Να τονίσουμε ότι όσα αναφέρουμε εδώ αφορούν τη νομοθεσία περί αυτοάμυνα στις ΗΠΑ καθώς από εκεί προέρχεται το βασικό παράδειγμα που θα παρουσιάσουμε στο παρόν άρθρο. Σαφώς η κάθε χώρα έχει διαφορετικούς νόμους άρα σας προτρέπουμε να μελετήστε τη τοπική νομοθεσία προτού θεωρήσετε σωστό να χρησιμοποιήσετε κάποια τέτοια τακτική. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα, πάμε στο άρθρο μας.
Οι επιθέσεις των ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ευρώπη και ΗΠΑ με φορτηγά και άλλα οχήματα τα τελευταία χρόνια σόκαραν όσους δεν ασχολούνταν με το χώρο της ασφάλειας. Ωστόσο, όποιος έχει εκπαιδευτεί στη τακτική χρήση οχημάτων γνωρίζει ότι μία «σφαίρα» 1.5 τόνου που κινείται με 60 χλμ/ώρα είναι πιο θανατηφόρα από μία σφαίρα 7.5 γραμμαρίων που κινείται 1100 χλμ/ώρα. Δυστυχώς, με το χειρότερο δυνατό τρόπο πλέον όλοι έχουν δει στη πράξη πόσο καταστροφική είναι μία τόσο μεγάλη «σφαίρα». Αλλά όπως είχαμε δει και στο άρθρο μας «Ιστορίες: Το παράδοξο της βίας», σημασία δεν έχει εάν η βία χρησιμοποιήθηκε για καλό ή κακό από πλευράς τακτικής μελέτης, σημασία έχει εάν ήταν αποτελεσματική ή όχι.
Στις εκπαιδεύσεις τακτικής χρήσης οχήματος πέρα από τις διάφορες τακτικές, οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται το κανόνα ότι ποτέ δε βγαίνουμε από ένα όχημα που είναι ελεύθερο να μετακινηθεί, αντίθετα το χρησιμοποιούμε ως όπλο. Εάν ασφαλώς ακινητοποιηθεί απομακρυνόμαστε το ταχύτερο δυνατό γιατί είναι ένας μεγάλος και εύκολος σταθερός στόχος.
Στις ΗΠΑ η χρήση θανατηφόρας βίας για αυτοάμυνα επιτρέπεται εάν υπάρχει απειλή ικανή να προκαλέσει μόνιμη σωματική βλάβη ή θάνατο. Με απλά λόγια, εάν απειληθεί η ζωή μας ή ζωή τρίτου με κάτι που θα μπορούσε να μας προκαλέσει μόνιμη σωματική βλάβη ή θάνατο έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε θανατηφόρα βία ως μέσο αυτοάμυνας. Αυτό είναι το μόνο που περιγράφει ο νόμος, το μέσο της θανατηφόρας βίας είναι άνευ σημασίας. Μπορεί να είναι ένα πιστόλι, ρόπαλο, σπαθί, φλογοβόλο, ή… Ένα όχημα. Εφόσον η χρήση θανατηφόρας βίας θεωρείται έγκυρη (δηλαδή υπήρχε απειλή μόνιμης σωματικής βλάβης ή θανάτου), το μέσο δεν αλλάζει κάτι.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά όμως; Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε μία καθ’όλα νόμιμη αυτοάμυνα από τις 18 Μαρτίου του 2017 από την Οκλαχόμα όπου η καταζητούμενη Μάντισον Ντίκσον τρέχει για να αποφύγει το περιπολικό που τη καταδιώκει. Καθώς τρέχει βγάζει ένα πιστόλι μικρού διαμετρήματος και πυροβολεί προς τους αστυνομικούς στο περιπολικό. Οι αστυνομικοί κάνουν έναν ελιγμό για να αποφύγουν τα πυρά και έπειτα την εξουδετερώνουν με το περιπολικό τους όχημα. Μία απόλυτα νόμιμη πράξη αυτοάμυνας στις ΗΠΑ καθώς όταν κάποιος σε πυροβολεί υπάρχει ξεκάθαρη απειλή μόνιμης σωματικής βλάβης ή θανάτου.
Και προτού βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα ότι τέτοια μέσα αυτοάμυνας δεν είναι αποδεκτά στην Ευρώπη, να σας θυμίσουμε το περιστατικό από τον Ιούλιο του 2016 στη Γερμανία (περισσότερα στο άρθρο μας «Αναφορά Γερμανία #5») όπου ένας νομοταγής πολίτης εξουδετέρωσε με το όχημα του έναν ένοπλο εγκληματία και ασφαλώς δεν υπήρξε οποιαδήποτε τιμωρία για τη πράξη του, το αντίθετο μάλιστα, επιβραβεύτηκε ως ήρωας. Βλέπετε τον εγκληματία κατά τη σύλληψη του παρακάτω.
Παρ’όλα αυτά, σίγουρα αυτό ίσως να μην είναι νόμιμο μέσο αυτοάμυνας σε όλες τις χώρες και γι’αυτό πρέπει να ελέγχουμε πάντα τις τοπικές νομοθεσίες. Αλλά να θυμάστε, τα οχήματα είναι πολύ πιο θανατηφόρα όπλα από τα πυροβόλα όπλα που εκτοξεύουν κομματάκια μετάλλων λίγων γραμμαρίων. Είναι μία χρήσιμη τακτική αυτοάμυνας που πολλοί άνθρωποι αγνοούν και γι’αυτό θεωρήσαμε σωστό να δημοσιεύσουμε αυτό το σύντομο άρθρο.
Εκπαίδευση σε Όπλα
#Χρήση #οχήματος #ως #μέσο #αυτοάμυνας