News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

CIA: Πράσινη Τοποθεσία | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Με τις πρόσφατες (Δεκέμβριος 2014) αποκαλύψεις από τις δίκες για τα βασανιστήρια σε απομακρυσμένες χώρες από τη CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για το που δρούσαν παράνομα οι πράκτορες της υπηρεσίας. Ένα από αυτά τα μέρη ήταν το «Site Green» (Πράσινη Τοποθεσία) που βρίσκεται στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, αυτό θα δούμε εν συντομία σε αυτό το άρθρο.

Από το παραπάνω χάρτη βλέπετε οκτώ από τις πολλές μυστικές τοποθεσίες παράνομων κρατήσεων, ανακρίσεων και βασανιστηρίων της Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι τοποθεσίες στο χάρτη είναι:

  1. Μπλε: Πολωνία
  2. Μωβ: Λιθουανία
  3. Μαύρο: Ρουμανία
  4. Γαλάζιο: Αφγανιστάν
  5. Καφέ: Αφγανιστάν
  6. Πορτοκαλί: Αφγανιστάν
  7. Γκρι: Αφγανιστάν
  8. Πράσινο: Ταϊλάνδη

Σε όλα τα γνωστά μέχρι σήμερα έγγραφα οι αναφορές μεταφοράς κρατουμένων γινόντουσαν με χρήση του παραπάνω κώδικα χρωμάτων ενώ μέχρι και σήμερα η ακριβής τοποθεσία των περισσοτέρων εγκαταστάσεων παραμένει απόρρητη καθώς χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία, η CIA επιβεβαιώνει ότι είχε κάποιο χώρο κράτησης στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης μέχρι το 2009 αλλά και οι 92 καταγραφές ανακρίσεων που έγιναν εκεί έχουν διαγραφεί. Όμως, τα στοιχεία από κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι σε λειτουργία.

cia_prasini_topothesia_02

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στη πράσινη τοποθεσία πέρα από τις παράνομες κρατήσεις γινόντουσαν βασανιστήρια όπως στέρηση ύπνου, παρατεταμένη απομόνωση, εικονικοί πνιγμοί και περιορισμός κινήσεων όπως για παράδειγμα βλέπετε στα επόμενα σχέδια.

cia_prasini_topothesia_03

Καθώς οι αποκαλύψεις προχώρησαν διέρρευσε και το όνομα του COS (Chief of Station, Σταθμάρχης), δηλαδή του διοικητή της εν λόγω βάσης, για τη περίοδο 2002 με 2005. Το όνομα του είναι Μαίκλ Κ. Ουίνογκραντ (Michael K. Winograd) ο οποίος το 2006 αποσύρθηκε από την υπηρεσία και άνοιξε την εταιρία Michael K. Winograd & Associates, LLC που προσέφερε υπηρεσίες εκπαίδευσης σε Σώματα Ασφαλείας. Άμεσα, η εταιρία του ανέλαβε κάποια συμβόλαια με την αστυνομία του Ντάλας στο Τέξας των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, το πρώτο συμβόλαιο της εταιρίας μπορείτε να το βρείτε στο επίσημο ιστότοπο της πόλης του Ντάλας, Τέξας εδώ. Είναι ένα συμβόλαιο για εκπαίδευση σε τεχνικές συλλογής πληροφοριών διάρκειας από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και με κόστος $86.940. Εδώ βλέπετε μία φωτογραφία από το κέντρο για το οποίο είναι το συγκεκριμένο συμβόλαιο.

cia_prasini_topothesia_04

Αν αναρωτιέστε γιατί κάνουμε τόσο εκτενή αναφορά στον άνθρωπο αυτό είναι ότι είναι ο λόγος που δεν έκλεισε αυτό το κέντρο παράνομης κράτησης στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, το γνωστό ως Πράσινη Τοποθεσία στους χώρους της CIA. Από τα πρακτικά της δίκης υπάρχει το παρακάτω απόσπασμα.

cia_prasini_topothesia_05

Αν το μεταφράσουμε στα Ελληνικά μας λέει τα εξής.

==========================================================
Πιστεύεται ότι δε στηρίζαμε το χώρο κράτησης της CIA. Παρά την αξιοσημείωτη προσπάθεια του Σταθμού της CIA στη Χώρα ██ για τη διατήρηση της υποστήριξης στο ΧΩΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ από τους νέους ████████ συνεργάτες, ██████████ διέταξε το κλείσιμο των εγκαταστάσεων κράτησης της CIA εντός τριών εβδομάδων. Συνεχείς επιρροές από τον Σταθμάρχη, ωστόσο, τελικά οδήγησαν τη Χώρα ██ να αντιστρέψει την απόφαση, επιτρέποντας στο ΧΩΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ να παραμείνει σε λειτουργία.
==========================================================

Μετά το 2010 η εταιρία του Μαίκλ Ουίνογκραντ είχε μικρότερης κλίμακας συμβόλαια και έτσι συνέχισε τη καριέρα του ως λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας. Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα του ως καθηγητή στο πανεπιστήμιο εδώ. Εκεί εργάστηκε ως λέκτορας στην έδρα της Ποινικής Δικαιοσύνης για τρία εκπαιδευτικά εξάμηνα μέχρι το 2011. Από εκεί μαθαίνουμε και κάποια πράγματα για το βιογραφικό του. Σπουδές:

  • Πτυχίο στη Ποινική Δικαιοσύνη από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν
  • Μεταπτυχιακό στην Απονομής της Δικαιοσύνης από το Κολέγιο Γουέμπστερ

Καθώς και την επαγγελματική του πορεία που την αναφέρει ως εξής:

2006-σήμερα Winograd & Associates, LLC Σύμβουλοι Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας
1980-2006 Κυβέρνηση των ΗΠΑ Ανώτερος Διοικητής Πληροφοριών (Επίπεδο 4)
1975-1978 Στρατός των ΗΠΑ Υπηρεσία Ασφαλείας Στρατού

Και επίσης παραθέτει και μία λίστα από βραβεία και απονομές που έχει δεχθεί.

Ασφαλώς το πιο οξύμωρο σε όλα αυτά δεν είναι άλλο από το τι είχε προσληφθεί για να διδάσκει στους φοιτητές. Ο άνθρωπος που κατηγορείται για βασανίστρια και παράνομες κρατήσεις σε μία απομακρυσμένη χώρα δίδασκε τα ακόλουθα μαθήματα.

cia_prasini_topothesia_06

Πέρα από τη «Domestic and International Terrorism» (Εγχώρια και Διεθνή Τρομοκρατία), ο Μαίκλ Ουίνογκραντ δίδασκε επίσης «Ethical Issues in Criminal Justice» (Ηθικά Ζητήματα στο Ποινικό Δίκαιο). Τέλος, όπως είναι αναμενόμενο, ο χώρος στον οποίο δηλώνει ότι ειδικεύεται είναι αντικατασκοπεία, αντιτρομοκρατικές ενέργειες, υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών και ασφαλείας. Μέχρι σήμερα η ακριβής θέση της «Πράσινης Τοποθεσίας» είναι άγνωστη όπως επίσης και η κατάσταση λειτουργίας της. Παρ’όλα αυτά, η δίκη της CIA συνεχίζεται και όλο και περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια.

το βρήκαμε εδώ

Βάσεις-Εγκαταστάσεις
#CIA #Πράσινη #Τοποθεσία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...