News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Διαμέτρημα .40 S&W | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

Έπειτα από το τραγικό περιστατικό του 1986 με τους δύο πράκτορες του FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) που σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μαϊάμι, ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι το .38 Special δεν ήταν επαρκές διαμέτρημα. Έτσι ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι που οδήγησε στη δημιουργία του .40 Smith & Wesson, ή .40 S&W για συντομία, και πιο πρόσφατα στην αντικατάσταση του από το διαμέτρημα 9×19mm όπως θα έχετε διαβάσει στο άρθρο μας «Επίστροφη του FBI στα 9mm». Ας γνωρίσουμε αυτό το ενδιαφέρον διαμέτρημα.

Πηγή: WideOpenSpaces.com

Το προαναφερθέν περιστατικό οδήγησε τη μελέτη του FBI για τη συμπλοκή στο συμπέρασμα ότι τα περίστροφα δεν ήταν πλέον ικανά για αυτοάμυνα και έπρεπε να γίνει μετάβαση σε ημιαυτόματα πιστόλια μεγάλης (για την εποχή) χωρητικότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής τα τρία βασικά διαμετρήματα που αξιολογήθηκαν ήταν 9×19mm, .45 ACP και 10mm. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πυρομαχικά 10mm και .45 ACP ήταν πάρα πολύ πιο ισχυρά από τις απαιτήσεις του FBI, αλλά από την άλλη, το 9×19mm δεν ήταν αρκετά ισχυρό. Αυτό έδωσε την ευκαιρία για ανάπτυξη ενός νέου βολικού για το FBI διαμετρήματος για ημιαυτόματα πιστόλια.

Πηγή: LAXAmmoSD.com

Αυτό που έκανε το FBI ήταν να μειώσει τη πυρίτιδα από το φυσίγγιο των 10mm και καθώς πλέον είχε περισσότερο ελεύθερο χώρο στο κάλυκα, να μικρύνει το ύψος του κάλυκα αρκετά ώστε να ταιριάζει χωρίς προβλήματα αξιοπιστίας σε πλαίσια πιστολιών αρχικά σχεδιασμένα για διαμέτρημα 9×19mm. Για την ακρίβεια, το διαμέτρημα 10mm είχε ταχύτητα εξόδου 400–430 μέτρα/δευτερόλεπτο ενώ το FBI αναζητούσε κάτι με ταχύτητα 270–300 μέτρων/δευτερόλεπτο ώστε να είναι πιο ελεγχόμενο κατά την ανάκρουση. Έτσι αυτό το νέο διαμέτρημα προσέφερε βλήματα βάρους 180 gr (11.7 γραμμάρια) με βολίδα κοίλου σχήματος και ίδια τερματική βαλλιστική απόδοση με ελαφρώς μειωμένη ταχύτητα με το ισχυρότερο διαμέτρημα 10mm. Ταυτόχρονα, πιστόλια διαμετρήματος 9×19mm μπορούσαν να τροποποιηθούν ελαφρώς για το νέο αυτό διαμέτρημα, μειώνοντας το κόστος υιοθέτησης του. Το FBI ζήτησε από τις εταιρίες Winchester και Smith & Wesson να τους βοηθήσουν και το αποτέλεσμα ήρθε τον Ιανουάριο του 1990 με το όνομα .40 S&W.

Πηγή: SurvivalSkillz.com

Το .40 στο όνομα του αναφέρεται στη διάμετρο του βλήματος σε ίντσες. Ουσιαστικά .40″ είναι ακριβώς 10 χιλιοστά αλλά για αποφυγή σύγχυσης η S&W το έγραψε σε ίντσες ώστε να ξεχωρίζει άμεσα από το διαμέτρημα 10mm. Σύντομα οι μεγάλες βιομηχανίες φορητών όπλων άρχισαν τη παραγωγή πιστολιών στο διαμέτρημα .40 S&W ενώ όλο και περισσότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ ακολούθησαν το FBI ως ειδικούς του χώρου υιοθετώντας και αυτές το διαμέτρημα .40 S&W. Μάλιστα τα επόμενα χρόνια αυτή η φήμη άρχισε να διαδίδεται και εκτός των ΗΠΑ και μέχρι και σήμερα χώρες όπως η Βραζιλία, η Αυστραλία και άλλες εξοπλίζουν υπηρεσίες επιβολής του νόμου με αυτό το διαμέτρημα.

Πηγή: LoadData.com

Προσωπικά έχουμε αρκετή εμπειρία με αυτό το διαμέτρημα και έχουμε μάλιστα μοιραστεί και κάποιες κριτικές μας για πιστόλια που το χρησιμοποιούν όπως το «Glock 24 Gen2» και το «Glock 22 Gen3 SOCOM». Θα λέγαμε ότι το .40 S&W δε θα ήταν η πρώτη μας επιλογή γιατί εάν θέλεις κάτι τέτοιο, μπορείς να πας απευθείας σε 10mm και όχι στη «παιδική» του έκδοση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στο χώρο των οπλοφόρων στις ΗΠΑ το .40 S&W κοροϊδευτικά αποκαλείται «10mm Short & Weak» (Κοντό και αδύναμο φυσίγγιο 10 χιλιοστών).

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μερικά ακόμα ψευδώνυμα με τα οποία θα συναντήσετε το .40 S&W είναι .40άρι, .40 Auto, 10×22mm, και 10mm Kurz. Όλα αναφέρονται στο ίδιο ακριβώς διαμέτρημα. Σίγουρα είναι ισχυρότερο από το διαμέτρημα 9×19mm και λιγότερο ισχυρό από το .45 ACP, αλλά σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί να επιλέξεις .40 S&W και όχι 10mm εάν πραγματικά αναζητάς κάτι τέτοιο για το όπλο σου.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι το διαμέτρημα αυτό εξ’αρχής κατασκευάστηκε για τους λάθος λόγους. Όχι για να είναι η καλύτερη λύση για αυτοάμυνα, αλλά να είναι αρκετά ισχυρό ώστε όλα τα στελέχη του FBI να μπορούν να το χρησιμοποιούν εξίσου αποτελεσματικά. Δηλαδή, μία μέση λύση. Θεωρούμε ότι έχει θέση στο χώρο των όπλων αλλά πολύ περιορισμένη όπως αντιλήφθηκε και το ίδιο το FBI με τη μετάβαση στα 9 χιλιοστά πρόσφατα. Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές απόψεις και εμπειρίες.

Source link

Πυρομαχικά
#Διαμέτρημα #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...