News

News

Κυριακή
Ιούνιος, 4

Διαμέτρημα .300 Blackout | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Με πρώτη την Ολλανδία και δεύτερες τις ΗΠΑ βλέπουμε αυτό το διαμέτρημα σταδιακά να αντικαθιστά το 5.56×45mm NATO. Παρότι προσωπικά το θεωρούμε μία πολύ θετική εξέλιξη, είναι κάτι που αξίζει κανείς να μελετήσει. Κάπως έτσι σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία περίληψη του σχετικά νέου διαμετρήματος .300 AAC Blackout που για συντομία αναφέρεται απλά ως .300 BLK.

Πηγή: SilencerShop.com

Πρακτικά, η ιστορία του είναι παρόμοια με αυτή του διαμετρήματος .458 SOCOM με μόνη διαφορά ότι οι εφευρέτες του ήθελαν μία πιο μέση λύση. Δηλαδή, μία καλύτερη ισορροπία πρακτικότητας με ισχύ (αυτό σημαίνει ταχύτητα και διαστάσεις βλήματος). Τελικά, η ερευνητική ομάδα της εταιρίας Advanced Armament Corporation (ή AAC για συντομία) σε συνεργασία με τη βιομηχανία Remington Defense κατασκεύασαν ένα νέο διαμετρήματος 7.62×35 χιλιοστών με πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: RainierArms.com

Καθώς ήθελαν να λειτουργεί με τις ελάχιστες δυνατές μετατροπές στα τυφέκια τύπου AR-15 έθεσαν το περιορισμό ότι θα πρέπει να ταιριάζει στους γεμιστήρες διαμετρήματος 5.56×45mm NATO και το μόνο που πρέπει να αλλαχτεί σε ένα τυφέκιο για να λειτουργεί σε αυτό το διαμέτρημα θα είναι το ανώτερο τμήμα του κορμού του (δηλαδή η κάννη και ο μηχανισμός του κλείστρου). Κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και στο πεδίο της μάχης σε λίγα δευτερόλεπτα. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα. Είναι ένας ανώτερος κορμός για διαμέτρημα .300 BLK που ο χειριστής απλά τον κουμπώνει στο κορμό και είναι έτοιμος για χρήση.

Πηγή: Reddit.com

Στις 17 Ιανουαρίου του 2011 το SAAMI (Sporting Arms and Ammunition Manufacturers’ Institute, Ινστιτούτο Κατασκευαστών Αθλητικών Όπλων και Πυρομαχικών) ενέκρινε το νέο αυτό διαμέτρημα με κωδικό όνομα Blackout ή BLK για συντομία. Το .300 στο όνομα του αντιπροσωπεύει τη διάμετρο του βλήματος σε ίντσες. Έτσι, το κανονικό του όνομα είναι .300 AAC Blackout αλλά το SAAMI το έχει καταχωρήσει ως .300 BLK.

Πηγή: 300BLKTalk.com

Ο κάλυκας του .300 BLK είναι στη πράξη ένας διευρυμένος και κομμένος κάλυκας 5.56×45mm NATO. Δηλαδή, έχει κοπεί ώστε να είναι κοντύτερος και το στόμιο του έχει διευρυνθεί για να χωράει το βλήμα διαμέτρου 7.62 χιλιοστών που είναι ένα σχεδόν απόλυτο αντίγραφο του σοβιετικού διαμετρήματος 7.62×39mm που χρησιμοποιούν τα όπλα τύπου Καλάσνικοφ. Αξίζει να αναφέρει κανείς ότι ακόμα και στις βαλλιστικές μετρήσεις τα αποτελέσματα του .300 BLK είναι σχεδόν ολόιδια με αυτά του σοβιετικού 7.62×39mm. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η AAC σε αυτή την έρευνα της προσπάθησε να κατασκευάσει ένα τυφέκιο τύπου AR-15 που να λειτουργεί αποτελεσματικά με το σοβιετικό διαμέτρημα 7.62×39mm αλλά απαιτούσε πάρα πολλές μετατροπές τόσο στον ανώτερο όσο και στο κατώτερο κορμό και δεν ήταν αρκετά αξιόπιστο. Στην επόμενη φωτογραφία είναι ένα φυσίγγιο διαμετρήματος .300 BLK αριστερά από ένα σοβιετικό φυσίγγιο διαμετρήματος 7.62×39mm (δεξιά). Παρατηρήστε τις ομοιότητες στο βλήμα.

Πηγή: YouTube.com/channel/UCGkAebzIWfSm7upwZ1UIsAg

Λόγω του ότι το νέο αυτό διαμέτρημα έχει τροποποιημένους κάλυκες διαμετρήματος 5.56×45mm NATO σημαίνει ότι όχι απλά ταιριάζει στους ίδιους γεμιστήρες, αλλά επιτρέπει και ακριβώς την ίδια χωρητικότητα καθώς οι κάλυκες έχουν ίδια διάμετρο. Αυτό ήδη προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο .300 BLK αλλά υπάρχουν και άλλα θετικά. Βλέπετε παρακάτω τα δύο διαμετρήματα το ένα δίπλα από το άλλο χρησιμοποιώντας τον ίδιο γεμιστήρα.

