Η μέθοδος αυτή εμφανίστηκε τις αρχές του 2000 και μέχρι και σήμερα παραμένει μία συνηθισμένη απάτη που εγκληματίες χρησιμοποιούν για να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα τους. Το όνομα της στο διεθνή χώρο είναι πιο συχνά «black dollar scam» (απάτη μαύρου δολαρίου) και «wash wash scam» (απάτη πλύνε-πλύνε), και σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε πως λειτουργεί.
Αρχικά η απάτη ξεκινάει με τον εγκληματία να έρχεται σε επαφή με το θύμα για μία πρόταση «ξεπλύματος» μετρητού χρήματος, κατά κανόνα δολαρίων. Αυτό μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά, είτε με γράμματα ή άλλες μεθόδους επικοινωνίας. Όταν ο απατεώνας δει ότι έχει βρει ένα υποψήφιο θύμα του δείχνει ένα μεγάλο όγκο από μαύρα χαρτονομίσματα και του δίνει κάποια δικαιολογία για το λόγο για τον οποίο έχουν τέτοιο χρώμα.
Έπειτα, του κάνει μία επίδειξη πως με ένα «μυστικό» χημικό μπορεί να ξεπλύνει το μαύρο χρώμα από τα χαρτονομίσματα και να αποκαλύψει τα κανονικά χαρτονομίσματα. Χρησιμοποιεί αυτό το κόλπο για να πείσει το θύμα να αγοράσει τα «μαύρα» μετρητά και το μυστικό χημικό και συνήθως πιέζει το θύμα με διάφορες τεχνικές όπως ότι πρέπει να φύγει σύντομα, ότι κάποιος άλλος θέλει να τα αγοράσει, κ.α.
Ασφαλώς, όταν το θύμα αγοράσει τα μαύρα χαρτονομίσματα και το χημικό και δοκιμάσει να κάνει το ίδιο παρατηρεί ότι τίποτα από όσα είδε και άκουσε δεν ισχύουν και έχει απλά ένα υγρό και μερικά μαύρα χαρτιά σε αντάλλαγμα από τα πραγματικά χρήματα που έδωσε στον εγκληματία.
Για το ταχυδακτυλουργικό μέρος της απάτης, οι εγκληματίες συνήθως παίρνουν ένα πραγματικό χαρτονόμισμα και το θωρακίζουν με μία επίστρωση διάφανης κόλλας, και μετά το βουτάνε μέσα σε ιώδιο ιατρικής χρήσης. Το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με τα εκτυπωμένα μαύρα χαρτιά αλλά όταν στο συγκεκριμένο του ρίξουν νερό με ταμπλέτες βιταμίνης C, το ιώδιο εξαφανίζεται αποκαλύπτοντας το χαρτονόμισμα. Ναι, το φοβερό μυστικό χημικό είναι απλά νερό με ταμπλέτες βιταμίνης C.
Δυστυχώς, αυτή η απάτη έχει φτάσει και στην Ελλάδα και μάλιστα με Ευρώ πριν από μερικά χρόνια. Βέβαια από τη μία πλευρά και τα θύματα αυτής της απάτης είναι εξίσου ένοχα γιατί συμφώνησαν σε κάτι που ακόμα και εάν ίσχυε θα ήταν άκρως παράνομο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε το μυστικό για προστασία από κάθε απάτη… Εάν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι αληθινό.
Απάτες
#Απάτες #Μέθοδος #Μαύρου #Δολαρίου #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα