News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Διακλαδική Δύναμη Δέλτα | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

Τη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) η συγκρότηση ενός διακλαδικού σχηματισμού επιπέδου ταξιαρχίας από τμήματα Ειδικών Δυνάμεων με αποστολή την άμεση αντίδραση οπουδήποτε και αν χρειαστεί, είτε στο Αιγαίο, είτε στη Θράκη, είτε και στη Κύπρο. Το όνομα που είχε ανακοινωθεί τότε ήταν Διακλαδικός Σχηματισμός Άμεσης Αντίδρασης (ΔΣΑΑ) και υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ). Από αυτό γεννήθηκε αργότερα η γνωστή σήμερα «Διακλαδική Δύναμη Δέλτα» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέρα από αυτό η ΔΣΑΑ έμεινε στην αφάνεια μέχρι τη Κυριακή 5 Ιουνίου του 2005 όταν ξανακούσαμε για αυτή τη διακλαδική δύναμη με ένα άλλο όνομα στην διακλαδική άσκηση «ΔΕΛΦΙΝ 05». Η άσκηση ήταν αρκετά ιδιαίτερη καθώς έκανε μία επίδειξη διαφορετικών σεναρίων ταχείας αντίδρασης στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου πελάγους για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις κρίσεως. Το νέο όνομα της ΔΣΑΑ που ακούστηκε για πρώτη φορά άτυπα τότε ήταν «Διακλαδική Δύναμη Δέλτα».

dynamh_delta_02

Το όνομα ήταν πιθανότατα έμπνευση και από την Αμερικανική αντιτρομοκρατική μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού αλλά όπως είναι κατανοητό, ο ρόλος της Ελληνικής Δύναμης Δέλτα δεν είναι μόνο αντιτρομοκρατικός. Είναι καθαρά μία δύναμη αποτελούμενη από άντρες των Ειδικών Δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν στόχο την άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις εθνικών κρίσεων.

dynamh_delta_03

Στη συνέχεια, το χειμώνα του 2012 άρχισαν οι συζητήσεις για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει μία ανεξάρτητη διοίκηση για τις διακλαδικές μονάδες και αυτό οδήγησε σε πολλές επισκέψεις του τότε Α/ΓΕΕΘΑ στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Ήταν μία πολύ σημαντική και δύσκολη απόφαση καθώς μέχρι τότε κάτι τέτοιο είχε συμβεί μόνο με την ΙΙΙ Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (ΙΙΙ ΜΕΔ) κατά το 1948-1949 όπου κατά τη διοίκηση της στέγαζε όλες τις ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς.

dynamh_delta_04

Έπειτα από τη διάλυση της ΙΙΙ ΜΕΔ οι Ειδικές Δυνάμεις του στρατού ξηράς (Καταδρομείς, πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές) τέθηκαν υπό άλλες διοικήσεις Σωμάτων Στρατού μέχρι την ίδρυση της 13ης Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ) ως πραγματική διεύθυνση ειδικών δυνάμεων το 1988 με μόνη ευθύνη τους αμφίβιους καταδρομείς, και σταδιακά, μέχρι το 2005 όλες τις μονάδες ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς.

dynamh_delta_05

Αυτό όμως δεν περιλαμβάνει τις Ειδικές Δυνάμεις των άλλων δύο κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Έτσι το Σεπτέμβριο του 2013 με μεγάλη χαρά είδαμε την ίδρυση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) με υπουργική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κυρίου Πάνου Παναγιωτόπουλου έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Η ΔΔΕΕ έγινε υπεύθυνη για τις ακόλουθες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων:

  • Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ)
  • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
  • Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ)
  • 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ)

dynamh_delta_06

Με τα τμήματα της ΔΔΕΕ αλλά και σε συνεργασία με την ΔΕΔ γίνεται η συγκρότηση της «Δύναμης Δέλτα» η οποία αποτελεί την πρώτη δύναμη ταχείας αντίδρασης της πατρίδας μας σήμερα. Από το 2014 η διοίκηση της «Δύναμης Δέλτα» υπάγεται στη ΔΔΕΕ ενώ συχνά ενεργοποιείται από τον Α/ΓΕΕΘΑ για ασκήσεις ετοιμότητας. Αξίζει σε αυτό το σημείο να παρακολουθήσετε το ακόλουθο βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών από τη τηλεοπτική εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη» που παρότι είναι μερικών ετών δίνει μία καλή εικόνα των δυνατοτήτων αλλά και της αποστολής της ΔΔΕΕ αλλά και της «Διακλαδικής Δύναμης Δέλτα».

Το έμβλημα το οποίο φέρουν όσοι υπάγονται στα τμήματα ταχείας αντίδρασης της «Δύναμης Δέλτα» το βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία, αριστερά το χαμηλής ορατότητας και δεξιά το κανονικό, έγχρωμο διακριτικό. Το έμβλημα έχει το τριγωνικό σχήμα του γράμματος «Δ» και στο κάτω μέρος του γράφει «ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΛΤΑ». Στο κέντρο του είναι τα σύμβολα από το επιχειρησιακό χώρο δράσης των διακλαδικών δυνάμεων που είναι θάλασσα, γη και αέρας.

dynamh_delta_07

Το διακριτικό αυτό φέρεται πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου όπως ακριβώς βλέπετε να το έχουν μερικοί από τους παρακάτω αλεξιπτωτιστές της 2 ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών). Συγκεκριμένα για τη 2 ΜΑΛ, το φέρουν όσοι ανήκουν στο Λόχο Άμεσης Επέμβασης (ΛΑΕ) που είναι μία από τις πολλές υπομονάδες της δύναμης ταχείας αντίδρασης «Δέλτα».

dynamh_delta_08

Source link

Σήματα/Διακριτικά
#Διακλαδική #Δύναμη #Δέλτα #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...