News

News

Πέμπτη
Δεκέμβριος, 7

Διαμέτρημα .50 AE | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Πριν από περίπου δύο χρόνια είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο μας «IMI Desert Eagle» όπου παρουσιάζαμε το πιο γνωστό πιστόλι για το διαμέτρημα .50 AE. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με αυτό το μεγάλο διαμέτρημα ημιαυτόματων όπλων που γεννήθηκε το 1988.

Πηγή: BulkAmmo.com

Η ιστορία μας ξεκινάει με τον κύριο Έβαν Γουίλντιν, πράκτορα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, and Firearms, Υπηρεσία Ελέγχου Αλκοόλ, Καπνού, και Όπλων) των ΗΠΑ. Απογοητευμένος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τη καριέρα του φεύγει για να βοηθήσει στη δημιουργία μίας νέας εταιρίας όπλων, της Action Arms. Κάπως έτσι καταλήγει εκεί τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της. Βλέπετε μία φωτογραφία του κυρίου Έβαν Γουίλντιν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 εδώ.

Πηγή: UZITalk.com
Πηγή: UZITalk.com

Για μεγάλο διάστημα ο κύριος Έβαν Γουίλντιν προσπαθούσε να κατασκευάσει κάτι που να είναι νόμιμο αλλά να προκαλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τους υπερβολικούς, για την εποχή, νόμους ελέγχου όπλων που προωθούσε. Ένας από αυτούς τους νόμους ήταν ότι κανένα νόμιμο πυροβόλο όπλο δε μπορεί να έχει διάμετρο κάννης ανώτερη της μισής ίντσας, ή αλλιώς .50 όπως αναγράφεται συνήθως. Κάπως έτσι αποφάσισε να κατασκευάσει ένα διαμέτρημα για πιστόλια που να είναι ακριβώς σε αυτό το όριο, δηλαδή .50 της ίντσας.

Πηγή: BulkAmmo.com
Πηγή: BulkAmmo.com

Έτσι κάπως σχεδίασε ένα νέο διαμέτρημα όπου το βλήμα της σφαίρας είναι ακριβώς .50 (12.7 χιλιοστά) και ο κάλυκας διάμετρο .514 (13.1 χιλιοστά) με συνολικό μήκος κάλυκα 1.285 (32.6 χιλιοστά). Αυτό σημαίνει πως ολόκληρη η σφαίρα έχει μήκος 1.610 (40.9 χιλιοστά). Βέβαια, κάτι αξιοσημείωτο είναι ότι η βάση του κάλυκα έχει ακριβώς ίδιες διαστάσεις με το θρυλικό διαμέτρημα .44 Remington Magnum. Γι’αυτό άλλωστε οποιοδήποτε πιστόλι δέχεται διαμέτρημα .50 AE μπορεί αλλάζοντας τη κάννη και το γεμιστήρα να δεχθεί και .44 Remington Magnum. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία ένα κιτ μετατροπής του εργοστασιακού Desert Eagle για να δέχεται διαμέτρημα .44 Remington Magnum.

Πηγή: GrabAGun.com
Πηγή: GrabAGun.com

Αυτό το νέο διαμέτρημα του κυρίου Έβαν Γουίλντιν βγήκε στην αγορά το 1988 με πατέντα της εταιρίας Action Arms στην οποία εργάζονταν με το όνομα .50 Action Express ή για συντομία .50 AE. Το θηριώδες αυτό διαμέτρημα δέχεται βλήματα βάρους από 300 grain (19 γραμμάρια) μέχρι και 325 grain (21 γραμμάρια). Αν το συγκρίνουμε με τα ταπεινά 9×19 χιλιοστών στα 115 grain (7.45 γραμμάρια) ή ακόμα και το μεγαλύτερο .45 ACP στα 185 grain (12 γραμμάρια) είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του. Ενδεικτικά, παρακάτω βλέπετε από τα αριστερά προς τα δεξιά, μία σφαίρα διαμετρήματος 9×19mm, μία .45 ACP και τέλος, μία διαμετρήματος .50 AE.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το πρώτο όπλο που κυκλοφόρησε ποτέ για το διαμέτρημα .50 AE ήταν το Desert Eagle και φυσικά το ATF δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κατά τη μέτρηση του διαμετρήματος της κάννης είδαν ότι δεν ήταν .50 αλλά ελάχιστα μεγαλύτερο. Έτσι βιάστηκαν να κατηγοριοποιήσουν το όπλο ως «καταστροφικής ισχύος όπλο» (destructive device firearm). Ευτυχώς, οι μηχανικοί όπλων της Magnum Research άμεσα βρήκαν το σφάλμα στις μετρήσεις του ATF και έτσι το όπλο έγινε νόμιμο και πάλι. Οι ειδικοί του ATF είδαν αποκλίσεις από τη διάμετρο .50 καθώς το εργαλείο τους έπεφτε στις πολύγωνες αυλακώσεις που είχε η κάννη. Έτσι, παρότι η κάννη είχε διάμετρο .50, ο μέσος όρος φαίνονταν μεγαλύτερος λόγω των αυλακώσεων αυτών. Μπορείτε να δείτε τις πρωτοποριακές πολυγωνικές ραβδώσεις του Desert Eagle καλύτερα σε αυτή τη φωτογραφία.

Πηγή: TheDesertEagle.yuku.com
Πηγή: TheDesertEagle.yuku.com

Χάρη σε αυτή τη διαμάχη ανάμεσα στον κύριο Έβαν Γουίλντιν και τον πρώην εργοδότη του, το ATF, μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε αυτό το εξαιρετικό διαμέτρημα. Σήμερα αρκετά ακόμα πιστόλια όπως είναι για παράδειγμα το Arcadia Machine & Tool AutoMag V ή το Freedom Arms Model 555 κατασκευάζονται σε αυτό το διαμέτρημα. Μάλιστα, κάποια από αυτά όπως για παράδειγμα το LAR Grizzly Win Mag πωλούνται για όπλα ατομικής προστασίας/αυτοάμυνας. Μία πολύ θετική εξέλιξη που σίγουρα θα κάνει περήφανο τον κύριο Έβαν Γουίλντιν.

Πηγή: HDWideWallpaper.com
Πηγή: HDWideWallpaper.com

Source link

Πυρομαχικά
#Διαμέτρημα #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...