News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Άσκηση Ασφαλούς Χειρισμού Όπλου (Πειθαρχία Κάννης)

Λένε ότι μπορείς να καταλάβεις εάν κάποιος γνωρίζει από όπλα μόνο και μόνο ακουμπώντας ένα όπλο κάτω και ζητώντας του να το σηκώσει και να το αφήσει κάτω. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι μία καλή πρώτη αξιολόγηση αλλά υπάρχει ένα εξίσου απλό κόλπο που με τη μορφή άσκησης μπορεί να διδάξει ένα ακόμα σημαντικό μάθημα για ασφαλή χρήση πυροβόλων όπλων.

Πηγή: DefendAndCarry.com

Όπως έχουμε αναφέρει αμέτρητες φορές, υπάρχουν τέσσερις κανόνες ασφαλείας που είτε βρισκόμαστε σε ένα παιχνίδι αεροσφαίρισης, είτε σε μία εμπόλεμη ζώνη πρέπει να τηρούμε κατά γράμμα. Με τη προηγούμενη πρόταση θέλουμε να πούμε ότι τους κανόνες αυτούς τους εφαρμόζουμε πάντα και με οποιοδήποτε όπλο, ψεύτικο ή αληθινό. Ο λόγος είναι ότι μόνο έτσι θα μας γίνουν συνήθεια και θα τους εκτελούμε χωρίς συνειδητή σκέψη. Για τους νέους στο χώρο, οι τέσσερις αυτοί κανόνες είναι οι παρακάτω.

  1. Θεωρούμε ότι το όπλο είναι γεμάτο εάν δε το ελέγξουμε πρώτα
  2. Δε βάζουμε ποτέ το δάχτυλο μας στη σκανδάλη εκτός και αν το όπλο μας είναι στραμμένο στο στόχο και έχουμε αποφασίσει να ρίξουμε
  3. Δε στρέφουμε ποτέ τη κάννη του όπλου σε κάτι που δε θα θέλαμε να πυροβολήσουμε
  4. Όταν πάρουμε την απόφαση να ρίξουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τι υπάρχει δίπλα και γύρω από το στόχο μας

Πηγή: Military.com
Πηγή: Military.com

Όπου και αν βρεθείτε στη γη με όπλο αυτοί οι παραπάνω κανόνες ισχύουν. Σε ασκήσεις κλειστών χώρων, ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που βλέπουμε είναι εκπαιδευόμενοι να αγνοούν το τρίτο κανόνα (δε στρέφουμε ποτέ τη κάννη του όπλου σε κάτι που δε θα θέλαμε να πυροβολήσουμε). Παρότι οι περισσότεροι σκέφτονται συνεχώς να μη βάλουν το δάχτυλο τους στη σκανδάλη, αγνοούν το που σημαδεύει το όπλο τους. Υπάρχει μία πολύ εύκολη άσκηση που μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει με αμελητέο κόστος για να βελτιώσει μία ομάδα σε αυτό το τομέα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε ένα λέιζερ μπρελόκ που πωλείται για ασήμαντη τιμή, αλλά για έναν εκπαιδευτή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Σε κάθε όπλο κολλάμε με μονωτική ταινία στη κάννη ένα τέτοιο λέιζερ και προσέχουμε να είναι συνεχώς ενεργοποιημένο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για τις επόμενες ώρες, οι εκπαιδευόμενοι θα κάνουν τις ασκήσεις που θα έκαναν ούτως ή άλλως αλλά χωρίς πυρομαχικά. Κάθε φορά που το λέιζερ οποιουδήποτε στραφεί σε κάποιον άλλο, ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να κάνει κάποια άσκηση (για παράδειγμα κάμψεις, τρέξιμο, ή κάτι αντίστοιχο). Αυτό δεν ισχύει μόνο κατά τις ασκήσεις αλλά και κατά τα διαλείμματα, τις περιγραφές των ασκήσεων και οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Εάν η ομάδα λειτουργεί άψογα ο εκπαιδευτής μπορεί ακόμα και να προσπαθήσει να το επιτύχει αυτό ζητώντας τους για παράδειγμα να μετακινηθούν σε δύσκολους χώρους όπως σκάλες, στενούς διαδρόμους, μέσα σε οχήματα, κτλ.

Πηγή: OttawaCitizen.com
Πηγή: OttawaCitizen.com

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι ο σκοπός της άσκησης δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση η τιμωρία των εκπαιδευομένων. Το αντίθετο, είναι να παρατηρήσουν πότε παραβιάζουν αυτό το κανόνα ασφαλείας για να το διορθώσουν. Η άσκηση που εκτελούν ως «τιμωρία» είναι μόνο για να τους δώσει κίνητρο να σκέφτονται που βρίσκεται η κάννη τους κάθε στιγμή. Η πειθαρχία κάννης (όπως αναφέρεται στο εξωτερικό) είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου και κανένας δε πρέπει να αστειεύεται με κάτι τέτοιο. Πειθαρχία κάννης είναι να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που είναι στραμμένη η κάννη του όπλου μας και να αντιλαμβανόμαστε τι θα μπορούσε να συμβεί στη περίπτωση ενός ακούσιου πυροβολισμού.

Πηγή: CrashOnline.gr
Πηγή: CrashOnline.gr

Για να κλείσουμε όπως ανοίξαμε, εάν αφήσετε ένα όπλο κάτω και αυτός που το σηκώσει το στρέψει προς κάποιον καθώς το σηκώνει ή το αφήνει, τότε γνωρίζετε ότι δε ξέρει από όπλα. Φυσικά υπάρχουν και άλλες ενδείξεις όπως το δάχτυλο στη σκανδάλη ή η λαβή του, κ.α. όμως για αυτό το άρθρο μας η βαρύτητα μας είναι στη κάννη άρα τονίζουμε αυτό περισσότερο.

το βρήκαμε εδώ

Εκπαίδευση σε Όπλα
#Άσκηση #Ασφαλούς #Χειρισμού #Όπλου #Πειθαρχία #Κάννης

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...