Πηγή: ThFirearmBlog.com

Τα βλήματα του .300 BLK αρχικά σχεδιάστηκαν να έχουν βάρος 125 grain (8.1 γραμμάρια) το οποίο δίνει μία ταχύτητα εξόδου της τάξης των 620 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Σίγουρα πιο αργό από το 5.56×45mm NATO που αγγίζει τα 880 μέτρα/δευτερόλεπτο, αλλά επίσης το .300 BLK έχει παραπάνω από το διπλάσιο βάρος. Αυτό του προσφέρει ένα πολύ αξιόπιστο βαλλιστικό συντελεστή (δηλαδή πόσο εύκολα και σταθερά κινείται το βλήμα στην αντίσταση που δέχεται από τον αέρα). Αυτό σημαίνει δύο πάρα πολύ μεγάλα τακτικά πλεονεκτήματα στα οποία υστερούσε το πιο αδύναμο 5.56×45mm NATO. Πρώτον, η απόδοση του .300 BLK επηρεάζεται ελάχιστα από το μήκος κάννης του όπλου. Κάτι εντελώς αντίθετο με το 5.56×45mm NATO που έχει σοβαρά προβλήματα με κοντές κάννες. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα εδώ όπου είναι το τυφέκιο MaddMacs AR-15 SBR με κάννη μήκους 10.5″ (26.67 εκατοστά).

Πηγή: MaddMacsPrecisionTactical.com

Το δεύτερο πλεονέκτημα του είναι ότι μπορεί να κατασκευαστεί με διαφορετικές γομώσεις ώστε να είναι υποηχητικό, στο όριο του φράγματος του ήχου, και υπερηχητικό. Αυτό λύνει ακόμα ένα πρόβλημα που είναι ότι το διαμέτρημα 5.56×45mm NATO δεν είχε σχεδιαστεί ποτέ για χρήση με σιγαστήρα και γι’αυτό σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές πατέντες για να λειτουργήσει. Από την άλλη πλευρά, το .300 BLK λειτουργεί σχεδόν σε ακριβώς τα ίδια επίπεδα απόδοσης και με υποηχητικά πυρομαχικά επιτρέποντας έτσι τη χρήση σιγαστήρα χωρίς να προκαλεί κινδύνους αξιοπιστίας και απόδοσης.

Πηγή: TexAgs.com

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και άσχημα νέα. Λίγους μήνες μετά την έγκριση του από το SAAMI, το ίδιο ινστιτούτο έκανε μία ανακοίνωση για μεγάλη προσοχή στη χρήση του. Όπως φαίνεται υπήρχαν άνθρωποι που από λάθος έβαλαν φυσίγγια διαμετρήματος .300 AAC Backout σε τυφέκια διαμετρήματος 5.56×45mm NATO ή .223 Remington. Κάτι που όπως περιγράψαμε είναι εφικτό λόγω του ότι έχουν ίδια διάμετρο κάλυκα και συνολικό μήκος φυσιγγίου. Ασφαλώς όμως, το .300 BLK έχει και μεγαλύτερο βλήμα (7.62 χιλιοστά έναντι του 5.56 χιλιοστών) και πολύ ισχυρότερη γόμωση. Αυτό είναι συνταγή για σοβαρή βλάβη στο όπλο και μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού του χειριστή του. Οπότε εάν έχετε τυφέκια και των δύο διαμετρημάτων απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μη κάνετε κάποιο τέτοιο λάθος. Η φωτογραφία που βλέπετε στη συνέχεια είναι το αποτέλεσμα από ακριβώς αυτό το λάθος.

Πηγή: John1911.com

Όλα τα παραπάνω τράβηξαν γρήγορα τη προσοχή όλων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ανά το κόσμο με πρώτη να κάνει κίνηση την Ολλανδία. Τον Ιούλιο του 2015 η Ολλανδία εξόπλισε τους άντρες της NL-MARSOF (Netherlands – Maritime Special Operations Force, Ολλανδία – Δύναμη Θαλάσσιων Ειδικών Επιχειρήσεων) με αραβίδες SIG Sauer MCX με ενσωματωμένους σιγαστήρες διαμετρήματος .330 AAC Blackout και η μονάδα εξοπλίζεται αποκλειστικά με υποηχητικά πυρομαχικά. Βλέπετε αυτό ακριβώς το τυφέκιο στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: DefenseReview.com

Πιο πρόσφατα, το Μάρτιο του 2017 η αμερικανική SOCOM (Special Operations Command, Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων) ξεκίνησε διαγωνισμό για κιτ μετατροπής των τυφεκίων M4A1 σε διαμέτρημα .300 AAC Blackout ενώ ήδη έχει αρχίσει να εξοπλίζει μικρές ομάδες ειδικών επιχειρήσεων με τυφέκια αυτού του διαμετρήματος για απόκτηση εμπειρίας αλλά και για έρευνα και ανάπτυξη τους. Βλέπετε στη συνέχεια έναν άντρα των SEAL του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με αραβίδα διαμετρήματος .300 BLK κατά διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Πηγή: TheFirearmBlog.com

Μέχρι σήμερα το διαμέτρημα .300 AAC Blackout φαίνεται πως είναι η χρυσή τομή που κάνει τα τυφέκια τύπου AR-15 αποτελεσματικά χωρίς να θυσιάζει τα σχεδιαστικά πλεονεκτήματα τους. Η μετάβαση από το αδύναμο 5.56×45mm NATO σε .300 BLK είναι εύκολη και χαμηλή σε κόστος. Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα υιοθετηθεί και από άλλες χώρες και εάν η συμμαχία ΝΑΤΟ θα αποφασίσει να το ορίσει ως πρότυπο στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: GunsAndAmmo.com

Source link

Πυρομαχικά
#Διαμέτρημα #Blackout #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...