News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

CQB: Κόψιμο της Πίτας (τακτική)

Αρκετό καιρό πριν είχαμε αναρτήσει ένα εισαγωγικό άρθρο στο CQB (Close Quarters Battle) ή στα Ελληνικά «Μάχη Κλειστού Χώρου» ή «Μάχη Αστικού Περιβάλλοντος». Το άρθρο «Εισαγωγή στο CQB» κάνει μία γενική εισαγωγή αλλά εδώ θα δούμε μια συγκεκριμένη τακτική.

Η τακτική του κοψίματος της πίτας εφαρμόζεται μόνο αν δεν υπάρχουν αρκετά άτομα για να γίνει σωστή είσοδος σε δωμάτια ή έλεγχος από γωνίες. Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική καθώς σε αντίθεση με αυτές που περιγράψαμε στο εισαγωγικό άρθρο, αυτή η μέθοδος βασίζεται εξολοκλήρου στα αντανακλαστικά και τη ταχύτητα αντίδρασης όποιου τη χρησιμοποιεί. Ωστόσο, στη περίπτωση που δεν υπάρχει δεύτερο άτομο για υποστήριξη και χρήση πιο ασφαλών τακτικών ίσως να είναι η μόνη επιλογή.

cqb_kopsimo_pitas_02

Είτε η είσοδος αφορά δωμάτιο είτε αφορά κάποια γωνία τα βήματα είναι ίδια. Απομακρυνόμαστε από το τοίχο-εμπόδιο όσο περισσότερο γίνεται αλλά έτσι ώστε να μην είμαστε ορατοί, νοητά χωρίζουμε το σημείο σε ένα κύκλο (πίτα) όπως βλέπετε στη παρακάτω εικόνα και ξεκινάμε με σταθερό ρυθμό να «κόβουμε» κομμάτια αυτής της πίτας.

cqb_kopsimo_pitas_03

Κατά την εκπαίδευση σε αυτή τη τεχνική το πιο σημαντικό είναι ο εκπαιδευόμενος να προσέχει να μην εκθέτει τίποτα παραπάνω από το όπλο του και το ελάχιστο δυνατό μέρος του σώματος του ενώ ακολουθεί σταθερά και σταδιακά βήματα στο «κόψιμο της πίτας». Ακριβώς η ίδια τακτική μπορεί να εφαρμοστεί όπως αναφέραμε παραπάνω και σε δωμάτια που όμως έχει ένα ακόμα μεγάλο μειονέκτημα, πάντα αφήνει μικρές νεκρές γωνίες (σημεία που δε μπορούν να ελεγχθούν). Αυτό το βλέπετε και εδώ.

cqb_kopsimo_pitas_04

Πρέπει να κρατάμε το μέγιστο επιτρεπτό χώρο από το εμπόδιο ώστε πρώτον να έχουμε καλύτερο οπτικό πεδίο, δεύτερον αρκετό χώρο για γρήγορη μετακίνηση αν απαιτείται και τρίτον να αποφύγουμε τυχόν σώμα με σώμα μάχη αν κάποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του τοίχου-εμποδίου. Η τακτική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε σκάλες. Η διαφορά είναι ότι σε σκάλες θα πρέπει να κοιτάμε προς τα επάνω όταν ανεβαίνουμε και προς τα κάτω όταν κατεβαίνουμε όπως μπορείτε να δείτε στην επόμενη εικόνα.

cqb_kopsimo_pitas_05

Αν και όπως αναφέραμε κατά περιπτώσεις μπορεί αυτή η τακτική να είναι η μοναδική λύση πρέπει να αποφεύγεται αν υπάρχει οποιαδήποτε εναλλακτική λόγω της επικινδυνότητας της και κατά δεύτερον του χρόνου και συγκέντρωσης που απαιτεί από αυτόν που την εκτελεί.

cqb_kopsimo_pitas_06

το βρήκαμε εδώ

Στρατιωτική
#CQB #Κόψιμο #της #Πίτας #τακτική

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...