News

News

Σάββατο
Ιούνιος, 3

CQB: Τεχνική High/Low | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Εις τη σελίδα μας μπορείτε να βρείτε δεκάδες άρθρα με τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες για CQB (Close Quarters Battle, Μάχη Κλειστών Χώρων), ωστόσο δεν είχαμε κάνει έως σήμερα καμία αναφορά σε μία εκ των πιο γνωστών τεχνικών, τη τεχνική High/Low (ψηλά/χαμηλά). Η τεχνική αυτή αποσκοπεί στο να διπλασιάσει την ισχύ πυρός με τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο, αλλά σίγουρα αποτελεί μία προχωρημένη τεχνική και δε θα πρέπει να εφαρμόζεται από άτομα που δεν έχουν πρώτα τελειοποιήσει τις πιο βασικές γνώσεις του αντικειμένου.

Πηγή: PrimaryAndSecondary.com

Όταν μία ομάδα βρίσκεται κοντά σε μία άγνωστη γωνία (είτε είναι θύρα, δωμάτιο, είτε οτιδήποτε άλλο) η πιο απλή μέθοδος είναι ο πρώτος να εκκινήσει την εκκαθάριση. Ωστόσο, αν υπάρχουν πολλοί εχθροί κρυμμένοι σε αυτό το σημείο, τότε έχουμε ένα σπουδαίο τακτικό μειονέκτημα. Ένας εναντίων πολλών. Εδώ έρχεται η τεχνική high/low που αποτελεί τη λιγότερη επικίνδυνη προσέγγιση για να έχουμε δύο όπλα προς το στόχο.

Πηγή: Wolfpack.roguestudio.net

Ο λόγος που είναι η λιγότερο επικίνδυνη είναι γιατί το άτομο που είναι γονυπετής βρίσκεται κυριολεκτικά ανάμεσα από τα πόδια του όρθιου. Άρα αν για οποιοδήποτε λόγο σηκωθεί, τότε με το κράνος του θα χτυπήσει το τυφέκιο του όρθιου οδηγώντας το προς τα επάνω. Παρ’όλα αυτά, δύο στελέχη που βάλλουν σε τόσο κοντινή απόσταση είναι επικίνδυνο και γι’αυτό θεωρείται από τις προχωρημένες τεχνικές.

Πηγή: SpotterUp.com

Η τεχνική αυτή έχει αρκετές εφαρμογές. Για παράδειγμα, αν η γωνία είναι πολύ μεγάλη και θέλουμε δύο όπλα αντί για ένα να τη καλύπτουν, αν υποθέτουμε ότι υπάρχουν πολλοί εχθροί, αν ο πρώτος έχει μία εμπλοκή ή ένα μικροτραυματισμό, κτλ. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να τελειοποιήσει μία ομάδα για να μπορεί να έχει μία συνεχόμενη ροή στην οποία όταν θα απαιτείται θα μεταβαίνει σε high/low.

Πηγή: SpotterUp.com

Κατά την εκπαίδευση τώρα, πρέπει να δίδεται μεγάλη βαρύτητα ώστε να μη γίνεται μεγάλη έκθεση με αυτή τη τεχνική, και οι δύο να πατάνε γερά, να υπάρχει σωματική επαφή ώστε να γνωρίζει πάντα ο ένας που βρίσκεται ο άλλος, να υπάρχει συντονισμός «μηχανικά» για το πότε γίνεται η μετάβαση σε αυτή τη στάση κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης ενός χώρου, και τέλος, αλλά και το πιο σημαντικό, το πότε απαγορεύεται η χρήση της τεχνικής αυτής. Για παράδειγμα, κάποιες μονάδες απαγορεύουν τη χρήση της στα στελέχη της εάν βάλλουν με μικρού μήκους όπλα (πιστόλια, υποπολυβόλα, κτλ.) διότι τότε εάν σηκωθεί το άτομο που είναι γονυπετής είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί μπροστά από τα πυρά του όρθιου ατόμου, ενώ άλλες μονάδες την επιτρέπουν αλλά μόνο εάν οι βολές γίνονται με πλήρη έκταση των χεριών. Τέλος, απαιτούνται πάρα πολλές επαναλήψεις για το πως θα γίνεται η μετάβαση και αλλαγή από αυτή τη στάση βολών.

Παραπάνω βλέπετε τον τρόπο εκτέλεσης των ισραηλινών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων όπου έχει δύο αρχές ασφαλείας. Πρώτον, ότι η κάννη πρέπει να είναι πιο μπροστά από οποιοδήποτε μέρος του σώματος των στελεχών, και δεύτερον τα χέρια του όρθιου (ύψος της παλάμης) πρέπει να είναι τουλάχιστον επάνω από το κεφάλι του ατόμου που είναι γονυπετής, ιδανικά πιο μπροστά από το κεφάλι του. Παρακάτω βλέπετε πως φαίνεται όταν γίνεται λανθασμένα, και ελπίζουμε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα λάθη.

Πηγή: JTF-Airsoft.de

Ελπίζουμε να είναι κατανοητό το γιατί αυτή η τεχνική είναι πολύ σημαντική καθώς κυριολεκτικά διπλασιάζει την ισχύ πυρός, αλλά και το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει αν κάποιος δεν έχει τελειοποιήσει ήδη τας βασικάς αρχάς του CQB. Για παράδειγμα, λάθη στην εκτέλεση της μπορούν να οδηγήσουν σε φίλια πυρά, σε υπερβολική έκθεση στην απειλή, σε πλήγμα στη ροή της εκκαθάρισης, και σε άλλα τακτικά σφάλματα που μπορούν να έχουν τραγικές επιπτώσεις.

Source link

Εκπαίδευση σε Όπλα
#CQB #Τεχνική #HighLow #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...