News

News

Δευτέρα
Δεκέμβριος, 11

Διατροφή: Γεύματα Επιβίωσης MarinePro | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει για τα Αμερικανικά «Έτοιμα Γεύματα MRE», σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα γεύμα επιβίωσης από τη Ρωσία, το γεύμα επιβίωσης Marine Pro. Τα συγκεκριμένα γεύματα δίδονται στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας για καταστάσεις επιβίωσης. Η νοοτροπία είναι πολύ διαφορετική από αυτή των Αμερικανικών MRE και θα δείτε και μόνοι σας στη συνέχεια το γιατί.

Πηγή: Forum.Guns.ru

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι, σε αντίθεση με τα MRE, ο στόχος των Marine Pro δεν είναι η σίτιση των ναυτών υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι ένα γεύμα που έχουν μαζί τους για καταστάσεις επιβίωσης όπου δεν έχουν πρόσβαση σε κανονικά γεύματα. Έτσι, είναι σαφώς μικρότερο σε μέγεθος χωρίς τις πολυτέλειες των Αμερικανικών MRE (ροφήματα, γλυκά, κτλ.). Βλέπετε ενδεικτικά, πως είναι ένα Ρωσικό γεύμα Marine Pro δίπλα από ένα Αμερικανικό γεύμα MRE στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από το πλάι μπορείτε να δείτε τη διαφορά στην επόμενη φωτογραφία. Όπως φαίνεται, ακόμα και δύο γεύματα επιβίωσης Marine Pro δεν ξεπερνάνε τη συσκευασία ενός γεύματος MRE. Βεβαίως, η πάρα πολύ μεγάλη αυτή διαφορά ισχύει και στο βάρος τους.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η συσκευασία των Marine Pro είναι από αδιάβροχο και αεροστεγές ανθεκτικό πλαστικό με εξωτερική επένδυση από αλουμίνιο που το τους δίνει χρόνο ζωής πέντε ετών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Σε αντίθεση με τα MRE που, κατά κανόνα, έχουν χρόνο αποθήκευσης δύο έτη. Στη συσκευασία του Marine Pro υπάρχουν οι ενδείξεις γραμμένες στα Ρώσικα στη μία πλευρά και στα Αγγλικά (αν και με κάποια ορθογραφικά λάθη) στην άλλη. Βλέπετε τις δύο πλευρές στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε όσα γράφει και μεταφρασμένα στα Ελληνικά ώστε να είναι καλύτερα κατανοητά από όλους τους αναγνώστες μας. Η μεταφρασμένη έκδοση είναι η ακόλουθη.


ΓΕΥΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Καθαρό βάρος όχι λιγότερο από 156 γραμμάρια.
Θερμιδική αξία όχι λιγότερο από 800 θερμίδες (3350 kJ)

Το γεύμα Marine Pro αποτελείται από τρεις μπάρες που περιέχουν φυσιολογική τροφή μίας ημέρας. Καταναλώστε το γεύμα αν έχετε έντονη αίσθηση πείνας. Αποθηκεύστε το πόσιμο νερό.

Ποτέ μην πείνετε θαλασσινό νερό – ούτε καν αναμεμειγμένο με καθαρό νερό

Παρασκευάζεται από την Marine Pro Ltd Co ειδικά για την εταιρία TOP MARINE.
Ρωσία, Αγία Πετρούπολη, Οδός Μαρσάλα Γκοβόροβα 35,
Κτίριο 4, γράμμα «I».

Κύρια συστατικά:

Αλεύρι, ζάχαρη, λιπαρά.
Ημερομηνία λήξης 5 έτη μετά την ημερομηνία κατασκευής. Η ημερομηνία κατασκευής φαίνεται στη συσκευασία.

