News

News

Σάββατο
Ιούνιος, 10

Χειροβομβίδα MK3 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η επιθετική χειροβομβίδα MK3 (Mark III) πρώτη φορά κατασκευάστηκε το 1918 και ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από αρκετές Ένοπλες Δυνάμεις και Ειδικές Δυνάμεις Σωμάτων Ασφαλείας ανά τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία σύντομη ανάλυση για αυτή τη χειροβομβίδα.

Σύντομη Ιστορία
Κατά τα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι βιομηχανίες όπλων όλων των χωρών σχεδίαζαν συνεχώς νέα όπλα για τις ανάγκες του τότε πεδίου μάχης. Κατά τα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Μάρτιο του 1918, στις ΗΠΑ εμφανίστηκε η επιθετική χειροβομβίδα MK3 (συντόμευση του Mark III, δηλαδή, Μοντέλο ΙΙΙ) η οποία είχε στόχο την εξουδετέρωση εχθρικών δυνάμεων σε κλειστούς ή περιορισμένους χώρους (χαρακώματα, καταφύγια, κτλ.) κατά τη διάρκεια μίας επίθεσης. Αυτή η ανάγκη όσο περνούσαν τα χρόνια μόνο αυξάνονταν και έτσι η MK3 γίνονταν όλο και πιο δημοφιλής. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξελίχθηκε περισσότερο από τη πρώτη γενιά, δηλαδή από τη MK3A1, στη δεύτερη γενιά της, τη MK3A2, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

xeirobombida_mk3_02

 
Δομή της MK3
Η πρώτη γενιά της επιθετικής χειροβομβίδας MK3, η MK3A1, αποτελούνταν από μεταλλικό πώμα και βάση με σώμα κατασκευασμένο από πλαστικοποιημένο χαρτί ώστε να της προσφέρει ικανή αδιαβροχοποίηση με χαμηλό βάρος. Την βλέπετε ανάμεσα από τη θήκη της, επίσης κατασκευασμένη από πλαστικοποιημένο χαρτί, στη παρακάτω φωτογραφία.

xeirobombida_mk3_03

Ως πυροδοτικό μηχανισμό αυτή η γενιά χρησιμοποιούσε στα πρώτα της μοντέλα το M6A1 και με τα χρόνια, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξελίχθηκε με την εισαγωγή των πυροδοτικών μηχανισμών M6A2, M6A3 και M6A4D. Ο χρόνος καύσης του στοιχείου καθυστέρησης της είναι 4 με 5 δευτερόλεπτα και όπως μπορείτε να δείτε στο κέντρο της έχει μία ετικέτα με την επιγραφή «GRENADE HAND – OFFENSIVE MK III A1» ή στα Ελληνικά «ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΧΕΙΡΟΣ – ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΜΚ ΙΙΙ Α1».

xeirobombida_mk3_04

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επιθετικής χειροβομβίδας MK3A1 εν συντομία μπορείτε να τα διαβάσετε στον παρακάτω πίνακα.

Βάρος 400 γραμμάρια
Διάμετρος 54 χιλιοστά
Ύψος 11.4 εκατοστά
Χρώμα Μαύρο

Η χειροβομβίδα MK3A1 είχε στο εσωτερικό της γέμισμα 200 γραμμαρίων εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και μπορείτε να δείτε στην επόμενη εικόνα το σχέδιο της όπως ακριβώς ήταν γραμμένο στο σχετικό τεχνικό εγχειρίδιο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

xeirobombida_mk3_05

Η δεύτερη γενιά, η MK3A2, έφερε αρκετές βελτιώσεις. Τόσο το πώμα και η βάση της όσο και το σώμα της κατασκευάζονταν πλέον από ίνες εμποτισμένες με πίσσα για τη μέγιστη αδιαβροχοποίηση. Το σώμα της είναι πλέον χωρισμένο σε δύο χωνευτά τμήματα κολλημένα στο κέντρο και έτσι δημιουργεί μία εσοχή στο σημείο σύνδεσης που την κάνει εύκολα αναγνωρίσιμη.

xeirobombida_mk3_06

Αρχικά χρησιμοποιούσε τους ίδιους πυροδοτικούς μηχανισμούς όπως η ΜΚ3Α1 όμως σύντομα βελτιώθηκε και σε αυτό το τομέα με τη χρήση πυροδοτικών μηχανισμών της σειράς M206 που προσφέρουν αθόρυβη και χωρίς καπνό καύση του στοιχείου καθυστέρησης. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μία επιθετική χειροβομβίδα σχεδιασμένη για κλειστούς χώρους. Σήμερα χρησιμοποιεί το πυροδοτικό μηχανισμό M206A2 που μπορείτε να τον δείτε όταν έχει αφαιρεθεί από τη χειροβομβίδα και στην ακόλουθη φωτογραφία.

xeirobombida_mk3_07

Ο χρόνος καύσης του είναι πάλι 4-5 δευτερόλεπτα και πυροδοτεί το γέμισμα της MK3A2 που αυξήθηκε ελαφρώς στα 227 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ. Εν συντομία βλέπετε τα χαρακτηριστικά της εδώ.

