Μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να έχει ένας αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να φτάσει στο επίπεδο αρχηγού σε ένα από τα τέσσερα γενικά επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει ένα ξεχωριστό διακριτικό για αυτή τη διάκριση και θα το περιγράψουμε στη συνέχεια.
Αρχικά το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) κάνει εισήγηση για τη θέση των αρχηγών των επιτελείων. Εν συνεχεία, έπειτα από την Υπουργική Απόφαση ο νέος αρχηγός μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα του. Όταν γίνει η ανάληψη των καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου γίνεται και η απονομή της Διαμνημόνευσης Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου (ΔΑΓΕ). Είναι διαμνημόνευση μίας τάξεως, δηλαδή δεν έχει διαφορετικές κλάσεις, και ταυτίζεται με το αντίστοιχο Γενικό Επιτελείο. Για παράδειγμα, εδώ βλέπετε το μετάλλιο και τη διεμβολή για το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).
Όπως βλέπετε στο μετάλλιο φαίνεται το έμβλημα του Στρατού και στη διεμβολή η φλογοφόρος ροία. Με αντίστοιχο τρόπο, η ΔΑΓΕ για το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) είναι όπως τη βλέπετε στη συνέχεια.
Στη συνέχεια, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) υπάρχει το έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με τον αετό.
Για το τέλος αφήσαμε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) διότι έχει κάτι το ξεχωριστό. Αν κάποιος είναι Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ταυτόχρονα Αρχηγός ενός από τα άλλα Γενικά Επιτελεία, τότε πρέπει να φέρει και τα δύο διάσημα. Ωστόσο, η ΔΑΓΕ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) πρέπει πάντα να προηγείται των άλλων. Στη συνέχεια βλέπετε το μετάλλιο και τη διεμβολή της ΔΑΓΕ Α/ΓΕΕΘΑ όπου η διεμβολή αντί του εμβλήματος του ΓΕΕΘΑ φέρει το χρυσοποίκιλτο Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Όπως συμβαίνει με όλες τις διαμνημονεύσεις ο κάτοχος τους μπορεί να τις φέρει είτε ως μετάλλιο είτε ως διεμβολή πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου με τη σειρά που ορίζει ο στρατιωτικός κανονισμός αλλά ποτέ σε συνδυασμό, δηλαδή διεμβολές και μετάλλια. Μπορείτε να το δείτε και στις ακόλουθες φωτογραφίες. Στη πρώτη βλέπετε τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ), Αντιπτέραρχο (Ιπτάμενο), κύριο Ευάγγελο Τουρνά. Βλέπετε πως δίπλα από το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας φέρει το μετάλλιο Αρχηγού Γενικού Επιτελείου που περιγράφουμε εδώ.
Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τον Ναύαρχο Πολεμικού Ναυτικού κύριο Κοσμά Χρηστίδη που διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) και φέρει το αντίστοιχο μετάλλιο με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή δίπλα από το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας. Επίσης φέρει τη Διαμνημόνευση Συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές και πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου το διακριτικό της ΣΕΘΑ για τα οποία έχουμε γράψει σχετικά άρθρα.
Για το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) βλέπετε αντίστοιχα τον Επίτιμο Α/ΓΕΣ, Στρατηγό κύριο Αθανάσιο Τσέλιο που το φέρει με αντίστοιχο τρόπο. Επίσης, βλέπετε πως πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου έχει τα διακριτικά της ΣΕΘΑ αλλά και του Σχολείου Καταδρομών, και αριστερά, πέρα από τη ΔΑΓΕ και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας που ήδη αναφέραμε, έχει το έμβλημα ολοκλήρωσης του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) όπως επίσης και τις Πτέρυγες Αλεξιπτωτιστού Ελεύθερης Πτώσης για τα όποια έχουμε γράψει αντίστοιχα άρθρα στο παρελθόν.
Για τον Α/ΓΕΕΘΑ βλέπετε τον Στρατηγό κύριο Μιχάλη Κωσταράκο που φέρει τη ΔΑΓΕ όπως περιγράψαμε νωρίτερα. Επίσης, μπορείτε να διακρίνετε και τα μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας και ΔΕΙΡΑΠ για τα οποία έχουμε γράψει ανεξάρτητα άρθρα που τα αναλύουν.
Σήματα/Διακριτικά
#Διαμνημόνευση #Αρχηγίας #Γενικού #Επιτελείου #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα