News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

CIA: Η πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο

Ο κύριος Τζούλιαν Ασάνζ δε χρειάζεται συστάσεις, ένας πρώην χάκερ από την Αυστραλία που εν τέλει έγινε ο μεγαλύτερος σύγχρονος υπέρμαχος της ελευθερίας της πληροφορίας μέσω της σελίδας του, το WikiLeaks. Μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει τεράστια σκάνδαλα όπως τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πως οι ΗΠΑ και η Γερμανία συνεργάζονταν για να κατασκοπεύουν συμμάχους τους, τη χρήση χημικών όπλων μαζικής καταστροφής στο πόλεμο της Συρίας, και πολλά ακόμη. Για τους παραπάνω λόγους έχουν γίνει αμέτρητες προσπάθειες κατηγορίας του για διάφορα ψευδή (όπως απεδείχθη) εγκλήματα και ζει μονίμως σε άσυλο που το προσφέρουν διάφορες χώρες. Κάπως έτσι, του είχε προσφέρει άσυλο το Εκουαδόρ όταν πλέον η Σουηδία αρνούνταν να τον φιλοξενήσει, και από εκεί ξεκινάει η ιστορία μας που αποτελεί ένα σεμινάριο για «στενές» τεχνικές παρακολουθήσεις της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ σε πρεσβείες σήμερα.

Πηγή: MercoPress.com

Καθότι υπέρμαχος της ελευθερίας της πληροφορίας, ο κύριος Τ. Ασάνζ ζήτησε από τη νομική ομάδα που τον υποστηρίζει να δημοσιεύει όλα τα στοιχεία που εντόπισαν και η ιστορία μας ξεκινάει κάπως έτσι. Παρακάτω βλέπετε τη πρεσβεία του Εκουαδόρ εις το Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Με την επιβεβαίωση από το κράτος του Εκουαδόρ ότι εκεί θα φιλοξενηθεί προσωρινά ο Ασάνζ ξεκίνησαν πολλές δράσεις. Από τη πλευρά του Εκουαδόρ για αντικατασκοπεία, και από τη πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ, για κατασκοπεία.

Πηγή: Media.ccc.de

Από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έκαναν μία συμφωνία ώστε οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας να κάνουν τα στραβά μάτια στην επιχείρηση τους εκεί, όπως και έγινε. Από τη πλευρά του Εκουαδόρ, η SENAIN, η υπηρεσία πληροφοριών του Εκουαδόρ έδωσε έγκριση στην διπλωματική της ακόλουθο σε αυτή τη πρεσβεία του Λονδίνου, στην κυρία Γκαμπριέλα Παΐζ, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης ασφαλείας της πρεσβείας. Κάτι το οποίο έκανε και ονόμασε «Επιχείρηση Ξενοδοχείο». Η διοίκηση της SENAIN είχε ζητήσει επίσης ημερήσιες αναφορές από το προσωπικό ασφαλείας για οτιδήποτε συμβαίνει στη πρεσβεία.

Πηγή: TheGuardian.com

Η πρώτη γνωστή απόπειρα παρακολούθησης ήτο κάτι πολύ απλό και εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως από τη πρεσβεία του Εκουαδόρ. Η Μεγάλη Βρετανία βοήθησε τη CIA μέσω της μεγαλύτερης εταιρείας ιδιωτικών ερευνών της Μεγάλης Βρετανίας, της «Surveillance Group Ltd.» η οποία με τη πρόφαση της συντήρησης, εγκατέστησε μία πρίζα που είχε κοριό και μετέδιδε μέσω κάρτας SIM όλες τις καταγραφές της. Ωστόσο, αυτό παρα-ήταν απλό για μία τόσο ευαίσθητη επιχείρηση. Παρακάτω βλέπετε τον τότε Υπουργό Εξωτερικών του Εκουαδόρ, κύριο Ρικάρντο Πατίνο, να δείχνει το κοριό κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως τύπου τον Ιούλιο του 2013.

