News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Διασπαστής νερού Stingray | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Για να κατανοήσετε τι ακριβώς προσφέρει αυτός ο μηχανισμός στους πυροτεχνουργούς, είναι σημαντικό να έχετε μία ιδέα από τους απλούς διασπαστές (περισσότερα στο άρθρο μας «Διασπαστής RE-70») αλλά και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς νερού (περισσότερα στο άρθρο μας «Εκρηκτικός Μηχανισμός Νερού (παραβίαση εισόδων)»). Ουσιαστικά ο διασπαστής Stingray συνδυάζει και τα δύο. Είναι μία συσκευή εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών που το κάνει με μία τεράστιας πίεσης εκτόξευση νερού που ενεργοποιείται από μία μικρής ισχύος έκρηξη.

Πηγή: EPEquip.com

Ουσιαστικά, το Stingray είναι ένα διάφανο δοχείο διαστάσεων 12.7×22.8×12.7 εκατοστών και βάρους 680 γραμμαρίων που χωράει 1.15 λίτρα νερού. Έχει σχεδιαστεί βάσει των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών νερού που για χρόνια χρησιμοποιούσαν όλοι οι πυροτεχνουργοί στις εξουδετερώσεις με ελεγχόμενες εκρήξεις. Βλέπετε έναν τέτοιο παραδοσιακό μηχανισμό εξουδετέρωσης παρακάτω.

Πηγή: TheBaghdadPost.com

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι ότι μία μικρή ποσότητα εκρηκτικών μεγάλης ταχύτητας (π.χ. από ακαριαίο εκρηκτικό σχοινί) ωθούν με τεράστια πίεση το νερό επάνω στον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κυριολεκτικά διαλύοντας τον. Το Stingray κάνει ακριβώς αυτό εάν γεμιστεί με νερό από τη πίσω πλευρά του, δηλαδή είναι μία τυποποιημένη λύση για ένα γνωστό πρόβλημα.

Πηγή: EPEquip.com

Εκεί που το Stingray κάνει όμως τη διαφορά είναι ότι από την άλλη του πλευρά έχει μία οπή που απελευθερώνει το νερό σε μία λεπτή οριζόντια δέσμη. Κατ’αυτό το τρόπο, το νερό λειτουργεί ως μία πανίσχυρη λεπίδα. Αυτό κάνει το Stingray διπλής χρήσης. Μπορεί να ρίξει και ένα τοίχος νερού με τεράστια πίεση, αλλά και μία στοχευμένη δέσμη ανάλογα τη πλευρά από την οποία θα γεμιστεί. Η λεπτή δέσμη ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο με τους αυτοσχέδιους μηχανισμούς νερού και είναι τεράστιας σημασίας για κάθε πυροτεχνουργό. Για παράδειγμα, ο πυροτεχνουργός κάνει έναν έλεγχο με ακτίνες Χ και βλέπει που είναι ο πυροδοτικός μηχανισμός, αντί να καταστρέψει όλο τον εκρηκτικό μηχανισμό (που μπορεί κατά περιπτώσεις να είναι επικίνδυνο), με τη κατευθυνόμενη δέσμη καταστρέφει μόνο εκείνο το σημείο.

Πηγή: Time.com

Για να γίνει ακόμα καλύτερα κατανοητό, βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία ένα βλήμα πυροβολικού που είχε κρυμμένο έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και εξουδετερώθηκε με τη δέσμη νερού του Stingray που περιγράψαμε παραπάνω.

Πηγή: EPEquip.com

Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρία, υπάρχουν πέντε χαρακτηριστικά που κάνουν το Stingray ένα μοναδικό εργαλείο για κάθε πυροτεχνουργό. Αυτά είναι τα ακόλουθα.

  • Μικρό Κόστος: Είναι ένα οικονομικό εργαλείο που το κάνει πολύ προσιτό για χρήση και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
  • Σκληρή Πλαστική Κατασκευή: Αυτό επιτρέπει ίδια απόδοση πάντα και η βάση του εξασφαλίζει ότι δε θα υπάρχει καμία λάθος τοποθέτηση είτε το κάνει άνθρωπος είτε ρομπότ.
  • Εύκολη Συναρμολόγηση: Το εργαλείο έχει μόλις τρία κομμάτια που κουμπώνουν μεταξύ τους. Ένα δαχτυλίδι ασφάλισης, μία τάπα συγκράτησης και μία τάπα νερού.
  • Επίπεδη Επιφάνεια Εκρηκτικών: Η μπροστινή πλευρά για εκρηκτική ύλη έχει ήδη τοποθετημένη κόλλα για εύκολη τοποθέτηση εκρηκτικών και η πίσω μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο κοπής για την εκρηκτική ύλη.
  • Δέσμη Ταχύτερη από Αέρια: Ο σχεδιασμός τους επιτρέπει στη δέσμη νερού να διασπάει το μηχανισμό προτού τα αέρια φτάσουν στο στόχο τους.

Πηγή: Team-Technologies.com

Είναι ένα πολύ έξυπνο και απλό εργαλείο που λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα. Τέλος, μπορείτε παρακάτω να δείτε ένα βίντεο δοκιμής του που δείχνει πως ακριβώς είναι όλα τα παραπάνω στη πράξη.

το βρήκαμε εδώ

EOD
#Διασπαστής #νερού #Stingray #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...