News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Απλές Πλαστικές Χειροπέδες 12mm | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Είτε είστε επαγγελματίες είτε άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια, οι πλαστικές χειροπέδες είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Σήμερα υπάρχει μία πληθώρα από επιλογές με ότι μπορεί να φανταστεί κανείς αλλά εδώ θα δούμε τη πιο απλή και φτηνή επιλογή που υπάρχει σήμερα. Τις απλές πλαστικές χειροπέδες πάχους 12 χιλιοστών, ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη που πωλούνται σήμερα παγκοσμίως.

Πηγή: BaltimoreCityPoliceDept.org

Πολλοί ίσως βιαστούν να πουν ότι μπορούν να επιτύχουν αντίστοιχα αποτελέσματα με απλά δεματικά καλωδίων αλλά όπως θα δείτε και μόνοι σας δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Επίσης, στο μέλλον θα δημοσιεύσουμε ένα άρθρο για τεχνικές διαφυγής δεματικών καλωδίων και πλαστικών χειροπέδων και εκεί επίσης θα δείτε ότι υπάρχει αισθητή διαφορά. Όσον αφορά το κόστος, δεν είναι κάτι το υπερβολικό. Τη συσκευασία των 10 που βλέπετε και παρακάτω (δίπλα από έναν απλό αναπτήρα για να κάνετε τη σύγκριση διαστάσεων) την είχαμε αγοράσει πριν από καιρό σε ένα κατάστημα στη Γερμανία για το ποσό μόλις των €11. Άρα σίγουρα, το κόστος δεν είναι υπερβολικό και υπάρχουν διαθέσιμες και στην Ευρώπη. Ωστόσο, πάντα να προσέχετε τη νομοθεσία της χώρας στην οποία βρίσκεστε διότι ίσως σε κάποιες χώρες να είναι παράνομη η κατοχή ή/και η χρήση τους. Σε καμία περίπτωση δε προωθούμε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σε αυτή τη μορφή σίγουρα οι χειροπέδες δεν είναι πολύ εύχρηστες. Προτού όμως δούμε το πως τις προετοιμάζουμε είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένες έχουν μήκος 70 εκατοστά και πλάτος 12 χιλιοστά. Το μήκος μπορείτε να το δείτε από τη παραπάνω φωτογραφία. Για να αντιληφθείτε καλύτερα και το πλάτος τους δείτε την επόμενη όπου είναι δίπλα από ένα συνηθισμένο δεματικό καλωδίων. Επίσης, μη ξεχνάτε ότι αυτές είναι οι πιο απλές πλαστικές χειροπέδες που υπάρχουν σήμερα. Υπάρχουν και άλλες που είναι μεγαλύτερων διαστάσεων και με πιο πολύπλοκο σύστημα ασφάλισης. Σε αυτές το σύστημα ασφάλισης είναι όμοιο με αυτό των δεματικών καλωδίων.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο πιο απλός τρόπος προετοιμασίας τους είναι όπως είδατε στη πρώτη φωτογραφία του άρθρου μας από το αστυνομικό τμήμα της Βαλτιμόρης. Απλά ξεκινάμε να περνάμε την άκρη από κάθε πλευρά αλλά δεν τις σφίγγουμε. Έτσι, όταν τις χρειαζόμαστε απλά τις περνάμε στα χέρια του υπόπτου και τραβάμε τις δύο άκρες για να σφίξουν. Το αρνητικό αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν είναι εύκολες στη μεταφορά σε αυτή τη μορφή. Από την άλλη όμως, προσφέρουν τη ταχύτερη δυνατή χρήση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στη πράξη, η πιο συνηθισμένη μέθοδος μεταφοράς τους είναι είτε στο πλάι σε κάποιο κρίκο με τη μορφή που βλέπετε παραπάνω, είτε σε κάποια ειδική θήκη, ή στη πλάτη από το γιλέκο βαλλιστικών πλακών ή το γιλέκο μάχης. Αν τις μεταφέρουμε με κρίκους κινδυνεύουμε συνεχώς καθώς μπορούν να πιαστούν κάπου. Έτσι οι περισσότεροι καταλήγουν στη μεταφορά τους στη πλάτη καθώς οι ειδικές κλειστές θήκες συνήθως δεν είναι βολικές. Ανάλογα με το γιλέκο που χρησιμοποιείτε και τις χειροπέδες υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι μεταφοράς τους. Βλέπετε μερικούς παρακάτω. Για τις συγκεκριμένες χειροπέδες ο ταχύτερος και πιο εργονομικός τρόπος είναι όπως βλέπετε δεξιά. Δηλαδή, χωρίς να είναι ασφαλισμένες με την ασφάλεια τους κάτω και τις δύο άκρες επάνω. Με αυτό το τρόπο ο χειριστής απλά πιάνει την ασφάλεια, τη τραβάει και έχει πρόσβαση σε ένα ζευγάρι χειροπέδες. Στα αρνητικά είναι ασφαλώς ότι δεν είναι έτοιμες για χρήση κατευθείαν. Βέβαια, μόνο η φαντασία σας μπορεί να σας περιορίσει για το τρόπο μεταφοράς και μόνο η εμπειρία σας για το τι λειτουργεί καλύτερα με τον εξοπλισμό σας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τώρα που τελειώσαμε με τα τεχνικά, ας δούμε το χρηστικό κομμάτι. Από τη πλευρά των επαγγελματιών έχει μόνο πλεονεκτήματα, ας δούμε τα πιο σημαντικά εν συντομία. Είναι πολύ πιο εύκολη η μεταφορά δεκάδων χειροπέδων. Το κόστος τους είναι αμελητέο. Δε χρειάζονται κλειδιά, με ότι συνεπάγεται αυτό (χαμένα κλειδιά, μοντέλα με λίγο διαφορετικά κλειδιά, κτλ.). Είναι αξεπέραστες σε θέμα υγιεινής (οι περισσότεροι επαγγελματίες αναγκάζονται να απολυμαίνουν τις χειροπέδες τους συχνά τόσο για τη δική τους προστασία όσο και για των υπόπτων, με αυτές δε χρειάζεται καθώς είναι μίας χρήσης). Είναι αναλώσιμες. Υπάρχουν σε πολλά σχέδια, τύπους, ακόμα και χρώματα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων. Τέλος, είναι πολύ πιο εύκολες στο χειρισμό από τις χειροπέδες διπλής ασφάλειας που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σε όλο το κόσμο.

