημερησίως η προτεινόμενη δοσολογία είναι μία κάψουλα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσατε μεταφρασμένο στα Ελληνικά τον πίνακα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει η κάθε κάψουλα.

Θερμίδες 9
Συνολικά λιπαρά 1g
Λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 1000mg
Άλλα Συστατικά Ζελατίνη, νερό, γλυκερίνη, μεθακρυλικό οξύ (συμπολυμερές διασποράς), τριακετίνη και φυσικό αρωματικό εσπεριδοειδών

Από τα παραπάνω δε φαίνεται αμέσως γιατί ξεχωρίζει από το συμπλήρωμα της εταιρίας Universal που είχαμε δει πριν από μερικούς μήνες. Ίσως το μόνο θετικό είναι ότι μειώνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες μυρωδιάς ψαριού με το φυσικό αρωματικό που περιέχει. Το κλειδί όμως βρίσκεται αλλού, δύο από τα πιο βασικά λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 για καρδιαγγειακή και μυϊκή υγεία είναι τα EPA (σιπενταενοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ) όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο άρθρο μας. Το συμπλήρωμα της εταιρίας Universal έχει 300mg από τέτοια λιπαρά οξέα ανά κάψουλα από τα οποία είναι 180mg EPA και 120mg DHA ενώ η κάθε κάψουλα είναι και πάλι 1000mg. Στο συμπλήρωμα Ωμέγα-3 της MP που βλέπουμε εδώ, η κάθε κάψουλα είναι και πάλι 1000mg όμως από αυτά 700mg είναι EPA και DHA. Για την ακρίβεια, περιέχει 400mg EPA και 300mg DHA. Με άλλα λόγια, πάνω από το διπλάσιο από αυτό της Universal. Βέβαια, στα αρνητικά του μπορεί να πει κάποιος ότι είναι το ότι περιέχει αρωματικές ουσίες αλλά προσωπικά δε το θεωρώ αρνητικό. Κυρίως γιατί το πιο συνηθισμένο πρόβλημα με τα συμπληρώματα Ωμέγα-3 είναι η αίσθηση της μυρωδιάς ψαριού. Γενικά τα περισσότερα προϊόντα της εταιρίας MP είναι τουλάχιστον ανταγωνιστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2012 βραβεύτηκε από τη διεθνή ιστοσελίδα BodyBuilding.com ως η καλύτερη εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής.

Πηγή: BodyBuilding.com
Πηγή: BodyBuilding.com

Όσον αφορά το οικονομικό θέμα, είναι γύρω στα $13 στις ΗΠΑ και €14 στην Ευρώπη. Δηλαδή διπλάσια τιμή από αυτό της Universal αλλά, καλώς ή κακώς, φαίνεται πως σε αυτή τη περίπτωση η διαφορά της τιμής έχει κάποιο λόγο ύπαρξης. Προσωπικά θεωρώ πως αξίζει τη διαφορά καθώς πρέπει να προσέχουμε το σώμα μας για να μας προσέξει και αυτό όταν του το ζητήσουμε.

το βρήκαμε εδώ

Διατροφή
#Διατροφή #Fish #Oil #Ωμέγα3

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...