News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Διαφορά 1911 Series 70 και Series 80

Τα όπλα της οικογενείας 1911 είναι από τα αγαπημένα μας γιατί πέρα από τη μοναδική τους εμφάνιση, από το 1911 έως και σήμερα έχουν βρεθεί σε κάθε πόλεμο που έχει γίνει, και κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι ένας σταθμός στην ιστορία όπλων. Μέχρι και σήμερα για πολλούς ανθρώπους το 45άρι είναι συνώνυμο του 1911. Ωστόσο, ένα πράγμα που διχάζει τους λάτρεις των 1911 είναι τη διαφορά των όπλων της οικογενείας Series 70 και αυτά της Series 80. Αυτό θα δούμε σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: RDougWicker.com

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 από την αμερικανική εταιρία όπλων Colt. Τότε η εταιρία έκανε ένα ανανεωμένο σχέδιο του κλασικού 1911 και λόγω της χρονολογίας το ονόμασε «Series 70», δηλαδή σχέδιο της σειράς του 1970. Η διαφορά ήταν μικρή αλλά πολύ σπουδαία. Το δαχτυλίδι της κάννης που είναι στο μπροστά μέρος του ολισθητήρα δεν ήταν πλέον ένα ενιαίο κομμάτι αλλά έχει τέσσερις εγκοπές που συχνά περιγράφονται ως «δάχτυλα». Αυτό κλείδωνε τη κάννη σε μία τέλεια ευθεία θέση χωρίς δυνατότητα οποιασδήποτε μετακίνησης κάνοντας τη πολύ πιο εύστοχη. Από την άλλη πλευρά, τα μικρά «δάχτυλα» μπορούσαν πιο εύκολα να σπάσουν. Βλέπετε παρακάτω ένα δαχτυλίδι κάννης του κλασικού 1911 αριστερά και ένα της Series 70 δεξιά.

Πηγή: HooperGunWorks.com

Αυτό ήδη δημιούργησε μία έντονη διαμάχη στους λάτρεις των 1911 διότι άλλαζε το σχεδιασμό ενός θρυλικού πιστολιού. Αλλά στο μέλλον τα πράγματα θα γίνονταν ακόμα πιο άσχημα. Το 1983 κυκλοφόρησε το νέο σχέδιο του 1911 από τη Colt, αντίστοιχα αυτό ονομάστηκε «Series 80» και μέχρι και σήμερα θεωρείται από τα χειρότερα σχέδια για πιστόλια τύπου 1911. Ας δούμε όμως τις διαφορές του μία προς μία.

Πηγή: GenosToolsNGuns.com

Αρχικά, μία από τις πιο ασήμαντες μετατροπές ήταν η αλλαγή του χώρου όπου βρίσκεται το κυρίως ελατήριο της σκανδάλης. Τα παλαιότερα μοντέλα είχαν μία κλίση στο πίσω μέρος της λαβής, αλλά τα Series 80 είχαν μία επίπεδη εγκοπή για το ελατήριο. Αυτό έγινε κυρίως για λόγους μείωσης του κατασκευαστικού κόστους και δεν είχε κάποια ουσιαστική αρνητική επίδραση στο όπλο. Μπορείτε να δείτε τη διαφορά καλύτερα στις παρακάτω φωτογραφίες μέσα στα κόκκινα πλαίσια. Αριστερά είναι ένα πιστόλι σχεδιασμού Series 70 και δεξιά ένα Series 80.

Πηγή: ImpactGuns.com και ArmsUnlimited.com (επεξεργασμένη)

Αυτό είχε κάποια μικρή λειτουργική διαφορά στη λαβή του όπλου αλλά δεν έλαβε ιδιαίτερης προσοχής από το αγοραστικό κοινό. Οι επόμενες μετατροπές είχαν να κάνουν με την εποχή της δεκαετίας του 1980 με τη μετάβαση από περίστροφα σε ημιαυτόματα πιστόλια και τους φόβους αξιοπιστίας και ασφάλειας. Η πρώτη μετατροπή έγινε στη σφύρα του όπλου όπου πλέον αντί για άγκιστρο που ασφαλίζει στο στάδιο ημι-όπλισης, έχει μία επίπεδη εγκοπή. Αυτό έγινε βάσει σχεδίων περιστρόφων ώστε σε περίπτωση που γλιστρήσει ο αντίχειρας το χειριστή καθώς τραβάει τη σφύρα στη θέση ημι-όπλισης, η σφύρα να κλειδώσει εκεί και να μην οδηγήσει σε ακούσια πυροδότηση. Και πάλι, βλέπετε αριστερά παρακάτω τη σφύρα ενός 1911 της Series 70 και δεξιά ένα της Series 80.

