News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Άρβυλα Rothco Forced Entry Desert

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία διαφήμιση εδώ ούτε οποιαδήποτε επικοινωνία με την εταιρία Rothco. Ο λόγος για τον οποίο δημοσιεύω αυτό το άρθρο είναι ο εξής. Πριν από πέντε περίπου χρόνια έπρεπε να πάρω ένα ακόμα ζευγάρι άρβυλα ερήμου, εφόσον ήδη είχα ένα αρκετά καλό ζευγάρι αποφάσισα να πάω σε μία σχετικά πιο φτηνή λύση. Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα πέταξα αυτά τα άρβυλα και έτσι αποφάσισα να γράψω την εμπειρία μου μαζί τους που είναι σε γενικές γραμμές θετική, ειδικά σκεπτόμενος τη χαμηλή τιμή τους (κάτω από 80 Ευρώ) αλλά και την Κινέζικη προέλευση τους που συνήθως δεν είναι καλό σημάδι.

Αρχικά το ότι πωλούνται ακόμα και σήμερα δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση. Ολόκληρο το επίσημο όνομα τους είναι «Rothco Forced Entry Desert Tan Deployment Boots with Side Zipper» (ή στα Ελληνικά: Rothco Στρατιωτικά Άρβυλα Εφόδου Απόχρωσης Ερήμου με Πλαϊνό Φερμουάρ). Είναι Κινεζικής κατασκευής και έχουν τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Μοντέλο: 5357
Όνομα: Rothco Forced Entry Desert Tan 8″ Deployment Boots with Side Zipper
Υλικά: Δέρμα, ατσάλι, καουτσούκ, ύφασμα
Χρώμα: Ερήμου (Desert Tan)
Προέλευση: Κίνα
Χρήση: Παντός καιρού

arbyla_rothco_forced_entry_desert_02

Με μία πρώτη ματιά δε φαίνονται κάτι το εντυπωσιακό και η αλήθεια είναι πως δεν είναι. Αλλά κάνουν τη δουλεία τους εξίσου καλά με πολύ πιο ακριβά μοντέλα γνωστών εταιριών. Ας ξεκινήσουμε από κάτω προς τα επάνω. Η σόλα των αρβύλων είναι από μαλακό καουτσούκ με ένα σχέδιο ιδανικό για αμμώδη περιβάλλοντα ή ίσιες επιφάνειες. Δηλαδή έχει πολλά μικρά κανάλια με μικρό βάθος ώστε να αφήνουν τους κόκκους της άμμου να περνάνε και να προσφέρουν ταυτόχρονα καλή πρόσφυση. Η σόλα τους είναι κάτι που ακόμα και σήμερα θεωρώ ότι μπορεί να ανταγωνιστεί μοντέλα με τρεις φορές τη τιμή τους, ειδικά σε επίπεδες βρεγμένες επιφάνειες (άσφαλτο, μάρμαρο, κτλ.) όπου έχουν εντυπωσιακά καλή πρόσφυση.

arbyla_rothco_forced_entry_desert_03

Ωστόσο, πρέπει να πω ότι αν τα χρησιμοποιείτε σε πιο «σκληρές» επιφάνειες όπως βουνά, βράχια, κτλ. δεν αποκλείεται να δείτε τα πλαϊνά τμήματα της σόλας να κόβονται. Το καουτσούκ τους είναι σχετικά μαλακό καθώς προορίζεται για έρημο και γι’αυτό δε θα τις πρότεινα ποτέ για χρήση σε αμφίβιες επιχειρήσεις ή χρήση τους σε περιοχές όπως τα βουνά του Αφγανιστάν. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σαφώς, αλλά ο χρόνος ζωής τους θα είναι πολύ μικρός. Για αστικά περιβάλλοντα και ερήμους όμως, η σόλα τους είναι πολύ άνετη και ανθεκτική. Το εξωτερικό τμήμα της σόλας λοιπόν είναι κατασκευασμένο από μαλακό καουτσούκ γι’αυτούς τους λόγους. Περνώντας στο εσωτερικό, πριν ακόμα φτάσουμε στην εσωτερική σόλα του άρβυλου έχουμε ένα μεταλλικό (από ατσάλι) οδηγό στο πέλμα που βοηθάει πρώτον στο να κρατάει σε καλή θέση το πόδι μας και δεύτερον στο να κατανέμει τη πίεση σε όλη την επιφάνεια της σόλας.

