News

News

Σάββατο
Σεπτέμβριος, 30

Άσκηση βολών «Ελ Πρεσιντέντε» | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η άσκηση βολών «Ελ Πρεσιντέντε» έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία και αποτελεί μία κλασική άσκηση ένοπλης μάχης. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τόσο την ιστορία της όσο και το πως εκτελείται. Αντίστοιχα με με ένα τεράστιο εύρος σύγχρονων τακτικών ένοπλης μάχης, έτσι και αυτή ήταν δημιούργημα του θρύλου που ακούει στο όνομα Τζεφ Κούπερ.

Πηγή: Hurlburt.af.mil

Για τον Τζεφ Κούπερ δε χρειάζονται συστάσεις, είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε τους τέσσερις κανόνες ασφαλούς χειρισμού όπλων, θεμελίωσε τις στάσεις βολών με δύο χέρια, τις τεχνικές ταχείας διόρθωσης εμπλοκών, κτλ. Πέρα από αυτά όμως, πέρασε ένα διάστημα της καριέρας του μετά την αποστρατεία του από το Σώμα Πεζοναυτών, ως στέλεχος του OSS (Office of Strategic Services, Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών), την υπηρεσία που θα μετονομάζονταν σε CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών).

Πηγή: GunDigest.com

Μία από τις αποστολές που είχε ως αξιωματικός του OSS ο Τζεφ Κούπερ ήταν η εκπαίδευση σωματοφυλάκων ενός προέδρου της Λατινικής Αμερικής. Έτσι εμπνεύστηκε και σχεδίασε μία άσκηση που οι σωματοφύλακες εκτελούσαν κάθε φορά που ήταν στο σκοπευτήριο ως μέρος της ρουτίνας συντήρησης των ικανοτήτων τους. Καθώς έγινε τόσο διαδεδομένη σε αυτό το χώρο, άρχισαν να αποκαλούν την άσκηση «Ελ Πρεσιντέντε«, δηλαδή «Ο Πρόεδρος», και μέχρι και σήμερα παραμένει γνωστή με αυτό το όνομα. Ας δούμε πως εκτελείται.

Πηγή: WideOpenSpaces.com

Η άσκηση χρειάζεται τρεις στόχους ανθρώπινης σιλουέτας που έχουν απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τους άλλους. Ο σκοπευτής βρίσκεται 10 μέτρα από τους στόχους με τη πλάτη του γυρισμένη στους στόχους και τα χέρια του ψηλά σε στάση ότι παραδίνεται. Σύμφωνα με τον Τ. Κούπερ οι παλάμες πρέπει να είναι πάνω από το ύψος των ώμων. Όσον αφορά το όπλο, ο σκοπευτής θα έχει έξι φυσίγγια στο όπλο του που το φέρει σε κρυμμένη θήκη, και έχει και εφεδρικό γεμιστήρα που είναι γεμάτος.

Πηγή: OutdoorLife.com

Με την έναρξη του χρονομέτρου ο οπλοφόρος πρέπει να εκτελέσει τις ακόλουθες ενέργειες το ταχύτερο δυνατό.

  • Στρέφει το σώμα του προς τους στόχους
  • Τραβάει το όπλο του από τη κρυμμένη θήκη
  • Ρίχνει δύο βολές σε κάθε στόχο
  • Λαμβάνει στάση κάλυψης
  • Ανατροφοδοτεί το όπλο με το νέο γεμιστήρα
  • Ρίχνει από δύο βολές σε κάθε στόχο
  • Ελέγχει για άλλες απειλές

Πηγή: HandgunsMag.com

Κατά τον Τ. Κούπερ ένας καλός μαχητής με ένα όπλο διαμετρήματος .45 ACP τύπου 1911 μπορεί να έχει άψογη ευστοχία σε αυτή την άσκηση σε 10 δευτερόλεπτα. Γι’αυτό χρησιμοποιούσε τα 10 δευτερόλεπτα ως βάση στις αξιολογήσεις του. Βλέπετε παρακάτω πως είναι δομημένο το πεδίο βολής για την άσκηση. Το «Α» είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάει ο σκοπευτής.

Πηγή: HandgunsMag.com (επεξεργασμένη)

Παρότι φαινομενικά απλή, η άσκηση «Ελ Πρεσιντέντε» μέχρι και σήμερα, μισό αιώνα αργότερα, παραμένει μία εξαιρετική άσκηση ένοπλης μάχης. Το μυστικό της είναι ότι συνδυάζει πολλές από τις θεμελιώδεις ικανότητες που θα χρειαστεί ένας μαχητής σε μία ένοπλη συμπλοκή και δημιουργεί καλές συνήθειες όπως τις πολλαπλές βολές ανά στόχο, το ότι θα υπάρχουν πολλοί στόχοι, κτλ. Εάν έχετε την ευκαιρία, δοκιμάστε τη και θα δείτε ότι είναι πιο δύσκολη απ’όσο φαίνεται στη θεωρία.

το βρήκαμε εδώ

Εκπαίδευση σε Όπλα
#Άσκηση #βολών #Ελ #Πρεσιντέντε #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...