News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Άσκηση βολών ταχείας αντίδρασης: Τεχνική ιστορίας

Πριν από λίγους μήνες, σε μία εκπαιδευτική δραστηριότητα ο γράφων γνώρισε αυτή την εξαιρετική μέθοδο άσκησης σε βολές ταχείας αντίδρασης. Ο στόχος της άσκησης είναι ο εκπαιδευόμενος να μπορέσει να αντιδράσει σωστά σε μία απειλή το ταχύτερο δυνατό. Ταυτόχρονα, η τεχνική προσφέρει ένα ευχάριστο κλίμα που δένει την ομάδα των εκπαιδευομένων. Στα αρνητικά της άσκησης είναι ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί σε μεγάλες ομάδες.

Πηγή: Realworld-Tactical.com

Η δομή της άσκησης είναι πολύ απλή και θα καταλάβετε αμέσως γιατί δε μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί σε μεγάλες ομάδες. Ένας εκπαιδευόμενος κάθε φορά αναλαμβάνει να αφηγηθεί μία πραγματική ιστορία από κάποιο αστείο περιστατικό που του έχει συμβεί. Το κλειδί της υπόθεσης είναι ότι ανά πάσα στιγμή ο εκπαιδευτής μπορεί να φωνάξει κάποιο προσυμφωνημένο παράγγελμα όπως «ΑΠΕΙΛΗ», «ΜΑΧΗ», «ΣΚΟΤΩΣΕ», «ΕΠΑΦΗ», ή οτιδήποτε άλλο έχετε συμφωνήσει, και ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να εξουδετερώσει τους στόχους που υπάρχουν απέναντι του. Η άσκηση μπορεί να είναι από πολύ απλή με 2-3 στόχους και μία αραβίδα, μέχρι αρκετά πολύπλοκη με στόχους πίσω από κάλυψη, καλούς και κακούς, με τον εκπαιδευόμενο να πρέπει να κάνει μετάβαση σε πιστόλι ή να τραβήξει το όπλο από κρυμμένη θήκη, να κάνει αλλαγές γεμιστήρα, κτλ. Το επίπεδο δυσκολίας περιορίζεται μόνο στη φαντασία του εκπαιδευτή.

Πηγή: Inquisitr.com
Πηγή: Inquisitr.com

Είναι σημαντικό ο εκπαιδευόμενος να εξουδετερώσει τους στόχους και να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην αφήγηση του από το σημείο που είχε μείνει. Η ανάλυση της απόδοσης του μπορεί να γίνει αργότερα από κάποια καταγραφή βίντεο ή σημειώσεις. Γιατί είναι σημαντικό να επιστρέψει στην αφήγηση; Γιατί πρακτικά εκπαιδεύει τον εγκέφαλο και το σώμα του να μπορεί να αντιδρά ταχέως σε ένα κρίσιμο περιστατικό και αντίστοιχα γρήγορα να μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση όπου θα μπορέσει να εκτελέσει τα απαραίτητα βήματα και όχι να μείνει «κολλημένος» στη συμπλοκή που μόλις συνέβη καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλα πράγματα που συμβαίνουν την ίδια στιγμή.

Πηγή: RealSimUSA.com
Πηγή: RealSimUSA.com

Ο εγκέφαλος μας δε μπορεί να συγκεντρώνεται σε πάνω από ένα πράγμα κάθε φορά. Άρα, με αυτό το τρόπο έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα αφήγησης ο εγκέφαλος συγκεντρώνεται στο να ανακαλεί τις μνήμες του τι είχε συμβεί και να τις μεταφέρει. Ταυτόχρονα, καθώς είναι αστείες ιστορίες του δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας και τον αναγκάζει να αποκοπεί ακόμα περισσότερο από το τι συμβαίνει γύρω του. Όταν λάβει το παράγγελμα πρέπει να κάνει μία γρήγορη μετάβαση από αυτή τη σχετικά ήρεμη κατάσταση σε κατάσταση μάχης, και μετά την επιτυχή εξουδετέρωση των στόχων, ξανά μετάβαση στη προηγούμενη ήρεμη κατάσταση.

Πηγή: TacticalSurvivalTraining.com
Πηγή: TacticalSurvivalTraining.com

Είναι μία εξαιρετική εκπαιδευτική δραστηριότητα που είναι ευχάριστη και ιδιαιτέρως διασκεδαστική γιατί θα δείτε τον εαυτό σας να κάνει λάθη που δε θα το περιμένατε. Από κακή στάση βολής, αργές αλλαγές γεμιστήρα, μέχρι και αδυναμία συγκέντρωσης, δηλαδή συνέχιση της ιστορίας, μετά τις βολές, και πολλά ακόμα. Φυσικά, όλα αυτά είναι καλά γιατί έτσι γνωρίζετε ποιες είναι οι αδυναμίες πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψετε. Εάν παρατηρήσετε ότι, για παράδειγμα, πάντα τραβάτε λάθος το όπλο τότε πρέπει να δουλέψετε σε αυτό. Αν παρατηρήσετε ότι αργείτε στις αλλαγές γεμιστήρα, πρέπει να του δουλέψετε σε αυτό, και ούτω καθεξής.

Πηγή: MaxVelocityTactical.com
Πηγή: MaxVelocityTactical.com

Παρότι πάντα θα προτείναμε αυτή την άσκηση να την κάνετε με πραγματικά πυρά, για να συνηθίζει ο εγκέφαλος στους θορύβους, μυρωδιές, κτλ., είναι εξίσου εύκολο να πραγματοποιηθεί και με αεροβόλα όπλα. Απλά να θυμάστε, εάν κάνετε κάτι τέτοιο να προσπαθείτε να είναι, τουλάχιστον, όσο πιο ρεαλιστικά προετοιμασμένα όσο είναι εφικτό. Δηλαδή με όσες σφαίρες θα είχε το αντίστοιχο πραγματικό όπλο, πάντα τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, εκτελώντας τις ίδιες κινήσεις χειρισμού του όπλου που θα κάνατε με το πραγματικό όπως όπλισμα, πέταμα του γεμιστήρα στο έδαφος, ασφάλιση και απασφάλιση, κτλ. Δοκιμάστε αυτή την άσκηση και είναι σίγουρο ότι θα μάθετε πολλά για τα δυνατά σας σημεία, αλλά και το πιο σημαντικό, για τα σημεία που θέλετε ακόμα δουλειά.

Πηγή: GearSOFGuns.com
Πηγή: GearSOFGuns.com

το βρήκαμε εδώ

Εκπαίδευση σε Όπλα
#Άσκηση #βολών #ταχείας #αντίδρασης #Τεχνική #ιστορίας

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...