arbyla_rothco_forced_entry_desert_05

Στη συνέχεια, στο εσωτερικό του άρβυλου η σόλα είναι κατασκευασμένη EVA (Ethyl Vinyl Acetate, στα Ελληνικά, συμπολυμερές αιθυλενίου-οξικού βινυλίου). Το υλικό αυτό κατασκευάζεται με τρεις διαφορετικές πυκνότητες ανάλογα με το σημείο της σόλας και τη πίεση που ασκείται κατά το βάδισμα. Έτσι προσφέρει άνεση και σταθερή υποστήριξη στο πόδι, κάτι πολύ σημαντικό σε ασταθή εδάφη όπως αυτό της ερήμου.

A4_TECHNICAL_CARDv2.indd

Προχωρώντας μέσα στο άρβυλο, το εσωτερικό του είναι αρκετά «φτηνό» και απλό. Ότι θα περίμενε κάποιος από ένα Κινέζικο άρβυλο. Έχει υφασμάτινη επένδυση μέτριας ποιότητας και στα σημεία εξαερισμού οι ραφές είναι εκτεθειμένες. Δε μπορούσα να βρω κάποια καλή φωτογραφία στο διαδίκτυο οπότε παραθέτω μία από τα δικά μου άρβυλα εδώ.

arbyla_rothco_forced_entry_desert_06

Η ετικέτα που φαίνεται θολά αναγράφει το νούμερο και το όνομα της εταιρίας που τα κατασκευάζει. Από επάνω της είναι μία δεύτερη με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του άρβυλου. Στα δικά μου βλέπετε ότι γράφει 10R αυτό βεβαίως αντιστοιχεί στο Αμερικανικό νούμερο παπουτσιών (σε Ευρωπαϊκά νούμερα αυτό είναι περίπου 43.5) και το R δείχνει ότι είναι το απλό (Regular) πλάτος διότι είναι διαθέσιμα και σε W (Wide, φαρδιά).

arbyla_rothco_forced_entry_desert_13

Σε γενικές γραμμές, το εσωτερικό του είναι άνετο αλλά μέτριας ποιότητας όσον αφορά τα υλικά κατασκευής. Εξωτερικά, το άρβυλο αποτελείται είτε από ενισχυμένο δέρμα σουέτ είτε από ύφασμα σε μορφή πυκνού πλέγματος για την αναπνοή του ποδιού όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

arbyla_rothco_forced_entry_desert_07

Ασφαλώς αντιλαμβάνεστε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν είναι και τα καλύτερα άρβυλα για κρύα κλίματα αν και διαφημίζονται ως παντός καιρού. Από προσωπική εμπειρία, είναι καλά για θερμοκρασίες μέχρι 5ºC. Οτιδήποτε χαμηλότερο γίνεται εύκολα αισθητό ακόμα και με καλές χειμερινές κάλτσες. Συνεχίζοντας προς τα επάνω, έχουμε το μαξιλαράκι που είναι μικρό αλλά καλό. Δεν είναι ενοχλητικό και προσφέρει κάποια άνεση.