Πηγή: CTVNews.ca

Ενώ αυτό βρίσκονταν σε εξέλιξη, με την άδεια των Βρετανών, η CIA είχε κάνει μία αρχική αναγνώριση και είχε μάθει ότι η κυρία Γκ. Παΐζ ήταν στέλεχος της SENAIN και ότι την ασφάλεια της πρεσβείας είχε αναλάβει μία πολύ μικρή ιδιωτική εταιρεία από την Ισπανία, η εταιρεία «Undercover Global», γνωστή ως «UC Global», όπου ο ιδρυτής και πρόεδρος της ήταν ο Ισπανός Νταβίντ Μοράλες που τον βλέπετε παρακάτω. Ο Ντ. Μοράλες, που σήμερα κατηγορείται για κατασκοπεία, ήταν απόστρατος των ειδικών δυνάμεων πεζοναυτών της Ισπανίας και το 2008 άνοιξε αυτή την εταιρεία για παροχή υπηρεσιών ένοπλης και άοπλης ασφαλείας.

Πηγή: LaVozDigital.es

Η CIA πλησίασε τον Ν. Μοράλες μυστικά ως υποψήφιος πελάτης και τον Οκτώβριο του 2015 του έκλεισε ένα ταξίδι στο Λας Βέγκας της Νεβάδα των ΗΠΑ για να μιλήσει με τον υποψήφιο «πελάτη» του. Εκεί φαίνεται ότι η CIA του απεκάλυψε ότι θέλει να τον στρατολογήσει για παροχή πληροφοριών από τη πρεσβεία που είχε προσληφθεί να ασφαλίσει, τη πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Ο Μοράλες δέχθηκε και για τις πληρωμές του υπέγραψαν ένα συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών ασφαλείας με την εταιρεία «Las Vegas Sands» την οποία είχε ανοίξει ο δισεκατομμυριούχος Σέλντον Άντελσον για κάθε είδους επενδύσεις στις υποδομές του. Το συμβόλαιο ανέφερε χαρακτηριστικά την ασφάλιση ενός ιδιωτικού γιότ του επιχειρηματία, αλλά όπως είναι γνωστό σήμερα, ο Μοράλες και η ομάδα του ούτε καν που το επισκέφθηκαν ποτέ. Αυτό δείχνει ακόμα μία φορά αυτό που είχαμε γράψει εις το άρθρο μας «Κατασκοπεία: Οι εθνικές πηγές» για τη σπουδαιότητα τέτοιων σχέσεων στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Πηγή: InfoPlay.info

Όπως γνωρίζουμε από καταθέσεις υπαλλήλων του, όταν ο Μοράλες επέστρεψε από το Λας Βέγκας στα γραφεία του στο Χερέζ της Ισπανίας είπε στους υπαλλήλους του «από εδώ και πέρα θα παίζουμε με τα μεγάλα παιδιά». Οι χειριστές του από τη CIA του είχαν ζητήσει προτού κάνει οτιδήποτε άλλο να στρατολογήσει για λογαριασμό τους την Γκαμπριέλα Παΐζ, την εκπρόσωπο της SENAIN στη πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Για το πως έκανε τη στρατολόγηση δεν είναι ακόμη γνωστό. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Παΐζ δέχθηκε και ως ανταμοιβή λάμβανε $20,000 το μήνα μετρητά μεταβαίνοντας σε διάφορα νησιά της Μεσογείου για τις πληρωμές. Παρακάτω βλέπετε τα κεντρικά της SENAIN στο Εκουαδόρ.

Πηγή: ElComercio.com

Από αυτό το σημείο, κάθε δύο εβδομάδες ο Μοράλες μέσω της Παΐζ λάμβανε όλα τα βίντεο καταγραφών από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της πρεσβείας σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και τα παρέδιδε στους χειριστές του στη CIA. Αυτά γίνονταν όσο στην ηγεσία των ΗΠΑ ήτο ακόμη ο Πρόεδρος Ομπάμα με προσωπική του έγκριση για την επιχείρηση. Ωστόσο, όταν έφτασαν οι εκλογές του 2016 η CIA γνώριζε ότι ίσως ο νέος πρόεδρος είτε να τους αφαιρέσει την έγκριση λόγω του υψηλού ρίσκου με τα ταξίδια αυτά, είτε να παραδώσει την επιχείρηση στην NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) καθώς φαντάζει περισσότερο ως επιχείρηση υποκλοπής επικοινωνιών και όχι παραδοσιακής κατασκοπείας. Έτσι ζήτησαν από τον Μοράλες να κάνει ένα επείγον πρόγραμμα αναβάθμισης.

Πηγή: AlianzaNews.com

Το πρόγραμμα ήταν το εξής. Αρχικά, τοποθέτηση καμερών υψηλότερης ευκρίνειας με ενσωματωμένα μικρόφωνα (οι προηγούμενες ήταν μόνο για εικόνα), δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω διαδικτύου, και με οδηγίες ώστε όλα τα δεδομένα να είναι κρυπτογραφημένα (για να μη μπορεί να τα υποκλέψει-αποκρυπτογραφήσει η NSA και να τους «πάρει την επιχείρηση» με το νέο Πρόεδρο). Με την έγκριση της Παΐζ αυτό ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2017 και έτσι η CIA είχε πλέον απομακρυσμένη πρόσβαση σε εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο απευθείας από τις ΗΠΑ. Βλέπετε παρακάτω τη διαφορά στη ποιότητα πριν και μετά, καθώς και τη κάλυψη των νέων καμερών που εγκαταστάθηκαν. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του Ασάνζ, το νέο σύστημα είχε τόσο υψηλή ευκρίνεια που έκαναν εστίαση και κατέγραφαν ακόμη και τα έγγραφα που είχε επάνω στο τραπέζι ο Ασάνζ και η ομάδα του.

Πηγή: Media.ccc.de (επεξεργασμένη)

Ωστόσο, ο Ασάνζ γνώριζε καλά ότι μία τέτοια αναβάθμιση μάλλον είναι για να παρακολουθούνται οι συνομιλίες του ώστε να γνωρίζουν οι ΗΠΑ ανά πάσα στιγμή τις επόμενες κινήσεις του. Γι’αυτό, όπου πήγαινε είχε μαζί του μία συσκευή παραγωγής λευκού θορύβου. Ένα ενοχλητικό βουητό που όμως κάνει τις καταγραφές από μικρόφωνα σχεδόν αδύνατες. Επίσης, για σημαντικές συνομιλίες πήγαινε στο μόνο δωμάτιο που δεν είχε κάμερες. Στη τουαλέτα της πρεσβείας, όπου άνοιγε το ντουζ και συνομιλούσε με τους δικηγόρους του. Η επόμενη αλλαγή ήταν το πρωτόκολλο επισκέψεων με τις παρακάτω διαδικασίες.

  • Οι επισκέπτες έλεγαν στο κουδούνι το όνομα τους πριν τους ανοίξουν τη πόρτα και γινόταν καταγραφή φωνής.
  • Ο υπάλληλος ασφαλείας έπαιρνε τη ταυτότητα ή διαβατήριο του επισκέπτη και σκάναρε σε έναν υπολογιστή όλες τις σελίδες του.
  • Όλα τα αναγνωριστικά κινητών τηλεφώνων IMEI και IMSI του επισκέπτη καταγράφονταν από τον υπάλληλο ασφαλείας.
  • Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές φωτογραφίζονταν.

Πηγή: Media.ccc.de

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο ασφαλείας της πρεσβείας, από αυτό το φωτογραφικό υλικό που κρατούσαν. Ασφαλώς όλα τα παραπάνω (ακόμα και οι καταγραφές φωνής) στέλνονταν από την Παΐζ στον Μοράλες, και από τον Μοράλες στους χειριστές του στη CIA. Ιδιαίτερη σημασία έχει η καταγραφή των IMEI και IMSI γιατί με αυτά τα στοιχεία η CIA θα μπορούσε να κάνει υποκλοπές σε αυτά τα τηλέφωνα χρησιμοποιώντας τα συστήματα μαζικών υποκλοπών που έχει κατασκευάσει η NSA και παρέχουν τη δυνατότητα φιλτραρίσματος βάσει IMSI. Ωστόσο, όπως έχουν δηλώσει στελέχη της νομικής του ομάδας, τα παραπάνω χρησιμοποιούνταν κυρίως από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας για να τους κάνουν δύσκολη τη ζωή όπως πολύωρες ανούσιες ανακρίσεις κατά την είσοδο-έξοδο από τη χώρα, στενή πεζή και κινητή παρακολούθηση όπου και εάν βρίσκονταν, κτλ. Όπως είχε δηλώσει νομικός του σύμβουλος, δε προσπαθούσαν να κρυφτούν, ήταν περισσότερο για εκφοβισμό. Χαρακτηριστικά ανέφερε ένα βράδυ στις 03:00 τα ξημερώματα φεύγωντας από τη πρεσβεία είχε τόσα πολλά οχήματα να τον ακολουθούν που κάποια στιγμή μπλέχτηκαν μόνοι τους και δημιούργησαν κίνηση στους κατά τ’άλλα άδειους δρόμους του Λονδίνου.

Πηγή: Media.ccc.de

Οι τεχνικές αντιπαρακολούθησης του Ασάνζ φαίνεται ότι ενόχλησαν τη CIA η οποία μέσω email έστειλε στον Μοράλες το Μάρτιο του 2018 οδηγίες για να «φιλτράρει» το θόρυβο και να παρέχει πιο καθαρές ηχογραφήσεις από τα δωμάτια. Ανάμεσα σε αυτά που του ζήτησαν ήταν φωτογραφίες και βίντεο από όλα τα δωμάτια της πρεσβείας, φωτογραφίες από πιθανά αντικείμενα για τοποθέτηση κοριών, όπως επίσης να ξύσει με ένα κουτάλι τοίχους έξω από τα δωμάτια όπου κινείται ο Ασάνζ και να τους στείλει το δείγμα για να δουν από τι υλικό είναι οι τοίχοι. Μερικά παραδείγματα από τις δεκάδες φωτογραφίες αναγνωρίσεως βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: Media.ccc.de

Ο πρώτος κοριός που τοποθέτησε η εταιρεία του Μοράλες ως «αναβάθμιση ασφαλείας» με την έγκριση της Παΐζ ήταν στο χώρο συνεδριάσεων όπου έκανε τις περισσότερες συναντήσεις του ο Ασάνζ. Συγκεκριμένα, μέσα στη πλαστική βάση του πυροσβεστήρα γιατί υπέθεσαν ότι ήτο αρκετά κοντά του και σε κατάλληλο ύψος ώστε να μην επηρεάζεται από το λευκό θόρυβο. Το μειονέκτημα ήταν ότι κάθε 12 ώρες ο υπάλληλος ασφαλείας της «UC Global» έπρεπε να αλλάζει τη μπαταρία και τη μνήμη SD στο κοριό.

Πηγή: Media.ccc.de (επεξεργασμένη)

Ο δεύτερος κοριός τοποθετήθηκε στο μπάνιο, πίσω από τα κουτιά που βλέπετε παρακάτω και έπαιρνε ρεύμα από τη λάμπα και έτσι δεν είχε το πρόβλημα με τις μπαταρίες όπως ο πυροσβεστήρας. Αλλά φαίνεται ότι ούτε αυτό δεν ήταν αρκετό για τη CIA.

Πηγή: Media.ccc.de

Σε ένα email των χειριστών του Μοράλες προς τον ίδιο του αναφέρουν ότι «πρέπει να πάρουμε ακραία μέτρα» και ουσιαστικά του ζητούν να μελετήσει δύο σενάρια και να τους παρέχει αναφορές σε αυτά. Πρώτον, πόσο εφικτό θα ήταν να δηλητηριάσει κανείς τον Ασάνζ, και δεύτερον, θα μπορούσε να «ξεχαστεί» κάποια έξοδος κινδύνου ανοικτή και κάποιοι να απαγάγουν τον Ασάνζ; Παρακάτω είναι ένα βίντεο που δείχνει το συντομότερο δρόμο από μία έξοδο κινδύνου προς το χώρο συνεδριάσεων της πρεσβείας το οποίο είχε στείλει ο Μοράλες στους χειριστές του μαζί με κοντινές φωτογραφίες από όλες τις πόρτες, τα παράθυρα, και τις κλειδαριές τους. Ωστόσο, και για τα δύο αυτά σενάρια ο Μοράλες τους είπε ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθούν.

Έχοντας ακόμη προβλήματα καταγραφής ήχου, η CIA ζήτησε να χρησιμοποιήσει τους υπαλλήλους της «UC Global» στη πρεσβεία για καταγραφή των συνομιλιών μέσω μικροφώνου τοίχου, και απλώς με το να στέκονται και να κρυφακούνε κοντά στον Ασάνζ. Παρακάτω βλέπετε υπάλληλο της «UC Global» την ώρα που εγκαθιστά κάμερα παρακολούθησης στη πρεσβεία. Για το μικρόφωνο, η CIA παρείχε ένα κατασκοπευτικό τρυπάνι (όπως αυτό που παρουσιάσαμε εις το άρθρο μας «ΗΠΑ: Κοριός τοίχου με τρυπάνι») το οποίο είχαν τοποθετήσει μέσα σε ένα χαρτοφύλακα και κινούνταν με πολύ αργές στροφές. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Ασάνζ για μία τρύπα 3 εκατοστών έκανε περίπου 8 ώρες. Έτσι ήταν απόλυτα αθόρυβο. Απλώς το άφηνε δίπλα στο τοίχο κάποιος, και έπειτα από λίγες ημέρες η τρύπα για τη τοποθέτηση του μικροφώνου ήταν έτοιμη.

Πηγή: Media.ccc.de

Προχωρώντας, τον Ιανουάριο του 2018, μία ακόμη «αναβάθμιση» ήταν τα αυτοκόλλητα παραθύρων που τοποθετήθηκαν σε όλα τα παράθυρα της πρεσβείας. Αυτά ήταν απλοί αναμεταδότες ήχου οι οποίοι λειτουργούσαν ως πομποί για μικρόφωνα-λέιζερ. Παρακάτω βλέπετε όλα τα σημεία στα οποία είχαν τοποθετηθεί. Αυτό το υλικό είχε σταλεί από τη CIA στον Μοράλες, και από τον Μοράλες στους υπαλλήλους ασφαλείας. Τα αυτοκόλλητα είναι αυτά τα τετράγωνα που βλέπετε επάνω στα παράθυρα. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση ο Μοράλες στη πρεσβεία, είπε ότι τα βάζουν λόγω αλλαγής της βρετανικής νομοθεσίας και ότι πρέπει να έχουν αυτοκόλλητα που να γράφουν ότι ο χώρος παρακολουθείται (αυτό έγραφαν εξωτερικά τα αυτοκόλλητα μικρόφωνα).

Πηγή: Media.ccc.de

Όπως βλέπετε στο παρακάτω βίντεο, απέναντι ακριβώς από τη πρεσβεία προσωπικό της CIA είχε ενοικιάσει ένα σπίτι και είχε τοποθετήσει λέιζερ-μικρόφωνα που στόχευαν αυτά τα αυτά τα αυτοκόλλητα για να καταγράφουν ότι συζητείται εντός της πρεσβείας. Σχεδόν ποτέ δε φαίνονταν κάτι γιατί είχαν χρησιμοποιήσει τη τεχνική που είχαμε περιγράψει εις το άρθρο μας «Κατασκευή κρησφύγετου κρυφής φωτογράφισης», αλλά μία φορά κάποιος άνοιξε τη κουρτίνα ελαφρώς και από εκεί έχουμε αυτό το βίντεο με το μικρόφωνο-δέκτη λέιζερ επάνω σε τρίποδο να στοχεύει τα αυτοκόλλητα στα παράθυρα της πρεσβείας.

Όταν στο μέλλον βγουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες θα κάνουμε ανάλογα άρθρα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι αυτό δείχνει πως μία μεγάλη υπηρεσία όπως η CIA εκτελεί μία τεχνική παρακολούθηση σε ένα σκληρό στόχο σήμερα. Πολλά μαθήματα για όλους όσους ασχολούνται με το χώρο, και μακάρι και άλλοι άνθρωποι να είναι το ίδιο ανοικτοί για το πως διενεργούνται αυτές οι επιχειρήσεις ώστε κάθε άνθρωπος να γνωρίζει πως να προστατευτεί.

το βρήκαμε εδώ

Εκουαδόρ,ΗΠΑ,Μεγάλη Βρετανία
#CIA #πρεσβεία #του #Εκουαδόρ #στο #Λονδίνο

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...