News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Ατραυματικό ψαλίδι/πολυεργαλείο Leatherman Raptor | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Τα ατραυματικά ψαλίδια είναι πολύ χρήσιμα υλικά καθώς προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών ψαλιδιών. Στο παρελθόν είχαμε γράψει περισσότερα για αυτό το θέμα στο άρθρο μας «Ατραυματικό Ψαλίδι Επιδέσμων» και μετέπειτα παρουσιάσαμε και ένα αρκετά διαδεδομένο τέτοιο ψαλίδι, το «Ατραυματικό Ψαλίδι RIPSHEARS RS-2T». Εδώ θα δούμε ίσως το βασιλιά του είδους, το Raptor της αμερικανικής εταιρίας Leatherman.

Πηγή: ThePublicSafetyStore.com

Το Raptor το είχαμε αγοράσει το 2016, λίγο μετά τη κυκλοφορία του. Από τότε το έχουμε χρησιμοποιήσει σε διάφορες περιστάσεις και όπως θα περίμενε κανείς από την εταιρία Leatherman, ότι πληρώνεις παίρνεις σε αυτή τη περίπτωση. Ενδεικτικά για τη τιμή του, σήμερα το Raptor κοστίζει περίπου $70, αρκετά παραπάνω από οποιοδήποτε άλλο ατραυματικό ψαλίδι αλλά προσφέρει και πολλά παραπάνω και έχει και 25 χρόνια εγγύηση με άμεση αντικατάσταση σχεδόν για οποιαδήποτε φθορά. Βλέπετε στη συνέχεια τι είχε η συσκευασία του όταν το είχαμε αγοράσει πριν μερικά χρόνια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το Raptor έρχεται πτυσσόμενο μέσα σε αυτή τη θήκη που έχει δυνατότητα ρύθμισης για αλλαγή γωνίας, διαθέτει σύστημα προσάρτησης MOLLE, και είναι σχεδιασμένη ώστε να κρατάει εξίσου γερά το Raptor είτε είναι διπλωμένο (όπως βλέπετε παραπάνω), είτε είναι ανεπτυγμένο (όπως βλέπετε στη συνέχεια).

Πηγή: ThePublicSafetyStore.com

Πέρα από το ατραυματικό ψαλίδι που έχει λεπίδες από ανοξείδωτο χειρουργικών προδιαγραφών ατσάλι 420HC, το Raptor ως αυθεντικό Leatherman έχει και κάποια ακόμα πολύ χρήσιμα εργαλεία για κάθε διασώστη. Για την ακρίβεια, έχει τα έξι εργαλεία που βλέπετε στη παρακάτω επεξηγηματική φωτογραφία.

Πηγή: Leatherman.com (επεξεργασμένη)

Το βάρος του είναι 165 γραμμάρια αλλά για όσα προσφέρει και αναλογικά με τη ποιότητα κατασκευής του δε το θεωρούμε υπερβολικό. Το ψαλίδι του έχει πιο μεγάλες διαστάσεις από τα τυπικά ατραυματικά ψαλίδια προσφέροντας μεγαλύτερη ροπή και άνεση με χρήση με γάντια. Επίσης όλα τα εργαλεία που διαθέτει είναι κατασκευασμένα για σκληρή χρήση με ελάχιστη συντήρηση. Οπότε, με τα παραπάνω ως δεδομένα το βάρος του βρίσκουμε λογικό. Στη συνέχεια μέσα στο κόκκινο πλαίσιο βλέπετε το κουμπί που ασφαλίζει το εργαλείο ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Εδώ είναι ανεπτυγμένο και ασφαλισμένο ως ατραυματικό ψαλίδι. Εάν πιέσουμε το κουμπί αυτό μπορούμε να διπλώσουμε το ψαλίδι και να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα εργαλεία του.

Πηγή: CandlePowerForums.com (επεξεργασμένη)

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα η Leatherman τα προσφέρει σε διάφορες αποχρώσεις, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι πέρα από το χρώμα της λαβής του. Όλα τα χαρακτηριστικά του είναι ίδια με το αρχικό μοντέλο του που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2015. Μέχρι σήμερα το Raptor έχει αποκτήσει εντυπωσιακά καλή φήμη από επαγγελματίες που το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Το μόνο αρνητικό που έχουμε ακούσει είναι ότι εξαιτίας όλων των εξαρτημάτων του ο καθαρισμός του, π.χ. από αίμα, απαιτεί περισσότερο χρόνο από τα συμβατικά ατραυματικά ψαλίδια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από την άλλη πλευρά, για τη λεπίδα του έχουμε ακούσει μόνο καλά λόγια. Μπορείτε να κόψετε από ρούχα, καλώδια, κέρματα, και ότι άλλο μπορεί να έχει κάποιος επάνω του εύκολα και η λεπίδα θα διατηρεί τη κόψη της ακόμα και χωρίς καθόλου συντήρηση.

Πηγή: BladeHQ.com

Έπειτα από λίγο λιγότερο από 3 χρόνια περιστασιακής χρήσης του απλά θα πούμε ότι αυτό το εργαλείο επιβεβαιώνει τη φήμη της Leatherman ως το βασιλιά των πολυεργαλείων. Το Raptor παραμένει σε άψογη κατάσταση με καμία συντήρηση πέρα από καθαρισμό όταν χρειάζεται. Στο χώρο των πρώτων βοηθειών (διασώστες μάχης, πυροσβέστες, αστυνομικοί, νοσοκόμοι, κτλ.) πιστεύουμε ότι το Raptor αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές, αν όχι τη καλύτερη. Κλείνοντας, παραθέτουμε ένα σύντομο βίντεο που επιδεικνύει τις ικανότητες του.

https://www.youtube.com/watch?v=8CU3Au2hAhY

το βρήκαμε εδώ

Επιβίωση και Πρώτες Βοήθειες
#Ατραυματικό #ψαλίδιπολυεργαλείο #Leatherman #Raptor #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...