News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Αντίσταση στην ανάκριση με «πυρηνικά»

Σε αυτό το άρθρο μας θα δούμε μία αστεία ιστορία που είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Enhanced Interrogation». Συχνά ξεχνάμε ότι ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χιούμορ για αμέτρητους λόγους. Πάντα ένας από αυτούς ήταν και η αντίσταση κατά την ανάκριση. Μία τέτοια περίπτωση θα δούμε σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: BBC.com

Το 2002 η CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) είχε εντοπίσει και συλλάβει με μυστική δράση τον Σαουδάραβα Αμπού Ζουμπέιντα, ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, στο Πακιστάν. Στη συνέχεια τον μετέφερε σε μία άκρως απόρρητο εγκατάσταση-φυλακή της υπηρεσίας στη Πολωνία όπου ξεκίνησε τις ανακρίσεις για να μάθει για επερχόμενες επιθέσεις και να τις σταματήσει. Βλέπετε μία φωτογραφία του Αμπού Ζουμπέιντα από τη περίοδο της κράτησης του. Αργότερα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ανώτατο στέλεχος όπως πιστεύονταν αρχικά, αλλά υπεύθυνος από αρκετά στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών της Αλ Κάιντα.

Πηγή: APNews.com

Εκείνο το διάστημα, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, από υποκλοπή τηλεφωνικής επικοινωνίας οι ΗΠΑ είχαν καταγραφές συζητήσεων ανάμεσα σε έναν καθηγητή πυρηνικής φυσικής ενός πανεπιστημίου του Πακιστάν και ένα ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα για κάποιο σχέδιο κατασκευής αυτοσχέδιας πυρηνικής βόμβας. Άρα όλες οι προσπάθειες ανακρίσεως του Αμπού Ζουμπέιντα συγκεντρώνονταν γύρω από τη συλλογή πληροφοριών από αυτό το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης. Χωρίς άλλα λόγια, παραθέτουμε το απόσπασμα του βιβλίου σε ελληνική απόδοση.

Πηγή: ISIS-Online.org


Καθώς έφτανε ο Ιούνιος, η υγεία του Αμπού Ζουμπέιντα βελτιώνονταν και η συμπεριφορά του χειροτέρευε. Γίνονταν πιο απότομος και πιο αλαζονικός, μερικές φορές δύστροπος και απόμακρος και άλλες σαρκαστικός.

Το περισσότερο διάστημα, ο Αμπού Ζουμπέιντα συμπεριφέρονταν με την αξιοπρέπεια και χάρη μίας φυλακισμένης γάτας, παρόμοιο με ότι θα φαντάζονταν οι οπαδοί του Star Wars για έναν ιππότη Jedi εάν θα είχε συλληφθεί από τον εχθρό. Ωστόσο, όταν η διάθεση του γίνονταν νευρική, μία έκφραση ευγενούς πολεμιστή και άξεστου κακοποιού αναδύονταν. Μερικές φορές, ο Αμπού Ζουμπέιντα μπορούσε να γίνει απίστευτα περιφρονητικός προς τους ανακριτές της CIA και του FBI.

Μια φορά δύο ανακριτές του FBI τον ρωτούσαν για τις προσπάθειες της Αλ Κάιντα να αγοράσει ραδιενεργά υλικά για τη κατασκευή μίας αυτοσχέδιας πυρηνικής βόμβας. Ο Αμπού Ζουμπέιντα φαίνονταν απόμακρος από τη συζήτηση και χαμένος στις σκέψεις του, περιμένοντας απλώς να το βουλώσουν και να φύγουν.

Κάποια στιγμή, καθώς τον πίεζαν με ερωτήσεις για συγκεκριμένους διαλόγους στελεχών της Αλ Κάιντα που έψαχναν πυρηνικά όπλα, έγειρε προς το μέρος τους σαν να ήθελε να τους εκμυστηρευτεί κάτι σημαντικό. Οι πράκτορες του FBI έγειραν και αυτοί προς το μέρος του.

Τότε ο Αμπού Ζουμπέιντα αφήνει μία μεγάλη, υγρή στον ήχο, κλανιά κοιτώντας τους έντονα στα μάτια. Από την έκφραση αηδίας στα πρόσωπα των πρακτόρων του FBI καθώς τους παρατηρούσαμε από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, πρέπει να μύριζε εξαιρετικά άσχημα.

Καθώς ο ήχος της κλανιάς σταμάτησε, ο Αμπού Ζουμπέιντα είπε «Τώρα, αυτό ήταν πυρηνικό», και άρχισε να γελάει δυνατά καθώς οι πράκτορες του FBI με δυσκολία προσπαθούσαν να επανέλθουν στις ερωτήσεις τους.


το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Αστείες
#Αντίσταση #στην #ανάκριση #με #πυρηνικά

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...