Πηγή: Alamy.com
Πηγή: Alamy.com

Από τη πλευρά των μη επαγγελματιών που ασχολούνται με την ασφάλεια τα πλεονεκτήματα είναι επίσης πάρα πολλά. Αρχικά, κάθε σπίτι πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν τρόπο περιορισμού υπόπτων. Σκεφτείτε ότι κάποιοι εισέβαλαν στην οικεία σας, τους αιφνιδιάσατε και τώρα περιμένετε την αστυνομία. Εάν είστε άτυχοι και η αστυνομία πρόκειται να κάνει μία ώρα να έρθει σίγουρα θα είναι ασφαλέστερο να στείλετε κάποιον να βάλει χειροπέδες στους υπόπτους όσο τους έχετε υπό έλεγχο. Ένα άλλο, πιο συνηθισμένο σενάριο είναι το εξής. Κάπου όταν βρίσκεστε έξω ένας άνθρωπος κάνει πολύ βίαιη επίθεση προς έναν άλλον και με τη βοήθεια του κόσμου τον συγκρατείτε. Από το να κάθεστε εκεί μέχρι εκείνος να κουραστεί ή να έρθει η αστυνομία, σίγουρα θα είναι πιο εύκολο να του βάλετε χειροπέδες ώστε να τον περιορίσετε όσο περιμένετε. Επίσης, οι απλές πλαστικές χειροπέδες, όπως είδατε και από τις παραπάνω φωτογραφίες, είναι ουσιαστικά ένα πολύ ισχυρό διπλό «δεματικό καλωδίων». Σίγουρα μπορεί να το χρειαστείτε για μία προσωρινή επισκευή σε κάτι στο οποίο τα απλά δεματικά καλωδίων δε θα ήταν αρκετά ανθεκτικά. Τέλος, μιλάμε για ένα υλικό που δε χαλάει, δεν απαιτεί συντήρηση και έχει πολύ μικρό κόστος.

Πηγή: VoaNews.com
Πηγή: VoaNews.com

το βρήκαμε εδώ

Άλλος εξοπλισμός
#Απλές #Πλαστικές #Χειροπέδες #12mm #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...