DHS: Χύτρες Ταχύτητας (2010) | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

13

Πριν από καιρό είχαμε αναφέρει κάποια επιγραμματικά θέματα στο ζήτημα των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (ΑΕΜ) από χύτρες ταχύτητας, κάτι που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο έπειτα από τη διάδοση των «γνωστών» εγχειριδίων-περιοδικών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα πριν από μερικά χρόνια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης τέτοιου ΑΕΜ που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο ήταν το 2013 και μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση μας στο άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει στο παρελθόν με τίτλο «Υπόθεση: Βόμβα στο Μαραθώνιο της Βοστώνης (2013)». Ωστόσο, από το 2010 το DHS (Department of Homeland Security, Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας) έχοντας στα χέρια του τα εν λόγω εγχειρίδια εξέδωσε μία ανακοίνωση που θα τη δούμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: DefenseTech.org
Πηγή: DefenseTech.org

Το Γραφείο Ανάλυσης και Συλλογής Πληροφοριών (Office of Intelligence and Analysis) του DHS σε συνεργασία με το FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών) μέσω του ITACG (Interagency Threat Assessment and Coordination Group, Διυπηρεσιακή Εκτίμηση Απειλών και Ομάδα Συντονισμού) των ΗΠΑ είχαν προβεί σε μία ανακοίνωση προς τα Σώματα Ασφαλείας, ομάδες διασωστών και ιδιωτικούς υπάλληλους και εταιρίες στο χώρο της ασφάλειας τη πρώτη Ιουλίου του 2010. Ήταν μία σύντομη μονοσέλιδη ανακοίνωση που περιέγραφε τους κινδύνους από ΑΕΜ με χύτρες ταχύτητας, δηλαδή ότι ακριβώς είδαμε στη τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση. Η πληροφορία του DHS ήταν από τα περιοδικά-εγχειρίδια της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα. Βλέπετε την αυθεντική ανακοίνωση εδώ.

Πηγή: United States Department of Homeland Security
Πηγή: United States Department of Homeland Security

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση μεταφρασμένη στα Ελληνικά ώστε να είναι πιο εύκολα κατανοητή από όλους τους αναγνώστες μας. Ελπίζουμε μία μέρα τόσο οι Ευρωπαϊκές όσο και οι Ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να επικοινωνούν με ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας με αντίστοιχους τρόπους για επικείμενους κινδύνους και απειλές.


ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ//ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ

dhs_xytra_taxythtas_03

ΧΥΤΡΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΩΣ ΜΕΡΗ ΑΕΜ

Απλοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί (ΑΕΜ) χρησιμοποιούν χύτρες ταχύτητας όπου περιέχουν τον πυροδοτικό μηχανισμό, διακόπτη ενεργοποίησης, και εκρηκτικό γέμισμα (τυπικά νιτρικό αμμώνιο ή κυκλονίτη) χρησιμοποιούνταν συχνά στο Αφγανιστάν, στην Ινδία, στο Νεπάλ, και στο Πακιστάν. Οι χύτρες ταχύτητας είναι συνηθισμένες σε αυτές τις χώρες, και η παρουσία τους μάλλον δε θα φαίνεται εκτός τόπου ή ύποπτη στους περαστικούς ή στις αρχές. Επειδή είναι λιγότερο συνηθισμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παρουσία μίας χύτρας ταχύτητας σε ένα ασυνήθιστο μέρος όπως την είσοδο ενός κτιρίου ή μία πολυσύχναστη γωνία ενός δρόμου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτη.

Παραδείγματα από Πρόσφατες Επιθέσεις με Χρήση Χύτρας Ταχύτητας
  • Ένας από τους τρεις μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της 1 Μαΐου 2010 στη Πλατεία Τάιμς περιελάμβανε μία χύτρα ταχύτητας που περιείχε περίπου 120 κροτίδες.
  • Το Μάρτιο του 2010, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν μία βόμβα χύτρας ταχύτητας με ασύρματη πυροδότηση σε μία επίθεση στο World Vision International στο Πακιστάν.
Ενδείξεις Συσκευών Χύτρας Ταχύτητας
Οι τρομοκράτες μπορούν να εκμεταλλευτούν την αθώα εμφάνιση από απλά στη μεταφορά αντικείμενα όπως χύτρες ταχύτητας για να κρύψουν εξαρτήματα ΑΕΜ. Όταν τοποθετούνται προσεκτικά, τέτοιες συσκευές παρέχουν λίγες ή καμία ένδειξη μίας επικείμενης επίθεσης. Επαγρύπνηση και γρήγορη αντίδραση για την ανακάλυψη τέτοιων κρυμμένων συσκευών σε ασυνίθιστα μέρη ή περιστάσεις μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες γρήγορου εντοπισμού και αποτροπής της επίθεσης. Πιθανές ενδείξεις μίας χύτρας ταχύτητας τροποποιημένης ως ΑΕΜ περιλαμβάνουν:
  • Καλώδια ή φυτίλι που εξέχει
  • Ασυνήθιστες μυρωδιές όπως οσμές χημικών
  • Υγρασία ή ασυνήθιστοι λεκέδες στο περίβλημα
  • Προφανής εγκατάλειψη μίας χύτρας ταχύτητας σε ένα πολυσύχναστο σημείο ή αλλιώς σε στρατηγική τοποθεσία

ΑΕΜ με Χύτρες Ταχύτητας
ΑΕΜ με Χύτρες Ταχύτητας

Το DHS παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα σώματα ασφαλείας στο TRIPwire.dhs.gov ή στην Ιστοσελίδα Κοινότητας TRIPwire (http://cs.hsin.gov). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το TRIPwire και αποτροπή βομβιστικών επιθέσεων, επικοινωνήστε με το Γραφείο Αποτροπής Βομβιστικών Επιθέσεων του DHS στο obp@dhs.gov.

Source link