News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

ΔΕΙΡΑΠ | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

Η Δ.ΕΙΡ.ΑΠ. ή πιο ολοκληρωμένα, η Διαμνημόνευση Συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές είναι μία ηθική ανταμοιβή για συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές. Απονέμεται σε Έλληνες στρατιωτικούς ή ξένους που οι υπηρεσίες τους ήταν προς εξαιρετικό όφελος για την Ελληνική ειρηνευτική αποστολή. Το σχετικό μετάλλιο το βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της είναι οι παρακάτω.

  • Συμμετοχή σε ειρηνευτική αποστολή εκτός της επικράτειας.
  • Αποστολή υπό την αιγίδα Διθνών Οργανισμών όπως ΝΑΤΟ, Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, κτλ.
  • Συμμετοχή στην αποστολή τουλάχιστον ίση με το μισό της αρχικά προβλεπόμενης από τη διαταγή χρονικής διάρκειας και όχι μικρότερη των 30 ημερών.

Στη τελευταία προϋπόθεση υπάρχουν εξαιρέσεις για περιπτώσεις θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού κατά την εκτέλεση του καθήκοντος όπως επίσης και σε περίπτωση εκτέλεσης εξαιρετικά επικίνδυνων αποστολών. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις γίνεται πρόταση για πιθανή απονομή της διαμνημόνευσης ιεραρχικά μέχρι τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του κλάδου όπου υπάγεται ο στρατιωτικός που τη διεκδικεί.

Ένας επάργυρος αστερίσκος αντιστοιχεί σε κάθε απονομή της διαμνημόνευσης. Η διαμνημόνευση μπορεί να απονεμηθεί πολλές φορές ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών σε ειρηνευτικές αποστολές. Εδώ βλέπετε το σύνολο από τα μετάλλια αντίστοιχα με τον αριθμό απονομής.

deirap_02

Μόνο ένα επιτρέπεται να φέρεται από τον στρατωτικό κάθε φορά είτε ως μετάλλιο είτε ως διεμβολή. Τις αντίστοιχες με τα παραπάνω διεμβολές τις βλέπετε στη συνέχεια.

deirap_03

Στο πίσω μέρος του μεταλλίου υπάρχει το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) με το έτος συστάσεως της απονομής στο κάτω μέρος. Ένα παράδειγμα βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία με έτος συστάσεως 1991.

deirap_04

Στο εμπρός μέρος του μεταλλίου της διαμνημόνευσης βλέπουμε την ανάγλυφη υδρόγειο σφαίρα που αναπαριστά τη παγκόσμια κάλυψη των ειρηνευτικών αποστολών και μπροστά της στέκεται το έργο του αρχαίου Έλληνα γλύπτη Κηφισόδοτου (πατέρα του Πραξιτέλη) «Ειρήνη και Πλούτος». Ήταν ένα άγαλμα που βρίσκονταν στην Αγορά των Αθηνών και αναπαριστά τη Θεά Ειρήνη (αδελφή της Ευνομίας και της Δίκης) να κρατά στα χέρια της τον Πλούτο. Βλέπετε αυτό το έργο στην επόμενη φωτογραφία και μπορείτε να το βρείτε και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

deirap_05

Πάρα πολλοί Έλληνες, αλλά και ξένοι, στρατιωτικοί έχουν κερδίσει αυτή την διαμνημόνευση με τις υπηρεσίες τους προς την Ελλάδα σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Κλείνοντας, θα δούμε μερικά παραδείγματα τέτοιων στρατιωτικών.

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ) Αντιστράτηγο κ. Χρήστο Μανωλά. Μέσα στο κόκκινο πλαίσιο μπορείτε να διακρίνετε τη διεμβολή τριών απονομών (δύο επάργυρα άστρα) της Διαμνημόνευσης Συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές. Επίσης, ακριβώς από πάνω βλέπετε το έμβλημα Υποβρυχίων Καταστροφών (περισσότερα εδώ) και ακριβώς από πάνω του τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστή ελεύθερης πτώσης (περισσότερα εδώ). Δεξιά του, πάνω από το όνομα του φέρει το διακριτικό της Σχολής Εθνικής Άμυνας (περισσότερα εδώ), και ακριβώς από πάνω της τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα των ΗΠΑ (περισσότερα εδώ) και το έμβλημα του Σχολείου Καταδρομών (περισσότερα εδώ).

deirap_06

Στην επόμενη φωτογραφία, βλέπετε τη διαμνημόνευση ως μετάλλιο μέσα στο κόκκινο πλαίσιο που τη φέρει ο Αντιπτέραρχος (Ι) κ. Αντώνιος Πιέρρος κατά την ομιλία του τη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 στην Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως (ΔΑΕ) στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι. Η φωτογραφία είναι από τελετή παράδοσης–παραλαβής καθηκόντων Διοικητή της ΔΑΕ, από τον Αντιπτέραρχο (Ι) κ. Αντώνιο Πιέρρο στον Υποπτέραρχο (Ι) κ. Αθανάσιο Παπανικολάου.

deirap_07

Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες στρατιωτικοί που υπερήφανα φέρουν αυτή τη διαμνημόνευση. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι ο Υπίλαρχος από το Β’ΣΣ (Β’ Σώμα Στρατού) που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι από τον Ιούλιο 2013 στο στρατόπεδο της Β΄ΜΚ (Β’ Μοίρα Καταδρομών) στη Νάουσα όπου διεξήχθησαν τα «Φλωράκεια 2013» στη μνήμη του επίτιμου διοικητού του Β’ΣΣ, Στρατηγού κ. Ευαγγέλου Φλωράκη.

deirap_08


Source link

Σήματα/Διακριτικά
#ΔΕΙΡΑΠ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...