News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Αυτοσχέδιες οπλοβομβίδες του ΙΚ | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

Προσφάτως είδαμε ένα ενδιαφέρον βίντεο από την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος). Ο λόγος που το θεωρήσαμε ενδιαφέρον είναι πρώτον διότι είδαμε και πάλι μέλη του ΙΚ να κάνουν χρήση αυτοσχέδιων οπλοβομβίδων για τυφέκια της οικογενείας ΑΚ. Και δεύτερον, διότι δεν εντοπίσαμε κάποια ανάλογη ανάλυση σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης της Ελλάδος. Τέλος, η χρήση τέτοιων οπλοβομβίδων ήτο κάτι που είχαμε να δούμε αρκετό καιρό, αν και γνωρίζουμε από παλαιότερα στοιχεία ότι το ΙΚ έχει αυτή τη τεχνική ικανότητα. Βλέπετε απόσπασμα του βίντεο που αποτέλεσε έμπνευση για αυτό το άρθρο μας στη συνέχεια.

Η κατασκευή οπλοβομβίδων είναι μία ικανότητα που απαιτεί κάποια τεχνογνωσία και ειδικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, είναι κάτι πιο δύσκολο από τη κατασκευή απλών αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Γι’αυτό, θεωρήσαμε ενδιαφέρον το παραπάνω. Ωστόσο, δεν είναι κάτι νέο. Εάν μεταφερθούμε στο Μάιο του 2017 στη Μοσούλη στο Ιράκ, θα βρούμε το παρακάτω «εκπαιδευτικό» βίντεο που διακινούνταν εκείνο το διάστημα.

Πηγή: Facebook.com

Το βίντεο αυτό είχε στόχο τη προπαγάνδα για τη «πολυπολιτισμικότητα» του ΙΚ παρουσιάζοντας μέλη του από τη Ρωσία, Γαλλία, Αμερική, και άλλες χώρες, αλλά και τις «προηγμένες τεχνικές γνώσεις» τους δείχνοντας ένα από τα εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων όπλων του ΙΚ στη Μοσούλη. Παρακάτω βλέπετε ένα στιγμιότυπο με τυφέκιο με οπλοβομβίδα.

Πηγή: Facebook.com

Σε αυτό το βίντεο του 2017 είδαμε ότι το ΙΚ είχε στη κατοχή του τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Αρχικά, το σώμα και τα εξαρτήματα των οπλοβομβίδων κατασκευάζοντο όπως μπορείτε να δείτε στη συνέχεια από μέταλλο. Εάν κρίνουμε από τη γραμμή μετάλλου που εξέχει στο πλάι μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ήτο χυτό μέταλλο και η επεξεργασία του γίνεται σε εργαλεία όπως βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: Facebook.com

Στη συνέχεια, ο τρομοκράτης κατασκευαστής οπλοβομβίδων του ΙΚ συναρμολογεί την οπλοβομβίδα από τα επιμέρους εξαρτήματα της. Από το βίντεο είναι ξεκάθαρο ότι έχει ένα απλό πυροδοτικό μηχανισμό πιέσεως ώστε όταν χτυπήσει στο στόχο της να πυροδοτήσει το εκρηκτικό της γέμισμα. Όλα αυτά τα βλέπετε και μόνοι σας εδώ.

Πηγή: Facebook.com

Στη τελευταία, κάτω δεξιά, φωτογραφία βλέπετε και κάτι ακόμα που έχει ενδιαφέρον. Ότι ο πυροδοτικός μηχανισμός πιέσεως προστατεύεται από μία περόνη ασφαλείας ώστε να είναι αδύνατο να πυροδοτηθεί εάν, για παράδειγμα, πέσει κάτω. Επίσης, μπορείτε να δείτε ότι τα πτερύγια του είναι κατασκευασμένα από λευκό πλαστικό που είναι το πιθανότερο τυπωμένο σε εκτυπωτή 3D και απλώς προσαρμόζεται εις τη βάση της οπλοβομβίδος. Παρακάτω είναι ακόμα κάποια στιγμιότυπα που δείχνουν και την αυτοσχέδια υποδοχή τους για τυφέκια της οικογενείας ΑΚ.

Πηγή: Facebook.com

Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας, η κατασκευή οπλοβομβίδων απαιτεί τεχνογνωσία και εδώ έχουμε αρκετά καλού επιπέδου δεξιότητες. Κάτι που είναι δύσκολο να αναπτύξει μία τρομοκρατική οργάνωση δίχως βοήθεια ή παροχή γνώσεων από κάποιον που ήδη διαθέτει τέτοιες ικανότητες.

Πηγή: Facebook.com

Είναι επίσης αξιοσημείωτο θεωρούμε ότι τις ίδιες ακριβώς οπλοβομβίδες τις έχουμε παρατηρήσει να χρησιμοποιούνται και σε επιθέσεις της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ με χρήση αυτοσχέδιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ένα πρόσφατο παράδειγμα εξ’αυτών από τη Συρία μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Πηγή: Terrorism-info.org.il

Όπως αντιλαμβάνεστε, άτομα όπως ο παραπάνω τρομοκράτης κατασκευαστής βομβίδων και οπλοβομβίδων αποτελεί ένα στόχο υψηλής αξίας για πολλά κράτη. Σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ισλαμική ΙΚ τα άτομα με τέτοιες αρμοδιότητες και δεξιότητες είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας, άρα πλήγματα σε αυτούς έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υλικοτεχνική υποστήριξη της τρομοκρατικής δράσεως.

Source link

Αυτοσχέδια Όπλα
#Αυτοσχέδιες #οπλοβομβίδες #του #ΙΚ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...