News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Διασπαστής RE-70 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Για τους αναγνώστες που δε το γνωρίζουν, ο διασπαστής είναι από τα βασικότερα εργαλεία ενός πυροτεχνουργού στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών. Είναι ένας μηχανισμός που εκτοξεύει κάποιο ειδικό βλήμα ή υγρό για την εξουδετέρωση ενός ύποπτου Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού Μηχανισμού (ΑΕΜ) καταστρέφοντας το πυροδοτικό μηχανισμό του ή εξολοκλήρου τον ΑΕΜ. Ο διασπαστής τύπου RE-70 είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά, απλά μοντέλα και είναι αυτός που θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Ο διασπαστής αυτός ονομάζεται κανονικά RE-70 M3 Plus και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με τρίποδο όπως βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία, είτε προσαρμοσμένος πάνω σε κάποιο ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Ανάλογα με τη περίπτωση και τον κίνδυνο που υπάρχει ο διασπαστής RE-70 M3 Plus μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρεις μεθόδους.

  • Πάνω σε ειδικό ρομπότ για εξουδετέρωση από απόσταση χωρίς κίνδυνο του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Τοποθέτηση και σκόπευση του από πυροτεχνουργό μερικά εκατοστά από τον εκρηκτικό μηχανισμό για την εξουδετέρωση του.
  • Τοποθέτηση και σκόπευση του από τον πυροτεχνουργό σε μεγαλύτερη απόσταση για την εξουδετέρωση-καταστροφή του εκρηκτικού μηχανισμού.

Επάνω στο διασπαστή υπάρχει επίσης προσαρμοσμένη μία διόπτρα σκόπευσης με μικρή ή και καθόλου μεγέθυνση. Χρησιμεύει στη σκόπευση-ρύθμιση του διασπαστή στο σημείο που θα πρέπει να καταστραφεί για να εξουδετερωθεί ο εκρηκτικός ή ύποπτος μηχανισμός. Τη διόπτρα αυτή τη βλέπετε μέσα σε κόκκινο πλαίσιο στην ακόλουθη φωτογραφία.

diaspastis_re70_03

Από τη παραπάνω εικόνα μπορείτε επίσης να διακρίνετε τα δύο βασικά τμήματα του διασπαστή. Το εμπρός όπου θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «κάννη» και το πίσω όπου τοποθετείται το προωθητικό υλικό. Το υλικό αυτό τοποθετείται σε τυποποιημένους κάλυκες που πυροδοτούνται ηλεκτρικά και είναι κοινώς γνωστοί ως «0.5 Caliber Power Cartridges».

diaspastis_re70_04

Αυτό δίνει τη δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων με βάρος μέχρι 290 γραμμαρίων. Ωστόσο, ανάλογα με τη κάθε περίπτωση ένα διαφορετικό βλήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Βλέπετε ενδεικτικά κάποια βλήματα που μπορεί να δεχθεί. Κάποια από αυτά είναι σχεδιασμένα για καταστροφή του αντικειμένου όπου θα προσκρούσουν, άλλα για κόψιμο καλωδίων, κτλ.

diaspastis_re70_05

Ο διασπαστής έρχεται μέσα σε μία βαλίτσα με πολλά εξαρτήματα για την εξουδετέρωση διαφόρων τύπων εκρηκτικών μηχανισμών όπως ακριβώς το βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

diaspastis_re70_02

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα περιεχόμενα της συλλογής του διασπαστή RE-70 M3 Plus που περιγράφουμε σε αυτό το άρθρο όπως τα βλέπετε μέσα στη βαλίτσα της παραπάνω φωτογραφίας.

  • Διασπαστής
  • Δακτυλιοειδής αντισταθμιστής
  • Πώμα αρμολόγησης διασπαστή
  • Πύλη συγκράτησης
  • Κοντή κάννη με οπή 1″
  • Κάννη 40 χιλιοστών
  • Φλογοκρύπτη 40 χιλιοστών
  • Τσοκ κάννης
  • Εργαλείο τοποθέτησης δακτυλιοειδή αντισταθμιστή
  • Εργαλείο τοποθέτησης βλήματος
  • Εργαλειοθήκη
  • Συλλογή καθαρισμού
  • Διόπτρα (μέγιστη μεγέθυνση 4x)
  • Λέιζερ σκόπευσης
  • Τρίποδο

Και αρκετά άλλα. Ο διασπαστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο βασικούς τρόπους, ο πρώτος είναι με κάποιο υγρό (όπως νερό για παράδειγμα) ή θραυσματοφόρα βλήματα για τη καταστροφή-διάλυση του μηχανισμού. Ο δεύτερος τρόπος είναι με κάποιο από τα ειδικά βλήματα που είδατε παραπάνω για την εξουδετέρωση-αφοπλισμό του εκάστοτε εκρηκτικού μηχανισμού. Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε έναν πυροτεχνουργό που εκπαιδεύεται στη σκόπευση του διασπαστή RE-70 M3 Plus.

diaspastis_re70_06

Έπειτα από τη παρατήρηση του εκρηκτικού μηχανισμού ο πυροτεχνουργός επιλέγει τη πιο ασφαλή τακτική για την εξουδετέρωση του. Στη συνέχεια τοποθετεί στο διασπαστή τη κατάλληλη κάννη, προετοιμάζει το βλήμα ή υγρό που θα χρησιμοποιηθεί, τοποθετεί τη σφαίρα με το προωθητικό υλικό στην ειδική βάση που μπορείτε να τη δείτε καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία, και τέλος, τοποθετεί το βλήμα στο διασπαστή που στοχεύει εκεί όπου πρέπει και όταν είναι σίγουρος ότι όλα είναι σωστά, βάζει τους ακροδέκτες των δύο καλωδίων στη βάση του διασπαστή.

diaspastis_re70_07

Στην ακόλουθη φωτογραφία βλέπετε επίσης τις δύο υποδοχές για τους ακροδέκτες του ηλεκτρικού καλωδίου που χρησιμοποιείται για τη πυροδότηση του διασπαστή από ασφαλή απόσταση.

diaspastis_re70_08

Οι δύο άκρες του καλωδίου συνδέονται εν συνεχεία σε ένα ηλεκτρικό μηχανισμό πυροδότησης όπως είναι για παράδειγμα αυτός που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία. Όταν όλοι βρίσκονται σε ασφαλή σημείο και δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο πυροτεχνουργός μπορεί να πυροδοτήσει το διασπαστή και να εξουδετερώσει τον εκρηκτικό μηχανισμό.

diaspastis_re70_09

Εν συνεχεία, βλέπετε μία φωτογραφία από τη Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014 όπου πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας εξουδετέρωσαν με διασπαστή νερού αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τη Δ.Ο.Υ. Κορυδαλλού.

diaspastis_re70_10

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τη στολή πυροτεχνουργού που βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο «Αντιβομβιστική Στολή» που είχαμε δημοσιεύσει στο παρελθόν. Τέλος, παραθέτουμε ένα σύντομο, διάρκειας 2 λεπτών, βίντεο από εκπαίδευση Πολωνών πυροτεχνουργών στο Centrum Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych i Chemicznych (ή στα Ελληνικά, Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού και Χημικών) στη χρήση του διασπαστή RE-70 M3 Plus.

το βρήκαμε εδώ

EOD
#Διασπαστής #RE70 #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...