Βάρος 442 γραμμάρια
Διάμετρος 54 χιλιοστά
Ύψος 13.8 εκατοστά
Χρώμα: Μαύρο

Όπως και η προηγούμενη γενιά της έχει με κίτρινα γράμματα την ένδειξη «GRENADE HAND – OFFENSIVE MKIIIA2 – TNT» ή στα Ελληνικά «ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΧΕΙΡΟΣ – ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ MKIIIA2 – TNT». Οι συσκευασίες μεταφοράς της είναι κατασκευασμένες από το χαρτί και κυλινδρικού σχήματος όπως αυτή που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

xeirobombida_mk3_08

Και προτού προχωρήσουμε στην επόμενη παράγραφο όπου θα περιγράψουμε τους πυροδοτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και χρησιμοποιούνται σε αυτές τις χειροβομβίδες, μπορείτε να δείτε παρακάτω σχηματική, επεξηγηματική αναπαράσταση από την ΜΚ3Α2.

xeirobombida_mk3_09

Αν και η ακτίνα θανάτου της είναι μόλις 2 μέτρα, τα θραύσματα από την έκρηξη μπορούν κατά περιπτώσεις να εκτοξευθούν σε απόστασεις μέχρι και 200 μέτρα από το σημείο της πυροδότησης και το ισχυρό ωστικό κύμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Για αυτούς τους λόγους η χρήση της απαιτεί καλή εκπαίδευση και μεγάλη εξοικείωση στο χειρισμό της.
 
Πυροδοτικός Μηχανισμός
Οι πυροδοτικοί μηχανισμοί της σειράς Μ6 που αναφέραμε παραπάνω λειτουργούν με ένα συμπιεσμένο έλασμα σχήματος C που συγκρατείται περίπου όπως βλέπετε στο επόμενο σχέδιο.

cs_m7_07

Η διαφορά από τα προηγούμενα μοντέλα με το πιο καινούργιο της σειράς, το M6A4D, είναι ότι αντί να έχει ένα έλασμα σχήματος C που να κρατάει συμπιεσμένο τον επικρουστήρα, έχει ένα ίσιο μεταλλικό στοιχείο (όπως αυτό που βλέπετε στη παραπάνω εικόνα) που περιστρέφονταν χάρη σε ένα συμπιεσμένο ελατήριο. Η αρχή λειτουργίας αυτού του πυροδοτικού μηχανισμού βασίζεται στο ότι όταν αφαιρεθεί η λαβή ασφαλείας, ο επικρουστήρας θα περιστραφεί χάρη στο έλασμα ή το ελατήριο (ανάλογα με το μοντέλο) και θα χτυπήσει το καψύλιο πυροδότησης. Αυτό θα λειτουργήσει ως ο εναυστήρας του στοιχείου καθυστέρησης που καίει για 4-5 δευτερόλεπτα μέχρι να φτάσει στο τέλος του όπου πυροδοτεί τον κοινό πυροκροτητή και αυτός με τη σειρά του το κύριο γέμισμα της χειροβομβίδας. Εδώ βλέπετε ένα πραγματικό πυροδοτικό μηχανισμό, το μοντέλο M6A2. Το κόκκινο υλικό πάνω στο πυροκροτητή και στη βάση του είναι υλικό αδιαβροχοποίησης.

xeirobombida_mk3_10

Οι νεώτεροι M206A1 και M206A2 έχουν ακριβώς την ίδια αρχή λειτουργίας με τα παραπάνω αλλά με πιο ανθεκτικά υλικά και πολύ διαφορετικά μίγματα εκρηκτικών υλών. Ουσιαστικά, βλέπετε όλα τα μέρη του μηχανισμού από ένα πυροδοτικό μηχανισμό Μ206Α2 στην επόμενη εικόνα.

xeirobombida_mk3_11

  1. Μεταλλικό πώμα
  2. Επικρουστήρας
  3. Πείρος συγκράτησης επικρουστήρα και ελατηρίου
  4. Ελατήριο επικρουστήρα
  5. Περόνη ασφαλείας

Λόγω των νέων εκρηκτικών υλών στους πυροδοτικούς μηχανισμούς της σειράς Μ206 η καύση γίνεται χωρίς καπνό ή θόρυβο. Αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημα του πυροδοτικού μηχανισμού αυτού. Σε αυτό το σημείο ολοκληρώσαμε τη σύντομη περιγραφή του τρόπου λειτουργίας αυτής της πολύ διαδεδομένης επιθετικής χειροβομβίδας.

xeirobombida_mk3_12

το βρήκαμε εδώ

Χειροβομβίδες
#Χειροβομβίδα #MK3 #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...