News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Απάτες: Σεξουαλικός εκβιασμός | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Featured in:

Ο σεξουαλικός εκβιασμός, ή πιο απλά «sextortion», είναι μία πολύ παλιά απάτη που βασίζεται στον εξαναγκασμό του θύματος μέσω απειλών για διαρροή σεξουαλικού περιεχομένου υλικού σε συγκεκριμένα πρόσωπα, στο τύπο, ή στο διαδίκτυο. Το τελευταίο καιρό είδαμε μία αρκετά νέα μορφή του αλλά σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία πιο σφαιρική εικόνα αυτής της απάτης.

Πηγή: Discreet-Services.com

Καταρχάς, να τονίσουμε ότι ο όρος σεξουαλικός εκβιασμός ή «sextortion» δεν απευθύνεται σε οποιαδήποτε φυσική επαφή με το θύμα και είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1950. Στη πιο απλή μορφή του, το θύμα καταγράφεται κατά τη διάρκεια κάποιας σεξουαλικής πράξης και εν συνεχεία του ζητούνται λύτρα ή κάποιου είδους αντάλλαγμα για να μη διαρρεύσει αυτό το υλικό σε κάποιο κοινό που θεωρητικά θα βλάψει το θύμα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η απάτη είναι μέρος οργανωμένου εγκλήματος που διατηρούν χώρους με κρυφές κάμερες και ιερόδουλες που αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό, αλλά αυτό είναι αρκετά σπανιότερο από τη συνηθισμένη μεμονωμένη απάτη.

Πηγή: Mashable.com

Αξίζει να αναφέρουμε ότι συνήθως οι επιπτώσεις μίας τέτοιας διαρροής είναι από ασήμαντες έως πολύ μικρών επιπτώσεων, αλλά πολλά θύματα δέχονται τον εκβιασμό κυρίως από ντροπή χωρίς να κάνουν μία αντικειμενική εκτίμηση της πραγματικής επίπτωσης μίας τέτοιας διαρροής. Σαφώς, οι απατεώνες μπορούν να επαναλάβουν τον εκβιασμό ξανά και ξανά εάν δουν ότι έχουν ανακαλύψει κάποιο «καλό» θύμα.

Πηγή: CyberBullying.org

Με την άνοδο του διαδικτύου η απάτη αυτή πέρασε και στο κυβερνοχώρο. Σύντομα, συστήματα που είχαν μολυνθεί με ιούς κατέγραφαν από τις κάμερες των υπολογιστών ερωτικές στιγμές και έπειτα έστελναν ανάλογους εκβιασμούς μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή: BusinessInsider.com.au

Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να κατακλύζουν το διαδίκτυο είδαμε αυτή την απάτη μέσα από υπηρεσίες όπως το MySpace, Facebook, Skype, κτλ. Πρακτικά, οι απατεώνες πείθουν τα θύματα να στείλουν βίντεο ή/και φωτογραφίες από άσεμνες πράξεις και εν συνεχεία κάνουν την ίδια μέθοδο εκβιασμού που αναφέραμε. Δυστυχώς, σε ένα μεγάλο ποσοστό σήμερα αυτή η απάτη στοχεύει σε ανήλικους και το αντάλλαγμα είναι περισσότερο ανάλογο υλικό που εν συνεχεία πωλείται σε δίκτυα παιδικής πορνογραφίας.

Πηγή: Mirror.co.uk

Η πιο πρόσφατη απάτη αυτής της κατηγορίας έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς οι απατεώνες δεν έχουν καν κάποιο σεξουαλικό υλικό από το θύμα. Τον Ιούλιο του 2018 ειδικοί στο χώρο της κυβερνο-ασφάλειας εντόπισαν μία νέα εκστρατεία «sextortion» μέσω ηλ. ταχυδρομείου και έπειτα από έρευνα ανακάλυψαν το εξής. Οι απατεώνες έβλεπαν από δημοφιλείς διαρροές κωδικών πρόσβασης τους κωδικούς των θυμάτων και έπειτα έστελναν μηνύματα «sextortion» μέσω ηλ. ταχυδρομείου προσποιούμενοι ότι έχουν πρόσβαση σε τέτοιο σεξουαλικό υλικό και ως απόδειξη ανάφεραν ότι ο κωδικός πρόσβασης του θύματος ήταν αυτός που είχαν μάθει από τη διαρροή. Δυστυχώς, αρκετά θύματα πίστεψαν αυτή την απάτη και πλήρωσαν τα λύτρα που ζητούσαν οι απατεώνες.

Πηγή: HackRead.com

Όπως βλέπετε η απάτη του «sextortion» δυστυχώς δε χάνεται. Το αντίθετο μάλιστα, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στο τρόπο ζωής της σύγχρονης κοινωνίας. Να θυμάστε, μπορεί πράγματι να ακούγεται πολύ άσχημο αλλά η εναλλακτική επιλογή σας είναι να είστε θύμα εκβιασμού για την υπόλοιπη ζωή σας. Και ιστορικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχει όσο μεγάλες επιπτώσεις όσο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος ακόμα και αν ισχύει. Ασφαλώς, να αναφέρετε πάντα τέτοια περιστατικά στις αρχές καθώς βοηθούν στη συλλογή ενοχοποιητικών στοιχείων και τη σύλληψη των εγκληματιών που διενεργούν αυτές τις απάτες. Κλείνοντας, θα σας προτείναμε να έχετε πάντα καλυμμένες τις κάμερες των συσκευών σας (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κτλ.) και να μη στέλνετε περιεχόμενο σεξουαλικών σας πράξεων.

Πηγή: HackRead.com

Source link

Απάτες
#Απάτες #Σεξουαλικός #εκβιασμός #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...