News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Αυστραλία και η κατασκοπεία του κινεζικού προξενείου

Προσφάτως παρουσιάσαμε εις το άρθρο μας «Κλείσιμο κινεζικού προξενείου στις ΗΠΑ για κατασκοπεία» κάτι που είχε να συμβεί παραπάνω από 40 χρόνια σε ΗΠΑ και Κίνα, το βίαιο κλείσιμο προξενείων λόγω των εκτεταμένων κατασκοπευτικών δράσεων που διενεργούσαν. Τη προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Αυστραλίας προέβη σε ανάλογες δηλώσεις. Αυτό το γεγονός θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: NewsWeek.com

Η υπόθεση αυτή ξεκινάει το 2016 όταν η Κίνα άνοιξε ένα γενικό προξενείο λίγο έξω από τη πόλη Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Αυτό δεν έγινε τυχαίως όπως σύντομα εντόπισε η ASIO (Australian Security Intelligence Organisation, Οργανισμός Ασφαλείας-Πληροφοριών Αυστραλίας), η υπηρεσία πληροφοριών της Αυστραλίας, αλλά ήδη είχε δοθεί η ανάλογη έγκριση από τη πολιτική ηγεσία του κράτους. Σε αυτό το προξενείο εντάχθηκαν άμεσα περί τα 10 άτομα διπλωματικού προσωπικού της Κίνας, και επίσης έγινε η κεντρική υπηρεσία του Κινεζικού Συνδέσμου Εξωτερικού.

Πηγή: Google.com

Παραπάνω βλέπετε το εν λόγω προξενείο της Κίνας στην Αυστραλία. Ο λόγος που άμεσα η ASIO ανέφερε την απειλή στη πολιτική ηγεσία είναι ότι στην ίδια περιοχή βρίσκεται το ναυπηγείο Όσμπορν του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας το οποίο είχε σχεδιάσει, όπως και έκανε το διάστημα 2017-2020 να επεκταθεί στην ανάπτυξη σύγχρονων φρεγατών, υποβρυχίων, και οπλικών συστημάτων. Βλέπετε τα δύο σημείο επί χάρτη παρακάτω.

Πηγή: Google.com

Το Φεβρουάριο του 2020 ο Αρχηγός της ASIO κύριος Μάικ Μπέργκες είχε πει σε δημόσια δήλωση του ότι «υπηρεσίες πληροφοριών εχθρικών ξένων κρατών διατάσσονται να μας στοχοποιήσουν επειδή συστηματικά επαναεξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική μας βιομηχανία», ενώ πιο πρόσφατα διέρρευσε στο τύπο μία αναφορά του Υπουργείου Αμύνης της Αυστραλίας όπου, ανάμεσα σε άλλα, έγραφε τα ακόλουθα.


«Αυτοί οι εχθροί είναι πολύ ενεργοί στην αναζήτηση πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικές με τις τρέχουσες και μελλοντικές ικανότητες ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντα τους και να υπονομεύσουν τις Αυστραλιανές ικανότητες.»


Πηγή: TheBFD.co.nz

Κάπως έτσι φτάσαμε στη προηγούμενη εβδομάδα με σύσσωμη τη πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας να κατακρίνει τις κατασκοπευτικές δράσεις της Κίνας στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας που περιλαμβάνουν όλο το εύρος κατασκοπευτικών μυστικών δράσεων. Από στρατολόγηση προσωπικού του ναυπηγείου, έως τεχνικές παρακολουθήσεις, κυβερνο-κατασκοπεία, υποκλοπές επικοινωνιών, και καταγραφές εκπομπών από τα όσα συστήματα και πλοία αναπτύσσονται στο ναυπηγείο. Ενδεικτικά, ο Γερουσιαστής Ρεξ Πάτρικ που εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη περιοχή της Αυστραλίας έπειτα από ενημέρωση του από την ASIO δήλωσε τα εξής.


«Είναι μία ενημέρωση που ξεπερνάει οτιδήποτε είχα ακούσει ποτέ από την ASIO, το Υπουργείο Αμύνης ή το Υπουργείο Εξωτερικών»


Πηγή: YarrawongaChronicle.com.au

Παρομοίως, η Γερουσιαστής Κοντσίτα Φιεραβάντι-Ουέλς είπε ότι η ενημέρωση της ASIO τους έδειξε ότι ο εχθρός χρησιμοποιεί παρόμοιες τακτικές με εκείνες των Σοβιετικών κατασκόπων κατά το Ψυχρό Πόλεμο όταν στόχευαν σε συλλογή πληροφοριών στρατιωτικής έρευνας στην Αυστραλία.

Πηγή: NewMatilda.com

Η Αυστραλία δεν έχει προβεί ακόμη σε τόσο δραστικά μέτρα όσο έκαναν οι ΗΠΑ, δηλαδή κλείσιμο του προξενείου, αλλά αυτό μας δίνει ακόμα μία εικόνα για τις εκτεταμένες κατασκοπευτικές δράσεις της Κίνας. Επίσης, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές τα προξενεία και οι πρεσβείες αποτελούν πάντα κέντρα κατασκοπευτικών δράσεων, άρα η θέση τους είναι κάτι που προδίδει σε μεγάλο βαθμό τους αντικειμενικούς σκοπούς των κατασκοπευτικών αυτών δράσεων.

το βρήκαμε εδώ

Αυστραλία,Κίνα
#Αυστραλία #και #κατασκοπεία #του #κινεζικού #προξενείου

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...