Σύμφωνο με τους Κανονισμούς SOLAS-74, και τον κώδικα LSA
Δοκιμασμένο σύμφωνα με το Ψήφισμα MSC.128 (82) του Διεθνή Οργανισμού Ναυσιπλοΐας
Εγκεκριμένο από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας της Ρωσίας και το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας
Αρχή Πιστοποίησης Προτύπων Ρωσικού Κράτους (GOST-R)


Οι αναφορές στο θαλασσινό νερό δεν είναι καθόλου τυχαίες, το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αφυδάτωση καθώς ο οργανισμός χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα νερού για να «φιλτράρει» το αλάτι. Είχαμε κάνει και σχετική αναφορά στο άρθρο μας «Επιβίωση: Νερό». Επίσης, αναγράφει «αποθηκεύστε το πόσιμο νερό» διότι η συλλογή περιλαμβάνει και ένα ή περισσότερα φακελάκια με πόσιμο νερό όπως αυτα που βλέπετε στη συνέχεια. Ωστόσο, αρκετοί ναύτες προτιμούν να έχουν μαζί τους ένα υδροδοχείο καθώς η ποσότητα νερού στα φακελάκια είναι πολύ μικρή, για την ακρίβεια είναι μόλις 100ml ανά φακελάκι.

Πηγή: Forum.Guns.ru
Πηγή: Forum.Guns.ru

Καθώς οι συσκευασίες είναι πολύ δύσκολο να ανοιχτούν χωρίς κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, έχουν μία ειδική εσοχή στην άκρη τους. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά από τη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αν ανοίξουμε τώρα ένα από αυτά τα γεύματα, στο εσωτερικό του θα δούμε τρεις μπάρες όπως αυτές περιγράφονται άλλωστε και στη συσκευασία του. Οι τρεις μπάρες εμφανισιακά φαίνονται τελείως κολλημένες μεταξύ τους και με λιπαρή υφή αλλά δεν είναι έτσι στη πραγματικότητα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Οι μπάρες χωρίζονται πολύ εύκολα με τα χέρια χωρίς να σπάσουν και έχουν μία ξηρή υφή όπως θα είχε ένα μπισκότο. Όταν χωριστούν αφήνουν κάποια τρίμματα όπως θα έκανε και ένα μπισκότο. Επίσης, φαίνονται ίχνη αλεσμένων δημητριακών στο εσωτερικό τους. Όσον αφορά την οσμή, δεν έχουν κανένα άρωμα το οποίο είναι πολύ έξυπνο από τακτικής άποψης. Μπορείτε να δείτε τις τρεις μπάρες καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Γευστικά τώρα, αρχικά η αίσθηση τους θυμίζει κάποιο μπισκότο που σπάει εύκολα αλλά δεν είναι καθόλου σκληρό, είναι σαν να έχει συμπιέσει κάποιος τρίμματα από μπισκότο. Δεν έχει καμία έντονη γεύση αν και κινείται κυρίως προς το γλυκό. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη αρωμάτων κάνει τη κατανάλωση του πολύ εύκολη και ευχάριστη.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία συγκριτικά με τα MRE με δεδομένο τη χρήση τους ως γεύματα επιβίωσης. Αντίθετα, τα MRE χρησιμοποιούνται και για τη κανονική σίτιση των Αμερικανών στρατιωτικών στις προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων και σε εκπαιδεύσεις άρα γι’αυτό είναι πιο «πλούσια», δεν είναι μόνο γεύματα επιβίωσης. Όσον αφορά τα Marine Pro, με δεδομένο το στόχο τους (γεύματα έκτακτης ανάγκης), αρχικά έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή, είναι πιο εύχρηστα καθώς είναι μικρά και με μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης και τέλος, αποσκοπούν σε ένα και μόνο πράγμα. Τη σίτιση σε κατάσταση επιβίωσης. Δεν απαιτούν το άναμμα φωτιάς ή νερό, απλώς ανοίγουμε τη συσκευασία και τα καταναλώνουμε. Στο χώρο που καταλαμβάνει μία συλλογή MRE μπορούν εύκολα να αποθηκευτούν εννέα τέτοια γεύματα που προσφέρουν ενέργεια για εννέα ημέρες συγκριτικά με τη μία των MRE. Άρα, αν ο στόχος σας είναι γεύματα έκτακτης ανάγκης ή επιβίωσης, σίγουρα αυτά είναι καλύτερη επιλογή από τα Αμερικανικά MRE. Ασφαλώς, γευστικά υστερούν αλλά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή επιβίωσης αυτό θα είναι μάλλον χαμηλή προτεραιότητα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

το βρήκαμε εδώ

Διατροφή
#Διατροφή #Γεύματα #Επιβίωσης #MarinePro #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...