News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

CIA: Το διοικητήριο από το «Δόρυ του Ποσειδώνα»

Σήμερα δεν υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει για την επιχείρηση «Δόρυ του Ποσειδώνα» αλλά όσο περνάει ο καιρός μαθαίνουμε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση αυτή. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το διοικητήριο που κατασκεύασε η CIA (Central Intelligence Agency, δηλαδή, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) για την επιχείρηση αυτή.

Τα τέλη του 2005 ο διοικητής των μυστικών επιχειρήσεων της CIA, ο κύριος Χοσέ Α. Ροντρίγκεζ Τζούνιορ κατέληξε ότι πρέπει η υπηρεσία να αλλάξει στρατηγική και να γίνουν μεγάλες αλλαγές στις τακτικές εντοπισμού της ηγεσίας της Αλ Κάιντα. Βλέπετε τον κύριο Χοσέ Α. Ροντρίγκεζ Τζούνιορ στη παρακάτω φωτογραφία.

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_02

Βασικό λόγο σε αυτή την απόφαση έπαιξε το ότι δεν υπήρξε καμία σημαντική πρόοδος έπειτα από τη μάχη στα βουνά του Αφγανιστάν, στο Τόρα Μπόρα όπου εντοπίστηκε ένα κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Βλέπετε σχετική φωτογραφία από το Τόρα Μπόρα το 2001 με τον Οσάμα μπιν Λάντεν να περπατάει έξω από το κρησφύγετο του εδώ.

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_03

Ο κύριος Χοσέ Α. Ροντρίγκεζ Τζούνιορ πίστευε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον εντοπισμό όλης της ηγεσίας και όχι αποκλειστικά στον Οσάμα μπιν Λάντεν. Όλα τα στοιχεία οδηγούσαν στο Πακιστάν και με την δύναμη της θέσης που κατείχε ο κύριος Χοσέ Α. Ροντρίγκεζ Τζούνιορ πήρε μία μεγάλη απόφαση. Δημιούργησε ένα νέο τμήμα στη CIA που δεν έγινε γνωστό για τα επόμενα χρόνια πουθενά, ακόμα και μέσα στην ίδια την υπηρεσία! Ήταν το Κέντρο Αντιτρομοκρατίας όπου όρισε ο ίδιος τη διοίκηση του, τα ονόματα παραμένουν απόρρητα μέχρι σήμερα, και έστειλε δεκάδες άντρες των ειδικών δυνάμεων και πράκτορες της CIA στο Πακιστάν.

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_04

Η νέα στρατηγική μπήκε κάτω από την ομπρέλα ενός νέου ονόματος, της Επιχείρησης Μπάλα Κανονιού (Operation Cannonball). Η μυστικότητα της επιχείρησης έφερε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στις Αμερικανικές υπηρεσίες και στο Πεντάγωνο καθώς ελάχιστοι γνώριζαν περί τίνος πρόκειται ενώ ταυτόχρονα είχε τεράστιες απαιτήσεις σε πόρους τόσο οικονομικούς όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Κάτι που δεν άρεσε καθόλου στο Πεντάγωνο που ήδη είχε πρόβλημα έλλειψης προσωπικού λόγω του διπλού πολέμου (τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν).

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_05

Στις αρχές του 2006 και ενώ η Επιχείρηση Μπάλα Κανονιού είχε ξεκινήσει ο κύριος Χοσέ Α. Ροντρίγκεζ Τζούνιορ είδε ότι θα είναι επικίνδυνο και δύσκολο να συνεχίσει να εργάζεται σε αυτό το μυστικό τμήμα της υπηρεσίας ενώ θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την υπόλοιπη διοίκηση της CIA. Το διοικητήριο της CIA βρίσκεται στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και μπορείτε να το δείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps.

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_06

Το κτίριο όμως τότε δεν ήταν όπως το βλέπετε σήμερα σε αυτή τη πρόσφατη δορυφορική φωτογραφία. Παρακάτω βλέπετε μία δορυφορική φωτογραφία του κτιρίου από το 2006. Το μεγάλο κεντρικό λευκό υπόστεγο στεγάζει τη καφετέρια-αναψυκτήριο της υπηρεσίας. Δεξιά και αριστερά του βλέπετε πως ήταν δύο μεγάλοι κήποι.

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_07

Βλέπετε πως μετά την επιβλητική είσοδο-τούνελ με τη γυάλινη οροφή το 2006 ο επισκέπτης μπορούσε να βγει σε ένα μεγάλο κήπο όπου απέναντι βρίσκονταν η καφετέρια-αναψυκτήριο της υπηρεσίας και περιμετρικά της είχε κήπους. Στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τη κεντρική είσοδο που φαίνεται αριστερά στη παραπάνω φωτογραφία.

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_08

Αν προχωρήσουμε στο αρχείο νεώτερων δορυφορικών φωτογραφιών από το έτος 2006 θα δούμε το διοικητήριο του νέου Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της CIA να κατασκευάζεται με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς σε δύο κτίρια. Ένα Βόρεια και ένα Νότια της καφετέριας της υπηρεσίας. Στη συνέχεια βλέπετε μία φωτογραφία από το Δεκέμβριο του 2006 όπου στο Νότιο τμήμα έχει αφαιρεθεί ο κήπος και έχουν εγκατασταθεί τοίχοι ενώ στο Βόρειο τοποθετούνται υπόγειες υποδομές.

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_09

Σε μόλις δύο μήνες τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο τμήμα ήταν εξωτερικά έτοιμα με εγκαταστάσεις κλιματισμού στις οροφές τους και χωρίς κανένα παράθυρο σε καμία πλευρά τους. Εδώ βλέπετε μία δορυφορική φωτογραφία από το Φεβρουάριο του 2007.

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_10

Όπως πρόσφατα μάθαμε από σχετικές δημοσιεύσεις της υπηρεσίας, τα κτίρια αυτά στέγαζαν, και πιθανότατα στεγάζουν ακόμα, το νεοσυγκροτηθέντα Αντιτρομοκρατικό Κέντρο. Η επόμενη είναι μία πιο πρόσφατη αεροφωτογραφία από το 2008 όπου φαίνεται αρκετά πιο καθαρά από τις προηγούμενες δορυφορικές φωτογραφίες.

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_11

Αυτή λοιπόν ήταν η ιστορία πίσω από το διοικητήριο όπου γεννήθηκε και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η Επιχείρηση «Δόρυ του Ποσειδώνα» που οδήγησε στον εντοπισμό και εξουδετέρωση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο χωριό Αμποταμπάντ του Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν στις 2 Μαΐου του 2011. Κλείνοντας, μία νυχτερινή φωτογραφία από την πρόσοψη του κτιρίου της CIA στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

dioikhtirio_dory_toy_poseidona_12

το βρήκαμε εδώ

Βάσεις-Εγκαταστάσεις
#CIA #Το #διοικητήριο #από #το #Δόρυ #του #Ποσειδώνα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...