Πριν από λίγους μήνες, σε μία εκπαιδευτική δραστηριότητα ο γράφων γνώρισε αυτή την εξαιρετική μέθοδο άσκησης σε βολές ταχείας αντίδρασης. Ο στόχος της άσκησης είναι ο εκπαιδευόμενος να μπορέσει να αντιδράσει σωστά σε μία απειλή το ταχύτερο δυνατό. Ταυτόχρονα, η τεχνική προσφέρει ένα ευχάριστο κλίμα που δένει την ομάδα των εκπαιδευομένων. Στα αρνητικά της άσκησης είναι ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί σε μεγάλες ομάδες.
Η δομή της άσκησης είναι πολύ απλή και θα καταλάβετε αμέσως γιατί δε μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί σε μεγάλες ομάδες. Ένας εκπαιδευόμενος κάθε φορά αναλαμβάνει να αφηγηθεί μία πραγματική ιστορία από κάποιο αστείο περιστατικό που του έχει συμβεί. Το κλειδί της υπόθεσης είναι ότι ανά πάσα στιγμή ο εκπαιδευτής μπορεί να φωνάξει κάποιο προσυμφωνημένο παράγγελμα όπως «ΑΠΕΙΛΗ», «ΜΑΧΗ», «ΣΚΟΤΩΣΕ», «ΕΠΑΦΗ», ή οτιδήποτε άλλο έχετε συμφωνήσει, και ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να εξουδετερώσει τους στόχους που υπάρχουν απέναντι του. Η άσκηση μπορεί να είναι από πολύ απλή με 2-3 στόχους και μία αραβίδα, μέχρι αρκετά πολύπλοκη με στόχους πίσω από κάλυψη, καλούς και κακούς, με τον εκπαιδευόμενο να πρέπει να κάνει μετάβαση σε πιστόλι ή να τραβήξει το όπλο από κρυμμένη θήκη, να κάνει αλλαγές γεμιστήρα, κτλ. Το επίπεδο δυσκολίας περιορίζεται μόνο στη φαντασία του εκπαιδευτή.
Είναι σημαντικό ο εκπαιδευόμενος να εξουδετερώσει τους στόχους και να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην αφήγηση του από το σημείο που είχε μείνει. Η ανάλυση της απόδοσης του μπορεί να γίνει αργότερα από κάποια καταγραφή βίντεο ή σημειώσεις. Γιατί είναι σημαντικό να επιστρέψει στην αφήγηση; Γιατί πρακτικά εκπαιδεύει τον εγκέφαλο και το σώμα του να μπορεί να αντιδρά ταχέως σε ένα κρίσιμο περιστατικό και αντίστοιχα γρήγορα να μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση όπου θα μπορέσει να εκτελέσει τα απαραίτητα βήματα και όχι να μείνει «κολλημένος» στη συμπλοκή που μόλις συνέβη καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλα πράγματα που συμβαίνουν την ίδια στιγμή.
Ο εγκέφαλος μας δε μπορεί να συγκεντρώνεται σε πάνω από ένα πράγμα κάθε φορά. Άρα, με αυτό το τρόπο έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα αφήγησης ο εγκέφαλος συγκεντρώνεται στο να ανακαλεί τις μνήμες του τι είχε συμβεί και να τις μεταφέρει. Ταυτόχρονα, καθώς είναι αστείες ιστορίες του δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας και τον αναγκάζει να αποκοπεί ακόμα περισσότερο από το τι συμβαίνει γύρω του. Όταν λάβει το παράγγελμα πρέπει να κάνει μία γρήγορη μετάβαση από αυτή τη σχετικά ήρεμη κατάσταση σε κατάσταση μάχης, και μετά την επιτυχή εξουδετέρωση των στόχων, ξανά μετάβαση στη προηγούμενη ήρεμη κατάσταση.
Είναι μία εξαιρετική εκπαιδευτική δραστηριότητα που είναι ευχάριστη και ιδιαιτέρως διασκεδαστική γιατί θα δείτε τον εαυτό σας να κάνει λάθη που δε θα το περιμένατε. Από κακή στάση βολής, αργές αλλαγές γεμιστήρα, μέχρι και αδυναμία συγκέντρωσης, δηλαδή συνέχιση της ιστορίας, μετά τις βολές, και πολλά ακόμα. Φυσικά, όλα αυτά είναι καλά γιατί έτσι γνωρίζετε ποιες είναι οι αδυναμίες πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψετε. Εάν παρατηρήσετε ότι, για παράδειγμα, πάντα τραβάτε λάθος το όπλο τότε πρέπει να δουλέψετε σε αυτό. Αν παρατηρήσετε ότι αργείτε στις αλλαγές γεμιστήρα, πρέπει να του δουλέψετε σε αυτό, και ούτω καθεξής.
Παρότι πάντα θα προτείναμε αυτή την άσκηση να την κάνετε με πραγματικά πυρά, για να συνηθίζει ο εγκέφαλος στους θορύβους, μυρωδιές, κτλ., είναι εξίσου εύκολο να πραγματοποιηθεί και με αεροβόλα όπλα. Απλά να θυμάστε, εάν κάνετε κάτι τέτοιο να προσπαθείτε να είναι, τουλάχιστον, όσο πιο ρεαλιστικά προετοιμασμένα όσο είναι εφικτό. Δηλαδή με όσες σφαίρες θα είχε το αντίστοιχο πραγματικό όπλο, πάντα τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, εκτελώντας τις ίδιες κινήσεις χειρισμού του όπλου που θα κάνατε με το πραγματικό όπως όπλισμα, πέταμα του γεμιστήρα στο έδαφος, ασφάλιση και απασφάλιση, κτλ. Δοκιμάστε αυτή την άσκηση και είναι σίγουρο ότι θα μάθετε πολλά για τα δυνατά σας σημεία, αλλά και το πιο σημαντικό, για τα σημεία που θέλετε ακόμα δουλειά.
Εκπαίδευση σε Όπλα
#Άσκηση #βολών #ταχείας #αντίδρασης #Τεχνική #ιστορίας