arbyla_rothco_forced_entry_desert_14

Πάμε τώρα στα εξωτερικά χαρακτηριστικά που έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Στην εσωτερική πλευρά κάθε άρβυλου υπάρχει ένα φερμουάρ (ο κύριος λόγος που τα είχα αγοράσει) που ασφαλίζει στη κορυφή με ένα βέλκρο. Ήταν από τα πρώτα πράγματα που πίστευα ότι θα χαλάσουν αλλά είναι φοβερά γερό και καλό. Το φερμουάρ δίνει τη δυνατότητα να μπορείς γρήγορα να βγάλεις τα άρβυλα για να ξεκουράσεις τα πόδια σου και αντίστοιχα γρήγορα να τα φορέσεις. Ένα σημαντικό μειονέκτημα όμως με τα άρβυλα που διαθέτουν τέτοιο φερμουάρ γενικά είναι ότι δε πρόκειται ποτέ να έχεις το δυνατό, καλό δέσιμο που έχεις με τα κορδόνια. Συχνά έτσι μπορεί να νοιώθεις, ιδιαίτερα στο ανώτερο μέρος του άρβυλου, ότι «πλέει» αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί εύκολα σφίγγοντας τα κορδόνια. Ένα κόλπο με το βέλκρο που ασφαλίζει το φερμουάρ είναι επίσης ότι μπορείς να περνάς τα κορδόνια από εκεί ώστε να παραμένουν δεμένα με ασφάλεια, πολύ πρακτικό αν πρόκειται να κάνετε άλματα φορώντας τα, πορείες μέσα από χόρτα ή άλλα εμπόδια, κτλ.

arbyla_rothco_forced_entry_desert_08

Το κυρίως εξωτερικό τμήμα του άρβυλου είναι από δέρμα σουέτ στο χρώμα ερήμου. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει γενικά σουέτ δέρμα σίγουρα γνωρίζει το μεγάλο του μειονέκτημα. Είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί καλά. Προφανώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως δε λερώνεται εύκολα, έχει καλή αντοχή, δεν αντανακλά το φως, κτλ. αλλά όταν πρέπει να καθαριστεί είναι πολύ πιο δύσκολο από το απλό δέρμα.

arbyla_rothco_forced_entry_desert_09

Οι τρύπες για τα κορδόνια είναι επίσης βαμμένες στο χρώμα της ερήμου και σύμφωνα με την εταιρία δε σκουριάζουν. Εξωτερικά μπορείτε επίσης να δείτε κάποια εξογκωμένα σημεία με δύο στρώματα από από δέρμα σουέτ. Αυτά υπάρχουν είτε ως ενισχύσεις είτε για καθαρά αισθητικούς λόγους.

arbyla_rothco_forced_entry_desert_10

Στο κέντρο της γλώσσας υπάρχει μία θηλιά όπου περνάνε τα κορδόνια και έτσι τη κρατάνε στο κέντρο του άρβυλου χωρίς να φεύγει δεξιά ή αριστερά.

arbyla_rothco_forced_entry_desert_11

Τελειώνοντας, είναι ελαφριά αλλά και αρκετά ψηλά άρβυλα (8 ίντσες, δηλαδή 20.3 εκατοστά. Προσοχή όμως, η μέτρηση αυτή είναι από εκεί που τελειώνει η σόλα, δηλαδή από εκεί που πατάει το πέλμα μέχρι τη κορυφή. Από τη σόλα μέχρι τη κορυφή είναι 25 εκατοστά) και καθώς όλοι κινούνται προς κοντύτερα άρβυλα τα τελευταία χρόνια ίσως να μην είναι άνετα σε κάποιον που έχει συνηθίσει πιο χαμηλά παπούτσια. Γενικά τώρα, είναι πολύ καλά για τη τιμή τους και εφόσον μιλάμε για χρήση σε αστικά περιβάλλοντα ή έρημο και όχι σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν θα σας εκπλήξουν με την απόδοση τους αλλά σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσουν. Γι’αυτούς τους λόγους θα δείτε αρκετές φορές τόσο στρατιώτες όσο και PMC να τα φοράνε. Προσωπικά, το πιθανότερο είναι ότι δε θα ξαναγοράσω αυτό το μοντέλο όχι γιατί δεν μου άρεσε αλλά για να δοκιμάσω κάτι νέο. Όμως, σε αυτή τη κλίμακα τιμής πιστεύω πως θα είναι μάλλον από τα καλύτερα.

arbyla_rothco_forced_entry_desert_12

το βρήκαμε εδώ

Ένδυση και Υπόδηση
#Άρβυλα #Rothco #Forced #Entry #Desert

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...