News

News

Τρίτη
Ιούνιος, 6

Ατραυματικό Ψαλίδι Επιδέσμων | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Όπου και αν βρεθεί κανείς σήμερα, από τα οικιακά φαρμακεία, μέχρι δίπλα σε διασώστες μάχης σε εμπόλεμες ζώνες, θα συναντήσει τέτοια ψαλίδια επιδέσμων ή ατραυματικά ψαλίδια όπως ονομάζονται συνήθως. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί είναι πάντα καλό να έχουμε μαζί μας ένα τέτοιο ατραυματικό ψαλίδι.

Πηγή: Civilian-Sheepdog.blogspot.com

Η ιστορία από αυτό το μοναδικό εργαλείο ξεκινάει πάρα πολλά χρόνια πριν από το χώρο ιατρικής φροντίδας. Όπως γνωρίζουμε όλοι, στον ιατρικό χώρο υπάρχουν πολύ εξειδικευμένα εργαλεία καθότι οι ανάγκες το απαιτούν. Έτσι δημιουργήθηκαν τα ψαλίδια επιδέσμων που έχουν στόχο να κόβουν οποιουδήποτε μεγέθους γάζες και επιδέσμους, να μπορούν να κόψουν άλλα υλικά πρώτων βοηθειών, και να μειώνουν τη πιθανότητα τραυματισμού του ασθενή από το ψαλίδι. Έτσι γεννήθηκε το ιατρικό ψαλίδι επιδέσμων που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Η κλίση 150 μοιρών που έχουν οι δύο λεπίδες επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγαλύτερης πίεσης στο ψαλίδι με μικρότερη άσκηση δύναμης. Επίσης, επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να κόβει επιδέσμους, γάζες, κτλ. έχοντας το χέρι του σε πιο βολική θέση και αποφεύγοντας πιθανό ακούσιο τραυματισμό του ασθενή. Τέλος, στη μύτη υπάρχει μία μεταλλική χοντρή καμπύλη που πρώτον βοηθάει στην ομαλή κίνηση του ψαλιδιού επάνω σε κάθε επιφάνεια και δεύτερον κάνει αδύνατο το τραυματισμό του ασθενή καθώς δεν υπάρχει καθόλου αιχμηρή μύτη.

Πηγή: FirstAid4Sport.co.uk
Πηγή: FirstAid4Sport.co.uk

Στον ιατρικό τομέα υπάρχει μία μεγάλη γκάμα από ψαλίδια επιδέσμων ή ατραυματικά ψαλίδια επιδέσμων όπως ονομάζονται αλλά η μόνη ουσιαστική διαφορά τους είναι οι διαστάσεις τους. Ενδεικτικά, βλέπετε μερικά ιατρικού τύπου ψαλίδια επιδέσμων στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: CanadianMaintenanceAndSafety.com
Πηγή: CanadianMaintenanceAndSafety.com

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και οι ανάγκες άλλαζαν παρατηρήθηκε μία μεγάλη άνοδος στη χρήση των ατραυματικών ψαλιδιών επιδέσμων τόσο από ιατρικό όσο και από παραϊατρικό προσωπικό όπως νοσηλευτές, διασώστες, κτλ. Πλέον το ψαλίδι αυτό χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για να κόβει επιδέσμους και γάζες, αλλά και για ρούχα, ζώνες, και άλλα σκληρά αντικείμενα. Έτσι η πρώτη αλλαγή που είδαμε ήταν μεγαλύτερο άνοιγμα για τα δάχτυλα στηρίγματος. Έτσι επιτρέπει το πέρασμα δύο δαχτύλων αντί για ένα που είναι το κανονικό. Βλέπετε ένα παράδειγμα παρακάτω.

Πηγή: Pharmacels.com
Πηγή: Pharmacels.com

Φυσικά η ανθρώπινη εφευρετικότητα δεν άργησε να εμφανιστεί, μέσα σε ελάχιστο διάστημα είδαμε τα ατραυματικά ψαλίδια να εξελίσσονται ακόμα περισσότερο. Πρακτικά είναι ένα ψαλίδι με όλα τα πλεονεκτήματα και το βασικό σχεδιασμό του ψαλιδιού επιδέσμων με ατραυματικές ιδιότητες. Όμως, το ψαλίδι αυτό έχει μεγαλύτερη πλαστική λαβή που επιτρέπει καλό και δυνατό κράτημα, κλίση 150 μοιρών στη λεπίδα κοπής και μύτη που αντί για τη παραδοσιακή μεταλλική καμπύλη στην άκρη, έχει ένα διαφορετικό σχεδιασμό που λειτουργεί ως οδηγός για να ανασηκώνει το ρούχο ή τον επίδεσμο από το σώμα και να το οδηγεί στη λεπίδα του ψαλιδιού.