Πηγή: HooperGunWorks.com (επεξεργασμένη)

Αυτό ήδη έφερε κάποια αρνητικά σχόλια καθώς η νέα σφύρα έσπαγε πιο εύκολα και οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας. Τίποτα από τα παραπάνω όμως δε συγκρίνεται με τη πιο σημαντική αλλαγή του σχεδίου Series 80. Την ασφάλεια επικρουστήρα. Ίσως τη πιο μισητή μετατροπή που έχει συμβεί στα όπλα 1911 μέχρι και σήμερα. Η ασφάλεια θυμίζει έντονα την ασφάλεια επικρουστήρα που έχουμε στα πιστόλια Glock σήμερα, περισσότερα γι’αυτό στο άρθρο μας «Ασφάλειες στο πιστόλι Glock». Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, βλέπετε παρακάτω πως ακριβώς λειτουργούσε η σκανδάλη στα κλασικά 1911.

Πηγή: 1911Forum.com

Στη βάση του επικρουστήρα τοποθετήθηκε ένας πείρος (κόκκινο χρώμα παρακάτω) ο οποίος κλείδωνε τον επικρουστήρα ώστε να μη μπορεί να μετακινηθεί. Έπειτα, η σκανδάλη μετατράπηκε όπως βλέπετε στη συνέχεια ώστε προτού απελευθερωθεί η σφύρα να υπάρχει ένα εξάρτημα (μπλε χρώμα) που θα πιέζει προς τα επάνω το πείρο για να επιτρέψει στον επικρουστήρα να κινηθεί προς τα εμπρός όταν η σφύρα το χτυπήσει. Αυτό αποσκοπούσε στο να μη μπορεί να απελευθερωθεί ο επικρουστήρας ακόμα και εάν το όπλο χτυπηθεί με δύναμη στη σφύρα ή αν για οποιοδήποτε λόγο η σφύρα απελευθερωθεί χωρίς να έχει πιεστεί η σκανδάλη.

Πηγή: M1911.org

Αυτό δημιούργησε αμέτρητα προβλήματα σε ένα πιστόλι που ήδη είχε πολλαπλές ασφάλειες (περισσότερα γι’αυτό στο άρθρο μας «Ασφάλειες στο πιστόλι 1911»). Μέχρι και σήμερα στο χώρο των ανθρώπων που ασχολούνται με τα πιστόλια 1911 αυτή η γενιά προκαλεί εκνευρισμό. Βλέπετε ακόμα μία απεικόνιση του μηχανισμού του σχεδίου Series 80 εδώ.

Πηγή: 1911Forum.com

Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και πολυπλοκότητας που εισήγαγε αυτό το σχέδιο, είχε και άλλα πρακτικά προβλήματα. Η αίσθηση της σκανδάλης άλλαξε δραματικά, κάτι που μέχρι και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των πιστολιών 1911. Επίσης, τα όπλα έγιναν πολύ πιο δύσκολα στη κατασκευή καθώς ελάχιστες αποκλίσεις προκαλούσαν περίεργες νέες εμπλοκές. Γι’αυτό το λόγο το σχέδιο Series 80 γρήγορα θεωρήθηκε αποτυχία και σταμάτησε η παραγωγή του. Βλέπετε πως είναι εσωτερικά ένα Series 70 και πάλι στη συνέχεια.

Πηγή: Pinterest.com

Σήμερα ελάχιστες εταιρίες κατασκευάζουν όπλα Series 80 και όσοι το κάνουν συχνά τα προσφέρουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές λόγω της μείωσης του αγοραστικού κοινού. Εάν αγοράζετε μεταχειρισμένα όπλα, τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου γιατί το τελευταίο που θα θέλατε είναι να πληρώσετε ένα 1911 Series 80 στη τιμή ενός Series 70.

Πηγή: ITalkCafe.com

το βρήκαμε εδώ

Οπλουργία
#Διαφορά #Series #και #Series

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...