News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Απάτες: Η μέθοδος 419 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Featured in:

Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης δραστηριότητας σε αυτό το χώρο αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα κατηγορία που θα εξηγεί πως λειτουργούν οι διάφορες μέθοδοι ώστε να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας και να τους βοηθήσουμε να μη γίνουν θύματα. Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι πιο διαδεδομένο από την ευρέως γνωστή μέθοδο 419 ή αλλιώς «Νιγηριανή Απάτη».

Πηγή: Tripwire.com

Πρακτικά, η απάτη αυτή μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές αλλά η ουσία της παραμένει η ίδια. Η ουσία της είναι να πείσει το θύμα να κάνει κάποια προπληρωμή για κάτι που θέλει να αποκτήσει. Στη συνέχεια οι απατεώνες θα πάρουν αυτά τα χρήματα και θα εξαφανιστούν. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις όπου αντιλαμβάνονται ότι έχουν «ψαρέψει» ένα εύκολο θύμα συνεχίζουν την απάτη με αιτήσεις για επιπρόσθετες προπληρωμές μέχρι το θύμα να αντιληφθεί την απάτη.

Πηγή: affordableCebu.com

Για παράδειγμα, μία συνηθισμένη μέθοδος είναι ο απατεώνας να έρθει σε επαφή μέσω email, ταχυδρομείου, μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας, δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, κτλ. με το θύμα προσφέροντας κάποια συναλλαγή. Για παράδειγμα, ότι ένας επιφανής άνθρωπος θέλει να μεταφέρει ένα υπέρογκο ποσό αλλά χρειάζεται τη βοήθεια σου γιατί εσύ είχες αναφερθεί ως εγγυητής. Συχνά οι επικοινωνίες αυτές είναι γραμμένες με κάποια γραμματικά λάθη ή ατέλειες επίτηδες ώστε να «φιλτράρουν» τους προσεκτικούς αναγνώστες και να μείνουν οι πιο απρόσεκτοι που είναι πιθανότερο να είναι ευάλωτα θύματα.

Πηγή: SyriaNews.cc

Μετά την αρχική επικοινωνία οι απατεώνες στέλνουν διάφορα διαπιστευτήρια όπως πλαστά έγγραφα με λεπτομέρειες, τηλέφωνα, κτλ. και ζητάνε από το θύμα να κάνει κάποια μικρή αναλογικά με το κέρδος κατάθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία. Τα πιο ευάλωτα θύματα έχει τύχει να κάνουν αρκετές καταθέσεις προτού αντιληφθούν την απάτη. Π.χ. η πρώτη για τα μεταφορικά, η δεύτερη γιατί κάποια νομοθεσία άλλαξε και πρέπει να πληρωθούν κάποιοι φόροι, κτλ.

Πηγή: IOL.co.za

Τέλος, όταν το θύμα αρχίσει να αντιδρά και να ζητάει εξηγήσεις από τον απατεώνα, κάθε επικοινωνία διακόπτεται και ο απατεώνας φεύγει με τα χρήματα του θύματος. Αυτή η μέθοδος είναι με τεράστια διαφορά η πιο διαδεδομένη και πάνω σε αυτή στηρίζονται δεκάδες άλλες που θα τις δούμε πιο αναλυτικά στο μέλλον. Όσον αφορά το όνομα της τώρα, τα πρώτα χρόνια σχεδόν όλες αυτού του τύπου οι απάτες προέρχονταν από τη Νιγηρία, έτσι πολλοί άρχισαν να περιγράφουν αυτή την απάτη ως «Νιγηριανή απάτη» αλλά επειδή γρήγορα θεωρήθηκε κάπως ρατσιστικό επίσημα μετονομάστηκε σε 419 καθώς 419 είναι η παράγραφος του Νιγηριανού ποινικού κώδικα για τέτοιες οικονομικές απάτες.

Πηγή: Pinterest.com

Θα κλείσουμε με ένα άλλο παράδειγμα καθώς ήδη περιγράψαμε την απάτη 419 όταν ο απατεώνας εκκινεί την επικοινωνία. Μία άλλη παραλλαγή είναι όταν το θύμα ξεκινάει την επικοινωνία. Για παράδειγμα, ο απατεώνας έχει βάλει μία αγγελία για κάτι που έχει μεγάλη ζήτηση και σε εξαιρετικά καλή τιμή. Έπειτα από τις πρώτες επικοινωνίες, ο απατεώνας ζητάει από το θύμα κάποια μικρή πληρωμή για οτιδήποτε (π.χ. μεταφορικά, ασφάλεια, φόρους, ή οτιδήποτε άλλο) και από εκεί και πέρα η απάτη έχει ακριβώς την ίδια δομή. Ενδεικτικά, βλέπετε μία τέτοια αγγελία παρακάτω όπου λέει ότι για να επιβεβαιωθεί η αγορά ο αγοραστής πρέπει να καταθέσει $1000 εντός των πρώτων 7 ημερών.

Πηγή: MakeUseOf.com

Να θυμάστε, εάν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι αληθινό. Ελπίζουμε το άρθρο μας να βοηθήσει στο να μειωθούν τα θύματα από τέτοια οικονομικά εγκλήματα.

Source link

Απάτες
#Απάτες #μέθοδος #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...