News

News

Δευτέρα
Ιούνιος, 5

CIA: Εξαγωγή Τρομοκρατών από τις ΗΠΑ

Το 2010 η ιστοσελίδα WikiLeaks δημοσίευσε ένα απόρρητο έγγραφο από την CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ. Είναι επίσημο σημείωμα από ένα Red Cell της υπηρεσίας από το Φεβρουάριο του 2010 και θα το δούμε εδώ.

Για όσους δε γνωρίζουν τον όρο «Red Cell» θα το εξηγήσουμε εδώ. Αρχικά αυτές οι ομάδες, οι Red Cell, είχαν ξεκινήσει από τα επίλεκτα τμήματα των DEVGRU και Force Recon Marine των ΗΠΑ με στόχο να εντοπίζουν προβλήματα σε στρατιωτικές ή άλλες κυβερνητικές εγκαταστάσεις και διαδικασίες και εν συνεχεία να τα αναφέρουν. Συνήθως αποτελούνται από 10-14 άτομα και εκτελούν αποστολές όπως δολιοφθορές, κλοπή απόρρητων εγγράφων, καταστροφές, κτλ. στα πιο ευαίσθητα σημεία των υπηρεσιών των ΗΠΑ. Το όνομα τους προέρχεται από τα «παιχνίδια πολέμου» που διδάσκονται στις στρατιωτικές σχολές όπου η αντίπαλη δύναμη συχνά αναφέρεται ως «Red Team». Σε αυτή τη περίπτωση, η σημείωση του Red Cell της CIA αφορά έναν κίνδυνο που βλέπουν να υπάρχει στο χώρο της υπηρεσίας και που θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στις ΗΠΑ.

cia_eksagwgh_tromokratwn_02

Στο έγγραφο διαβάζουμε ότι είναι ένα σημείωμα από τη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 και αριστερά, στο υπόμνημα διαβάζουμε το παρακάτω (μεταφρασμένο στα Ελληνικά).

==========================================================

Αυτό το σημείωμα γράφτηκε από το Red Cell της CIA, που έχει εξουσιοδοτηθεί από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Πληροφοριών με την χρήση «πρωτότυπων» προσεγγίσεων που θα προκαλέσουν σκέψεις και θα προσφέρουν μία διαφορετική οπτική γωνία στο πλήρες εύρος των αναλυτικών θεμάτων. Σχόλια και ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτα και μπορούν να σταλούν στο Red Cell της CIA στο (703) 482-6918 / 482-0169 ή 44462/50127, με ασφαλείς γραμμές.

==========================================================

cia_eksagwgh_tromokratwn_03

Αυτό από μόνο του δίνει ένα πολύ καλό ορισμό του τι είδους σημείωμα είναι αυτό. Το σημείωμα είναι μόλις 3 σελίδες και αρκετά περιεκτικό. Μπορείτε να διαβάσετε το αυθεντικό έγγραφο από τη σελίδα του WikiLeaks ακολουθώντας το σύνδεσμο «CIA Red Cell Memorandum on United States exporting terrorism» ή μεταφρασμένο στα Ελληνικά παρακάτω.

==========================================================
Τι θα γίνονταν αν Ξένοι έβλεπαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα «Εξαγωγέα Τρομοκρατίας»; (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ)

Τελευταία υπάρχει μεγάλη προσοχή στην αυξανόμενη εμφάνιση μεγαλωμένων στην Αμερική Ισλαμιστών τρομοκρατών που εκτελούν επιθέσεις ενάντια σε Αμερικανικούς στόχους, κυρίως μέσα στη χώρα. Λιγότερη προσοχή έχει δοθεί σε εγχώρια μεγαλωμένους τρομοκράτες, όχι αποκλειστικά Μουσουλμάνους τρομοκράτες, που φεύγουν εκτός και στοχοποιούν μη Αμερικανούς. Αυτή η αναφορά εξετάζει τις επιπτώσεις του τι θα σήμαινε για τις ΗΠΑ να φανούν αυξανόμενα ως ένα εκκολαπτήριο «εξαγωγής τρομοκρατίας».(ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ)
 
Αντίθετα με τη κοινή γνώμη, η Αμερικανική εξαγωγή τρομοκρατίας ή τρομοκρατών δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, ούτε σχετίζεται μόνο με ακραίους Ισλαμιστές ή ανθρώπους που κατάγονται από τη Μέση Ανατολή, Αφρική ή Νότια Ασία. Αυτή η δυναμική έχει βάση στην Αμερικανική ιδέα ότι η ελεύθερη, ανοιχτή και ολοκληρωμένη πολυπολιτισμική κοινωνία μειώνει το δέλεαρ ακραιότητας και τρομοκρατίας από Αμερικανούς πολίτες.

 • Τα τελευταία πέντε χρόνια πέντε νέοι Μουσουλμάνοι Αμερικάνοι ταξίδεψαν από τη Βόρεια Βιρτζίνια στο Πακιστάν για να λάβουν μέρος στους Ταλιμπάν του Πακιστάν και να κάνουν τζιχάντ. Οι συγγενείς τους ήρθαν σε επαφή με το FBI έπειτα από την εξαφάνιση τους χωρίς να πουν τίποτα σε κανέναν, και στη συνέχεια οι Πακιστανικές αρχές τους συνέλαβαν καθώς προσπάθησαν να πάρουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της Αλ-Κάιντα.
 • Το Νοέμβριο του 2008, ο Πακιστανο-Αμερικάνος Ντέιβιντ Χέντλεϊ έκανε παρακολουθήσεις για υποστήριξη της οργάνωσης Λασκάρ-ι-Ταγίμπα στην επίθεση της Βομβάης, στην Ινδία που σκότωσε πάνω από 160 ανθρώπους. Η Λασκάρ-ι-Ταγίμπα τον παρακίνησε να αλλάξει το όνομα του από Νταούντ Γκιλάνι σε Ντέιβιντ Χέντλεϊ για να τον βοηθήσουν στη μετακίνηση του μεταξύ ΗΠΑ, Πακιστάν και Ινδία.
 • Κάποιοι Αμερικανοί Εβραίοι υποστήριξαν και εκτέλεσαν βίαιες πράξεις ενάντια σε εχθρούς του Ισραήλ. Το 1994, ο Μπαρούχ Γκόλντσταϊν, ένας Αμερικανο-Εβραίος γιατρός από τη Νέα Υόρκη, μετανάστευσε στο Ισραήλ, έγινε μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Καχ, και σκότωσε 29 Παλαιστίνιους όταν έκαναν προσευχή στο τζαμί στο Τάφος των Πατριαρχών στη Χεβρώνα όπου βοήθησε στην εκκίνηση ενός κύματος βομβιστικών επιθέσεων σε λεωφορεία από τη Χαμάς τις αρχές του 1995.
 • Μερικοί Ιρλανο-Αμερικάνοι μακροχρόνια παρέχουν οικονομική και υλική υποστήριξη σε βίαιες προσπάθειες εξώθησης του Ηνωμένου Βασιλείου και παραίτηση του από τον έλεγχο της Βόρειας Ιρλανδίας. Τη δεκαετία του 1880, Ιρλανδο-Αμερικανοί μέλη της Κλαν ντε Γκάελ έβαλαν δυναμίτες στη Σκότλαντ Γιάρντ της Βρετανίας, στη Βουλή, και στο Πύργο του Λονδίνου, και πυροδότησαν βόμβες σε πολλούς σταθμούς στο μετρό του Λονδίνου. Στον εικοστό αιώνα, Ιρλανδο-Αμερικάνοι παρείχαν τη μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (ΙΡΑ). Η Ιρλανδική Επιτροπή Βοήθειας του Βορρά (NORAID) με έδρα τις ΗΠΑ, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960, παρείχε στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό Προσωρινής Παράταξης (PIRA) χρήματα που συχνά χρησιμοποιούνταν στην αγορά όπλων. Μόνο έπειτα από επαναλαμβανόμενα αιτήματα από υψηλά άτομα της Βρετανίας και μετά την υποστήριξη του Λονδίνου στο βομβαρδισμό μας στη Λιβύη τη δεκαετία του 1980 η Αμερικανική κυβέρνηση μπόρεσε να σταματήσει την Ιρλανδο-Αμερικανική υποστήριξη στον ΙΡΑ. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ)

 
Οι Αμερικανικές Ελευθερίες Βοηθούν Στρατολόγηση και Επιχειρήσεις Τρομοκρατών (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ)
Κυρίως μας απασχολεί η εισβολή μελών της Αλ-Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά η Αλ-Κάιντα ίσως αυξανόμενα να ψάχνει για Αμερικανούς να εργαστούν γι’αυτή στο εξωτερικό. Αναμφίβολα η Αλ-Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις αναγνωρίζουν ότι οι Αμερικάνοι μπορούν να είναι σημαντικό κεφάλαιο σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό γιατί έχουν Αμερικανικά διαβατήρια, δεν ταιριάζουν στο προφίλ του Άραβα-Μουσουλμάνου, και μπορούν εύκολα να επικοινωνούν με εξτρεμιστές ηγέτες μέσω της αδέσμευτης πρόσβασης τους στο διαδίκτυο και άλλα μέσα επικοινωνίας.

 • Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ-Κάιντα σίγουρα έχουν εντοπίσει την ευκολία με την οποία ο Χέντλεϊ μπορούσε να ταξιδέψει πολλές φορές με Αμερικανική βίζα από τις ΗΠΑ, στο Πακιστάν και την Ινδία χωρίς να δημιουργεί καμία υποψία στις αρχές.
 • Η Αλ-Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες έχουν μάλλον παρατηρήσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιο ανήσυχη για τη πρόληψη επιθέσεων στις ΗΠΑ από εγχώριους τρομοκράτες ή ξένους παρά από Αμερικάνους που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να εκτελέσουν επιθέσεις σε άλλες χώρες. Οι πιο πολλές ξένες κυβερνήσεις δεν υποψιάζονται ότι Αμερικανοί πολίτες θα σχεδιάσουν ή εκτελέσουν επιθέσεις ενάντια των πολιτών τους μέσα στα σύνορα τους. Ξένοι τρομοκράτες έχουν στρατολογήσει Αμερικανούς εξτρεμιστές για επιθέσεις στο εξωτερικό και είναι πιθανό να αυξήσουν τη μέθοδο αυτή γιατί ως τώρα περνούσε κάτω από τα ραντάρ των κυβερνήσεων στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
 • Η παρουσία των υπηρεσιών διαδικτύου σε όλο το κόσμο και η διαδεδομένη χρήση Αγγλικών σε δημοφιλείς ιστότοπους όπως το Youtube, Facebook, Myspace, Twitter και διάφορα blogs επιτρέπουν σε υποψήφιους εξτρεμιστές και τρομοκράτες που στρατολογούν να περάσουν τα φυσικά Αμερικανικά σύνορα και να επηρεάσουν Αμερικανούς πολίτες. Για παράδειγμα, ένας αυτο-αποκαλούμενος στρατολόγος για τους Ταλιμπάν του Πακιστάν ήρθε σε επαφή με πέντε άντρες στη Βόρεια Βιρτζίνια μέσω του YouTube και αντάλλαξαν κωδικοποιημένα email με την ομάδα. Οι τρομοκράτες προφανώς γνωρίζουν ότι ο εντοπισμός είναι εξαιρετικά δύσκολος σε περιπτώσεις που ο υποψήφιος Αμερικανός δεν έχει σχέση με κάποια τρομοκρατική οργάνωση. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ)

 
Αντίκτυπος στις Διεθνείς Σχέσεις αν οι ΗΠΑ φανούν ως «Εξαγωγέας Τρομοκρατίας» (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ)
Αν οι ΗΠΑ φανούν ως ένας εξαγωγέας τρομοκρατίας, οι ξένοι εταίροι ίσως να είναι λιγότερο πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ σε εξώδικες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων συλλήψεων, μεταφοράς, και ανάκρισης υπόπτων σε τρίτες χώρες. Ως ένα πρόσφατο θύμα από υψηλής σημασίας τρομοκρατίας που προέρχεται από το εξωτερικό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε σημαντική επιρροή στη πίεση ξένων καθεστώτων στη συναίνεση σε αιτήματα για έκδοση υπόπτων τρομοκρατίας από τη πατρίδα τους. Ωστόσο, αν οι ΗΠΑ φανούν ως «εξαγωγέας τρομοκρατίας», οι ξένες κυβερνήσεις θα μπορούν να ζητήσουν αμοιβαία λύση που ίσως να έχει αντίκτυπο στην εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ.

 • Ξένα καθεστώτα θα μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για Αμερικανούς πολίτες που φαίνονται να είναι τρομοκράτες ή υποστηρικτές τρομοκρατίας, ή ακόμα να ζητήσουν την έκδοση Αμερικανών πολιτών. Η αδυναμία συνεργασίας των ΗΠΑ θα έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση αυτών των κυβερνήσεων στην έκδοση υπόπτων τρομοκρατίας από τη χώρα τους, διατηρώντας συμμαχίες και διμερής σχέσεις.
 • Σε ακραίες περιπτώσεις, η άρνηση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με αιτήματα ξένων κυβερνήσεων για την έκδοση ίσως οδηγήσει κάποιες κυβερνήσεις στη κρυφή έξοδο Αμερικανών πολιτών υπόπτων για ξένη τρομοκρατία από τις ΗΠΑ. Επιχειρήσεις κατασκοπείας ξένων υπηρεσιών στις ΗΠΑ για την εξουδετέρωση ή ακόμα και δολοφονία ατόμων στις ΗΠΑ είναι αναμφίβολα απειλές. Προτού οι ΗΠΑ μπουν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτελούσαν επιχειρήσεις ενάντια σε Αμερικανούς πολίτες που φαίνονταν να είναι απομονωτιστές ή θετικοί προς τους Ναζί. Μερικοί ιστορικοί που έχουν μελετήσει τα σχετικά αρχεία υποπτεύονται ότι οι Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δολοφονήσει και πράκτορες των Ναζί σε Αμερικανικό έδαφος. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ)

Η ξένη αντίληψη των ΗΠΑ ως έναν «εξαγωγέα τρομοκρατίας» επίσης εγείρει δυσκολίες σε νομικά θέματα για τις ΗΠΑ, τους ξένους συμμάχους της, και διεθνείς οργανισμούς. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) και αντίθετα, έχουν κυνηγήσει τις Διμερείς Συμφωνίες Ασυλίας (ΒΙΑ) με άλλες χώρες για να εξασφαλίσουν την ασυλία Αμερικανών από δίωξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC). Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να τερματίσουν την οικονομική βοήθεια και να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις υποστήριξης σε χώρες που δεν συναινούν με τις Διμερείς Συμφωνίες Ασυλίας (ΒΙΑ).

 • Αν ξένα καθεστώτα πιστεύουν ότι η θέση των ΗΠΑ στις εκδόσεις είναι μονόπλευρη, ευνοώντας τις ΗΠΑ, αλλά όχι αυτούς, θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ στη σύλληψη υπόπτων τρομοκρατίας. Για παράδειγμα, το 2005 η Ιταλία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εγκληματιών για Αμερικανούς πράκτορες που συμμετείχαν στην απαγωγή ενός Αιγύπτιου υπαλλήλου και της έκδοσης του στην Αίγυπτο. Ο πολλαπλασιασμός τέτοιων υποθέσεων δεν θα προκαλούσε μόνο τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες αλλά θα έκανε ζημιά και στις διεθνείς αντιτρομοκρατικές προσπάθειες.
 • Αν ξένοι ηγέτες βλέπουν τις ΗΠΑ να αρνούνται τη παροχή πληροφοριών για Αμερικανούς υπόπτους τρομοκρατίας ή να επιτρέπουν μάρτυρες να καταθέτουν στα δικαστήρια τους, ίσως να απαντήσουν με την άρνηση των ίδιων πραγμάτων στις ΗΠΑ. Το 2005 ο ύποπτος για την 11η Σεπτεμβρίου Αμπντελγκάνι Μζούντι αθωώθηκε από ένα Γερμανικό δικαστήριο γιατί οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον Ράμζι μπιν αλ-Σχίμπχ, έναν ύποπτο ηγέτη του σχεδιασμού της 11ης Σεπτεμβρίου που ήταν υπό Αμερικανική κράτηση, να καταθέσει. Περισσότερες τέτοιες υποθέσεις θα μπορούσαν να παρακωλύουν δράσεις εγκλεισμού τρομοκρατών, είτε εντός των ΗΠΑ είτε εκτός, ή να έχουν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση υπόπτων. (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ)

==========================================================

cia_eksagwgh_tromokratwn_03

Σίγουρα ένα πολύ αποκαλυπτικό έγγραφο κυρίως για τις πολιτικές, στρατηγικές και τακτικές των Αμερικανικών υπηρεσιών και μάλιστα τεκμηριωμένα. Το έγγραφο αυτό δίνει στον αναγνώστη μία καλή εικόνα γιατί φαινομενικά απλές υποθέσεις όπως το αίτημα για έκδοση ενός υπόπτου, η οικονομική ή στρατιωτική υποστήριξη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις. Επιπρόσθετα, από αυτό το έγγραφο φαίνεται πόσο θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια τα θέματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα, ελευθερία του λόγου και άλλα δικαιώματα που γίνονται δύσκολα στη διαχείριση σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον.

το βρήκαμε εδώ

ΗΠΑ
#CIA #Εξαγωγή #Τρομοκρατών #από #τις #ΗΠΑ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...