News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός σε κουτάκι

Ένας από τους πιο παλιούς ΑΕΜ (Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς) που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, είναι ο ΑΕΜ σε αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικών. Αυτός ο ΑΕΜ έγινε γνωστός σε όλο το κόσμο τη δεκαετία του 1980 όταν η τρομοκρατική οργάνωση IRA (Irish Republican Army, Επαναστατικός Ιρλανδικός Στρατός) άρχισε να τους χρησιμοποιεί επί καθημερινής βάσης. Δυστυχώς, η χρήση τους δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα που τους συναντάμε συχνά σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Προσοχή! Όλα όσα αναφέρουμε είναι για αποκλειστικά για ενημερωτικούς λόγους και όλες οι πληροφορίες βασίζονται σε στοιχεία που είναι διαθέσιμα από ανοικτές πηγές. Σε καμία απολύτως περίπτωση σε προωθούμε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα. Το άρθρο έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα για τη προστασία νομοταγών ανθρώπων.

Πηγή: Reuters.com

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από εργαστήριο κατασκευής ΑΕΜ της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ (ευρέως γνωστής σήμερα ως Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι) από το 2015. Αλλά πάμε αρκετά χρόνια πίσω, πάμε στο 1915, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Βρετανικές δυνάμεις στην Αυστραλία βρίσκονταν στα χαρακώματα και είχαν τεράστια ανάγκη από χειροβομβίδες. Δυστυχώς όμως, η παραγωγή και παράδοση αργούσε υπερβολικά. Τότε στελέχη του μηχανικού της Αυστραλίας σκέφτηκαν έναν απλό ΑΕΜ. Γέμισμα αλουμινένιων συσκευασιών με εκρηκτική ύλη, τοποθέτηση ενός πυροκροτητή με λίγο πυραγωγό σχοινί (φυτίλι) και χρήση του ως χειροβομβίδα. Έτσι γεννήθηκε ο ΑΕΜ που παρουσιάζουμε εδώ. Βλέπετε πως έμοιαζαν αυτές οι χειροβομβίδες παρακάτω.

Πηγή: FirstWorldWar.com

Για χρόνια η χρήση τους είχε σταματήσει αλλά η τρομοκρατική οργάνωση IRA τα επανέφερε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1980. Οι κατασκευαστές ΑΕΜ του IRA αρχικά χρησιμοποιούσαν κουτάκια αναψυκτικών που τα γέμιζαν με κάποια πλαστική εκρηκτική ύλη και από το άνοιγμα τοποθετούσαν λίγο πυραγωγό σχοινί (φυτίλι) που ήταν προσαρμοσμένο σε ένα πυροκροτητή κοινής πυροδότησης. Πολύ σύντομα όμως ο σχεδιασμός τους άλλαξε σε αυτό που βλέπετε στη συνέχεια. Τον ίδιο ΑΕΜ με μοναδική διαφορά ότι περιμετρικά του έχει κολληθεί με μονωτική ταινία μία συστοιχία από καρφιά. Αυτό μετέτρεψε τους ΑΕΜ σε κουτάκια σε αυτοσχέδιες θραυσματοφόρες χειροβομβίδες. Οι τρομοκράτες του IRA άναβαν τα φυτίλια και εν συνεχεία τις άφηναν ή τις πετούσαν προς το στόχο τους.

Πηγή: YouTube.com/channel/UCu4XcDBdnZkV6-5z2f16M0g

Και προχωράμε στο πόλεμο του Αφγανιστάν το 2001 και μετέπειτα στο Ιράκ το 2003. Ειδικά στο Ιράκ οι ΑΕΜ σε κουτάκια ήταν σε κάθε γωνία. Πλέον είδαμε νέες παραλλαγές τους με ηλεκτρικούς πυροκροτητές και διαφορετικές μεθόδους για θραύσματα. Μία από τις πιο διαδεδομένες ήταν αυτή που βλέπετε παρακάτω από την εταιρία INERT LLC η οποία κατασκευάζει εκπαιδευτικά υλικά για πυροτεχνουργούς.

Πηγή: InertProducts.com

Μία παραλλαγή του παραπάνω που επίσης βασίζεται σε πραγματικό ΑΕΜ από το Ιράκ είναι η ακόλουθη η οποία διαφέρει στο ότι έχει κοπεί όλο το επάνω μέρος από το κουτάκι και η πλαστική εκρηκτική ύλη έχει αναμειχθεί με μεταλλικά αντικείμενα που λειτουργούν ως θραύσματα.

Πηγή: InertProducts.com

Ίσως η πιο γνωστή υπόθεση χρήσης τέτοιου τύπου ΑΕΜ ήταν αυτή της τρομοκρατικής επίθεσης στη πτήση 9268 της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας MetroJet τον Οκτώβριο του 2015 που οδήγησε στο θάνατο 224 ανθρώπους. Ήταν μία πτήση από την Αίγυπτο προς τη Ρωσία όπου κατά τη διάρκεια της πτήσης η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος) πυροδότησε μία βόμβα που οδήγησε σε βίαιη αποσυμπίεση και απώλεια ελέγχου με αποτέλεσμα τη πρόσκρουση του αεροσκάφους. Ώρες μετά την επίθεση η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ δημοσίευσε την ακόλουθη φωτογραφία που έδειχνε τον ΑΕΜ που χρησιμοποίησαν σε αυτή την επίθεση.

Πηγή: NYTimes.com

Ανάλυση από τις ρωσικές αρχές έδειξε χρήση εκρηκτικής ύλης TNT και από τη φωτογραφία μπορούμε να υποθέσουμε ότι η γέμιση έγινε κόβοντας το πάτο από το κουτάκι και έπειτα συγκολλώντας το ξανά. Επίσης, βλέπουμε ότι δεν έχει απλά ηλεκτρικό πυροκροτητή, αλλά και έναν αυτοσχέδιο διακόπτη με ενσωματωμένη μπαταρία για τη πυροδότηση του πυροκροτητή.

Πηγή: Reuters.com

Δυστυχώς, αυτού του τύπου οι ΑΕΜ έχουν κοστίσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και βάσει των ιστορικών δεδομένων μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι δε θα εξαφανιστούν δια μαγείας. Οπότε καλύτερα να γνωρίζουμε την απειλή και να είμαστε ενήμεροι ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Πηγή: GlobalSecurity.org

το βρήκαμε εδώ

ΑΕΜ
#Αυτοσχέδιος #εκρηκτικός #μηχανισμός #σε #κουτάκι

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...