News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Διακριτικό SAPPER (ΗΠΑ) | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

Παρότι «SAPPER» μεταφράζεται ως σκαπανέας και κατά κανόνα αντιστοιχεί στην ίδια ειδικότητα με το Όπλο του Μηχανικού στον Ελληνικό Στρατό, στις ΗΠΑ δε συμβαίνει το ίδιο. Οποιοσδήποτε στρατιώτης μπορεί να αποκτήσει το επίραμμα «SAPPER» με την ολοκλήρωση ενός σχετικού σχολείου εκπαιδεύσεως αν και πρακτικά συνήθως είναι κάτι που πραγματοποιείται από προσωπικό που ήδη υπηρετεί στο Μηχανικό του Αμερικανικού Στρατού.

Το σχολείο για την απόκτηση του διακριτικού «SAPPER» ονομάζεται SLC (Sapper Leader Course, δηλαδή, Σχολείο Αρχηγού Σκαπανέα) και υπάγεται στη Σχολή Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ (U.S. Army Engineer School). Το σχολείο αυτό έχει διάρκεια 28 ημέρες και χωρίζεται σε δύο φάσεις εκπαιδεύσεως. Η πρώτη φάση είναι μία γρήγορη αναθεώρηση της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι περισσότεροι απόφοιτοι της Σχολής Μηχανικού ως «Μηχανικοί Μάχης» (Combat Engineer). Συγκεκριμένα, οι δύο αυτές φάσεις έχουν το παρακάτω πρόγραμμα εκπαιδεύσεως.

sapper_02

Φάση Ι
Σε αυτή τη φάση οι υποψήφιοι σκαπανείς λαμβάνουν μία γρήγορη εκπαίδευση στα πρακτικά αντικείμενα της ειδικότητας του σκαπανέα. Η διάρκεια της πρώτης φάσης είναι 14 ημέρες (ή αλλιώς δύο εβδομάδες) και συνήθως απαιτεί πολύ μεγάλη αφοσίωση και μελέτη από τους υποψηφίους που βρίσκονται στο SLC χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο Μηχανικό. Τα αντικείμενα της εκπαιδεύσεως στη πρώτη φάση είναι:

 • Πλοήγηση ημέρα και νύχτα
 • Εκρηκτικά και καταστροφές
 • Πρώτες βοήθειες
 • Αμφίβιες και εναέριες επιχειρήσεις
 • Ορειβασία (αναρριχήσεις-καταρριχήσεις)
 • Ναρκοπόλεμο
 • Όπλα εχθρικών δυνάμεων

 
Φάση ΙΙ
Η δεύτερη φάση έχει στόχο την ανάδειξη του ηγετικού στοιχείου των υποψηφίων και όχι την εκπαίδευση σε άγνωστα προς αυτούς αντικείμενα. Η διάρκεια της Β’ φάσης είναι επίσης 14 ημέρες (δύο εβδομάδες) και σε αυτό το διάστημα εκτελούνται οι ακόλουθες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

 • Επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές
 • Παραβίαση με χρήση εκρηκτικών
 • Οργάνωση και κίνηση περιπόλων μάχης
 • Οργάνωση και κίνηση περιπόλων αναγνώρισης
 • Οργάνωση και εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων
 • Τακτικές για ενέδρες

Ανάμεσα στα παραπάνω περιλαμβάνεται και ένα εικονικό, ιδιαίτερα ρεαλιστικό, σενάριο που έχει διάρκεια 3 ημέρες και ακολουθείται από 5 ημέρες ασκήσεων αξιολόγησης στα αντικείμενα του σκαπανέα εντός της Σχολής Μηχανικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

sapper_03

Η αξιολόγηση γίνεται καθ’όλη τη διάρκεια της εκπαιδεύσεως σε κάθε άσκηση μετά την εκπαίδευση. Οι αποστολές είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να είναι κατά 60% αποστολές μηχανικού και κατά 40% αποστολές πεζικού και έχουν στόχο να αναδείξουν τις ηγετικές ικανότητες των υποψηφίων. Όσοι συγκεντρώσουν βαθμολογία 70% ή μεγαλύτερη θα κερδίσουν το διακριτικό «SAPPER» που μπορούν να φέρουν πλέον πάνω από το επίραμμα της μονάδας στην οποία υπηρετούν.

sapper_04

Αν και το σχολείο SLC είναι ανοιχτό για όλους τους στρατιώτες του Αμερικανικού Στρατού, προτεραιότητα δίνεται στους απόφοιτους της Σχολής Μηχανικού καθώς και στους στρατιώτες που έρχονται από τα Τεθωρακισμένα ή το Πεζικό. Στη στολή εξόδου το διακριτικό έχει κόκκινο χρώμα με λευκά γράμματα ενώ υπάρχει και σε δύο παραλλαγές χαμηλής ορατότητας για τις στολές δάσους και ερήμου όπως τα βλέπετε παρακάτω.

sapper_05

Στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να δείτε έναν Αμερικάνο που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το σχολείο SLC που περιγράψαμε εν συντομία και υπηρετεί σε μονάδα αλεξιπτωτιστών (Airborne).

sapper_06

Τέλος, ακολουθεί ένα βίντεο προώθησης που είχε δημοσιεύσει ο Αμερικανικός Στρατός τον Ιανουάριο του 2014 και παρουσιάζει σύντομα το σχολείο SLC.

Source link

Σήματα/Διακριτικά
#Διακριτικό #SAPPER #ΗΠΑ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...