Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης δραστηριότητας σε αυτό το χώρο αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα κατηγορία που θα εξηγεί πως λειτουργούν οι διάφορες μέθοδοι ώστε να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας και να τους βοηθήσουμε να μη γίνουν θύματα. Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι πιο διαδεδομένο από την ευρέως γνωστή μέθοδο 419 ή αλλιώς «Νιγηριανή Απάτη».
Πρακτικά, η απάτη αυτή μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές αλλά η ουσία της παραμένει η ίδια. Η ουσία της είναι να πείσει το θύμα να κάνει κάποια προπληρωμή για κάτι που θέλει να αποκτήσει. Στη συνέχεια οι απατεώνες θα πάρουν αυτά τα χρήματα και θα εξαφανιστούν. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις όπου αντιλαμβάνονται ότι έχουν «ψαρέψει» ένα εύκολο θύμα συνεχίζουν την απάτη με αιτήσεις για επιπρόσθετες προπληρωμές μέχρι το θύμα να αντιληφθεί την απάτη.
Για παράδειγμα, μία συνηθισμένη μέθοδος είναι ο απατεώνας να έρθει σε επαφή μέσω email, ταχυδρομείου, μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας, δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, κτλ. με το θύμα προσφέροντας κάποια συναλλαγή. Για παράδειγμα, ότι ένας επιφανής άνθρωπος θέλει να μεταφέρει ένα υπέρογκο ποσό αλλά χρειάζεται τη βοήθεια σου γιατί εσύ είχες αναφερθεί ως εγγυητής. Συχνά οι επικοινωνίες αυτές είναι γραμμένες με κάποια γραμματικά λάθη ή ατέλειες επίτηδες ώστε να «φιλτράρουν» τους προσεκτικούς αναγνώστες και να μείνουν οι πιο απρόσεκτοι που είναι πιθανότερο να είναι ευάλωτα θύματα.
Μετά την αρχική επικοινωνία οι απατεώνες στέλνουν διάφορα διαπιστευτήρια όπως πλαστά έγγραφα με λεπτομέρειες, τηλέφωνα, κτλ. και ζητάνε από το θύμα να κάνει κάποια μικρή αναλογικά με το κέρδος κατάθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία. Τα πιο ευάλωτα θύματα έχει τύχει να κάνουν αρκετές καταθέσεις προτού αντιληφθούν την απάτη. Π.χ. η πρώτη για τα μεταφορικά, η δεύτερη γιατί κάποια νομοθεσία άλλαξε και πρέπει να πληρωθούν κάποιοι φόροι, κτλ.
Τέλος, όταν το θύμα αρχίσει να αντιδρά και να ζητάει εξηγήσεις από τον απατεώνα, κάθε επικοινωνία διακόπτεται και ο απατεώνας φεύγει με τα χρήματα του θύματος. Αυτή η μέθοδος είναι με τεράστια διαφορά η πιο διαδεδομένη και πάνω σε αυτή στηρίζονται δεκάδες άλλες που θα τις δούμε πιο αναλυτικά στο μέλλον. Όσον αφορά το όνομα της τώρα, τα πρώτα χρόνια σχεδόν όλες αυτού του τύπου οι απάτες προέρχονταν από τη Νιγηρία, έτσι πολλοί άρχισαν να περιγράφουν αυτή την απάτη ως «Νιγηριανή απάτη» αλλά επειδή γρήγορα θεωρήθηκε κάπως ρατσιστικό επίσημα μετονομάστηκε σε 419 καθώς 419 είναι η παράγραφος του Νιγηριανού ποινικού κώδικα για τέτοιες οικονομικές απάτες.
Θα κλείσουμε με ένα άλλο παράδειγμα καθώς ήδη περιγράψαμε την απάτη 419 όταν ο απατεώνας εκκινεί την επικοινωνία. Μία άλλη παραλλαγή είναι όταν το θύμα ξεκινάει την επικοινωνία. Για παράδειγμα, ο απατεώνας έχει βάλει μία αγγελία για κάτι που έχει μεγάλη ζήτηση και σε εξαιρετικά καλή τιμή. Έπειτα από τις πρώτες επικοινωνίες, ο απατεώνας ζητάει από το θύμα κάποια μικρή πληρωμή για οτιδήποτε (π.χ. μεταφορικά, ασφάλεια, φόρους, ή οτιδήποτε άλλο) και από εκεί και πέρα η απάτη έχει ακριβώς την ίδια δομή. Ενδεικτικά, βλέπετε μία τέτοια αγγελία παρακάτω όπου λέει ότι για να επιβεβαιωθεί η αγορά ο αγοραστής πρέπει να καταθέσει $1000 εντός των πρώτων 7 ημερών.
Να θυμάστε, εάν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι αληθινό. Ελπίζουμε το άρθρο μας να βοηθήσει στο να μειωθούν τα θύματα από τέτοια οικονομικά εγκλήματα.
Απάτες
#Απάτες #μέθοδος #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα