News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Αστυνομία: Τα 10 θανατηφόρα λάθη

Featured in:

Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα, οι περισσότερες αστυνομικές ακαδημίες στις ΗΠΑ διδάσκουν ένα αντικείμενο που ονομάζεται «Τα 10 θανατηφόρα λάθη». Ουσιαστικά είναι δέκα ζητήματα που κάθε αστυνομικός πρέπει να έχει κατά νου είτε είναι νεοσύλλεκτος, είτε με δεκαετίες εμπειρίας. Καθώς δε βρήκαμε καμία σχετική αναφορά στο ελληνόφωνο διαδίκτυο αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε αυτό το άρθρο ώστε αυτό το βασικό εκπαιδευτικό στοιχείο να υπάρχει και στα Ελληνικά.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

 1. Έλλειψη εμπειρίας και συντήρηση εξοπλισμού
  Αρκετά προφανές αλλά επίσης συνηθισμένο λάθος. Από το πιο απλό όπως τακτική αλλαγή μπαταριών σε φακούς και άλλες συσκευές, έως το πιο πολύπλοκο όπως καθημερινή εξάσκηση σε χειρισμούς οπλισμού, πρωτοκόλλων επικοινωνίας, τοποθέτηση χειροπέδων, κτλ. αυτό το λάθος οδηγεί πολλές φορές αστυνομικούς στο θάνατο.
 2. Ελλιπής έρευνα και μη χρήση χειροπέδων
  Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις αστυνομικών που δολφονήθηκαν γιατί δεν έψαξαν το χώρο όπου κρύβονταν και άλλοι εγκληματίες ή απλά ο συλληφθέν είχε και άλλα κρυμμένα όπλα. Αντίστοιχα, αστυνομικοί είτε ξεχνούν να κλειδώσουν όλες τις ασφάλειες των χειροπέδων ή σε πιο ακραίες περιπτώσεις δε τις περνούν γιατί «δε το θεωρούν» απαραίτητο. Κυριολεκτικά θανατηφόρα λάθη.
 3. Έλλειψη ύπνου
  Δυστυχώς, πολλούς αστυνομικούς τους καταβάλλει ο εγωισμός και αναλαμβάνουν υπηρεσία δίχως να έχουν ξεκουραστεί επαρκώς. Αυτό δε βάζει σε κίνδυνο μόνο τους ίδιους λόγω της μειωμένης επαγρύπνησης και αργών αντανακλαστικών, αλλά και όλους τους συναδέλφους τους που βασίζουν τη ζωή τους ο ένας στον άλλο.
 4. Γρήγορη χαλάρωση
  Είναι εύκολο κάποιος που έχει κάνει, για παράδειγμα, είκοσι ελέγχους και όλα πήγαν τέλεια να υποθέσει ότι το ίδιο θα γίνει και στον επόμενο. Μην αφήνετε τη χαλάρωση να αλλοιώσει τον επαγγελματισμό σας. Κάθε έλεγχος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα περιστατικό ικανό να σας σκοτώσει μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.
 5. Έλλειψη προσοχής στα σημάδια κινδύνου
  Όπως γνωρίζουν όλοι οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί υπάρχουν πολλές ενδείξεις για ένα επικείμενο επικίνδυνο περιστατικό. Από τη γλώσσα του σώματος, ρουχισμό, συγκεκριμένα τατουάζ, αργκό φράσεις, κτλ. Παρ’όλα αυτά, αρκετοί συχνά τα αγνοούν οδηγώντας τους στο θάνατο γιατί απλά δεν είχαν την απαραίτητη προσοχή για να τα παρατηρήσουν όταν είχαν την ευκαιρία.
 6. Κακή θέση
  Είτε μιλάμε για έλεγχο αυτοκινήτου, είτε για έλεγχο σε πεζοδρόμιο, ή οπουδήποτε αλλού. Όλοι οι αστυνομικοί γνωρίζουν πως να τοποθετούνται για να έχουν τακτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης. Παρότι όλοι το γνωρίζουν, λίγοι το εφαρμόζουν και αυτό αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτων αστυνομικών. Ήταν πολύ κοντά στον ύποπτο, δεν είχαν θέση με άμεση πρόσβαση στον οπλισμό τους, δεν είχαν υπολογίσει ποια θα είναι η θέση κάλυψης τους, είχαν στο κυρίως χέρι αντικείμενα καθυστερώντας το χρόνο τραβήγματος του όπλου, κτλ.
 7. Το να μη παρατηρούν τα χέρια
  Όπως λένε όλοι οι αστυνομικοί, τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής αλλά τα χέρια είναι που θα σε σκοτώσουν. Τα χέρια είναι το βασικό όπλο κάθε ανθρώπου άρα και αυτό που απαιτεί τη μέγιστη προσοχή από κάθε αστυνομικό. Οποιαδήποτε κίνηση στα χέρια που δεν είναι αποτέλεσμα ρητής διαταγής του αστυνομικού πρέπει να λαμβάνεται ως πιθανή επιθετική ενέργεια με ότι συμπεριλαμβάνει αυτό. Π.χ. αύξηση απόστασης, έντονη διαταγή για υπακοή, τράβηγμα του όπλου, ή οτιδήποτε θεωρείται κατάλληλο για τη περίπτωση.
 8. Ηρωισμοί
  Όλοι γνωρίζομε πόσοι υποψήφιοι ήρωες είναι στα νεκροταφεία. Η πρώτη προτεραιότητα κάθε αστυνομικού είναι η προσωπική του ασφάλεια. Εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένει για ενισχύσεις, θα πρέπει να το κάνει. Εάν σημαίνει ότι θα βλέπει από σημείο κάλυψης ένα βίαιο έγκλημα χωρίς να επεμβαίνει γιατί δεν έχει ότι χρειάζεται, θα πρέπει να το κάνει. Δυστυχώς, στη πράξη αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί μπαίνει το συναίσθημα στη μέση αλλά πάρα πολλοί έχουν πεθάνει από ηρωισμούς προκαλώντας μεγαλύτερο κακό παρά καλό.
 9. Απόσπαση προσοχής
  Αυτό είναι πολύ εύκολο να συμβεί διότι ένας αστυνομικός πρέπει ταυτόχρονα να οδηγάει, να προσέχει τη κίνηση, να μιλάει στο ασύρματο, να παρακολουθεί υπόπτους, κτλ. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και άλλα μέσα απόσπασης προσοχής όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές περιπολικών, κτλ. Προσπαθήστε όταν είστε στη δουλειά να έχετε τη απόλυτη προσοχή σας στις πιθανές απειλές και μετά σε οτιδήποτε άλλο. Μία συμβουλή της σελίδας μας είναι να μη παίρνετε καν μαζί σας τα προσωπικά σας κινητά τηλέφωνα. Είναι πολύ εύκολο να σας αποσπάσει τη προσοχή κάτι για ένα δευτερόλεπτο και να βρεθείτε ως δια μαγείας στη μέση μίας βίαιης συμπλοκής.
 10. Απάθεια
  Αργά ή γρήγορα αυτό συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο. Τη πρώτη φορά που θα πάτε για παράδειγμα σε μία κλήση για βίαιη ληστεία θα είστε συναισθηματικά φορτισμένος, τη 100η φορά μπορεί και να πείτε «κάτσε να πιω λίγο καφέ και θα πάω σε λίγο». Ωστόσο, όπως έχει δείξει η ιστορία κανένας δε μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι αυτή η κλήση στην οποία θα πρέπει να δώσει μάχη για τη ζωή του. Άρα όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε κάθε κλήση ως ένα περιστατικό που ίσως να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή σας.

Source link

Γενικά
#Αστυνομία #Τα #θανατηφόρα #λάθη

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...