Πηγή: AliExpress.com
Πηγή: AliExpress.com

Οι λεπίδες τους είναι χοντρές και σκληρές με μικροσκοπικά δόντια καθώς όλα τα ψαλίδια αυτού του τύπου πρέπει να είναι σε θέση να κόβουν όχι μόνο επιδέσμους αλλά και ζώνες ασφαλείας, δέρμα, τζιν, μέχρι και λεπτές μεταλλικές επιφάνειες, χωρίς να έχουν μεγάλη φθορά ή να απαιτούν πολύ δύναμη. Σε ελάχιστο χρόνο όλο το παραϊατρικό προσωπικό άρχισε να τα υιοθετεί καθώς λύνουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αλλά η υιοθέτηση τους δε σταμάτησε εκεί.

Πηγή: OfficerSurvival.org
Πηγή: OfficerSurvival.org

Με τιμές κάτω των $10 και ερχόμενα από τους διασώστες μάχης έγιναν πολύ δημοφιλή σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις ως ψαλίδια γενικής χρήσης. Οι λόγοι ήταν πολλοί. Είναι εύκολα στη χρήση, κόβουν σχεδόν τα πάντα, έχουν μεγάλα ανοίγματα που τα κάνουν εύχρηστα τόσο με γάντια όσο και χωρίς, και ο κίνδυνος τραυματισμού είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Χάρη σε αυτά, σήμερα τα βλέπουμε όλο και περισσότερο σε επαγγελματίες του χώρου της άμυνας και ασφάλειας. Τα δύο ψαλίδια που βλέπετε παρακάτω είναι από τα πιο διαδεδομένα στο κόσμο. Είναι της εταιρίας SP Services, κατασκευάζονται στο Πακιστάν και το πλαστικό τους αντέχει μέχρι και τους 143°C. Τα έχουμε δοκιμάσει σε δεκάδες διαφορετικές επιφάνειες και ποτέ δε παρατηρήσαμε οποιοδήποτε πρόβλημα κοπής.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς επαγγελματία που να μην έχει κάποιο τέτοιο ψαλίδι ως μέρος του βασικού εξοπλισμού του. Ασφαλώς, για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε και εμείς ότι είναι ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία ως μέρος του βασικού εξοπλισμού και όχι αποκλειστικά για πρώτες βοήθειες και επιβίωση, αλλά και για γενική χρήση. Είναι ένα ασφαλές, πολύ δυνατό ψαλίδι που σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμο πολλές φορές στη καθημερινότητα, ότι και αν κάνετε.

Πηγή: JerkingTheTrigger.com
Πηγή: JerkingTheTrigger.com

Στην αγορά σήμερα μπορεί κανείς να βρει πολλές και διαφορετικές παραλλαγές του συγκεκριμένου ψαλιδιού και στο μέλλον θα παρουσιάσουμε κάποια από αυτά. Παρ’όλα αυτά, ακόμα και τα πιο απλά ατραυματικά ψαλίδια επιδέσμων προσφέρουν όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα αρά δεν είναι ανάγκη να ξοδέψετε μία περιουσία για να αγοράσετε το ακριβότερο που υπάρχει εκεί έξω εφόσον δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι προωθούμε τα κατώτερης ποιότητας προϊόντα. Πιστεύουμε ότι συνήθως η τιμή αντιπροσωπεύει τη ποιότητα κατασκευής αλλά σε αυτή τη περίπτωση, καθώς μιλάμε για ιατρικό εξοπλισμό που πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα πρότυπα, ακόμα και τα φτηνότερα μοντέλα καλύπτουν τις βασικές προϋποθέσεις που είναι υπεραρκετές για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πηγή: FallenHerobBacelets.com
Πηγή: FallenHerobBacelets.com

το βρήκαμε εδώ

Επιβίωση και Πρώτες Βοήθειες
#Ατραυματικό #Ψαλίδι #Επιδέσμων #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...