News

News

Σάββατο
Ιούνιος, 10

Αντιπαρακολούθηση: Η ταχεία μεταμφίεση | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Στις μέρες μας αυτή η τεχνική αφορά πολύ συγκεκριμένα άτομα που συνήθως λαμβάνουν κάποιου είδους εκπαίδευση στο αντικείμενο αυτό. Ωστόσο, είναι ένα χρήσιμο θέμα για κάθε άνθρωπο είτε για προστασία σε ταξίδια, είτε για ιδιωτικότητα, είτε απλά γιατί υπάρχει κίνδυνος παρακολουθήσεων. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι είναι η ταχεία μεταμφίεση και κάποιες βασικές αρχές της όπως διδάσκονται σε διάφορες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών σήμερα.

Πηγή: BBC.co.uk

Παραπάνω βλέπετε μία φωτογραφία από στελέχη της Στάζι που εξασκούνταν σε διαφορετικές μεταμφιέσεις τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Με τον όρο ταχεία μεταμφίεση εννοούμε την αλλαγή της εμφάνισης μας στον ελάχιστο δυνατό χρόνο για να διαφύγουμε από μία ομάδα παρακολούθησης. Όπως έχει πει σε συνεντεύξεις της η κυρία Τζοάνα Μέντεζ, πρώην αρχηγός του τμήματος μεταμφιέσεων της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) του γραφείου τεχνικών υπηρεσιών, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τη ταχεία μεταμφίεση.

  1. Ένας υπάλληλος της υπηρεσία που εργάζεται σε κάποια πρεσβεία γνωρίζει ότι παρακολουθείτε όλο το εικοσιτετράωρο από το τοπικό κράτος. Ωστόσο, το επάγγελμα του απαιτεί να συναντιέται κρυφά με πράκτορες που έχει στρατολογήσει. Αρκετές φορές για να διαφύγει των ομάδων παρακολούθησης πρέπει να καταφύγει σε ταχεία μεταμφίεση.
  2. Ένας πράκτορας που έχει στρατολογηθεί από την υπηρεσία πρέπει να παραδώσει κάποιες πληροφορίες, εάν εντοπιστεί από το τοπικό κράτος πρέπει να έχει ένα τρόπο για άμεση διαφυγή της παρακολούθησης και η ταχεία μεταμφίεση είναι ένας τέτοιος τρόπος.

Πηγή: AmyLaughinghouse.com

Παραπάνω είναι κάποια από τα υλικά του τμήματος μεταμφιέσεων της CIA από το μουσείο της υπηρεσίας που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση «Canadian Six» το 1979. Υπό ιδανικές συνθήκες, η μεταμφίεση για τις παραπάνω περιπτώσεις γίνεται οργανωμένα και μελετημένα. Αλλά η ταχεία μεταμφίεση αποτελεί το τελευταίο αντίμετρο στις ομάδες παρακολούθησης. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και θυμίζει και όσα είχαμε δει στο άρθρο μας «Επιβίωση: Η θεωρία του γκρι ατόμου». Παρακάτω βλέπετε τι βρέθηκε στη κατοχή του Ράιαν Φόιλ, υπαλλήλου της CIA όταν τον συνέλαβε τμήμα αντικατασκοπείας στη Ρωσία κατά τη διάρκεια στρατολόγησης πρακτόρων το 2013.

Πηγή: NYTimes.com

Πρώτον πρέπει να μάθουμε τι είναι χαρακτηριστικό επάνω μας. Αυτό μπορούμε να το μάθουμε μόνο από άλλα άτομα που αλληλεπιδρούν μαζί μας. Για άλλους μπορεί να είναι το βλέμμα τους, το χαμόγελο τους, ο βηματισμός τους, η στάση του σώματος τους, τα γένια τους, τα καπέλα που φοράνε, ο τρόπος που στέκονται, κτλ. Όταν έχουμε αυτή τη πληροφορία, τότε κοιτάμε πως θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε αυτό πολύ γρήγορα (δηλαδή σε 0-30 δευτερόλεπτα σύμφωνα με τη CIA).

Πηγή: TVTropes.org

Έπειτα μελετάμε το επιχειρησιακό περιβάλλον και προετοιμάζουμε την αρχική μας εξωτερική εμφάνιση με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί εύκολα και γρήγορα να αλλαχθεί ακόμα και σε κοινή θέα. Για παράδειγμα, μπορεί να φοράμε σακάκι με τζιν αλλά από μέσα να έχουμε ένα μπλουζάκι. Μέσα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα μπορούμε να πετάξουμε το σακάκι, να αλλάξουμε το μπλουζάκι μας με ένα χρωματιστό, και να βάλουμε κάποιο ανάλογο καπέλο και κάποιο αξεσουάρ όπως ακουστικά ή/και γυαλιά. Εάν αυτό ταιριάζει με το περιβάλλον τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταφέρουμε να διαφύγουμε της παρακολούθησης.

Πηγή: Herald-Dispatch.com

Εφόσον έχουμε μάθει τα χαρακτηριστικά μας, και προετοιμάσει την αρχική μας εμφάνιση για το περιβάλλον. Έπειτα έχουμε το στάδιο της απαρίθμησης. Θα πρέπει να μετρήσουμε όλες τις κινήσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση από την αρχική εμφάνιση στη ταχεία μεταμφίεση. Μετά την απαρίθμηση τους έχουμε τη διαδικασία βελτίωσης. Κοιτάμε πως θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε το κάθε ένα βήμα ξεχωριστά. Τέλος, κάνουμε όσο περισσότερες επαναλήψεις μπορούμε για να βελτιωθούμε πάντα χρονομετρώντας τη διαδικασία χωρίς ποτέ να ξεπερνάμε τα 30 δευτερόλεπτα. Για παράδειγμα, δείτε το ακόλουθο βίντεο από το 2015. Βλέπετε δύο αξιωματικούς στρατολόγησης της CIA στη Μόσχα. Μπαίνουν σε ένα κατάστημα ντυμένοι ως ένα ζευγάρι γυναικών. Το ένα στέλεχος μπαίνει στη τουαλέτα και σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα βγαίνει ως άντρας και φεύγει από το κατάστημα σαν να μη γνώριζε καν το άλλο στέλεχος της υπηρεσίας.

https://www.youtube.com/watch?v=H78oVz-qjaM

Όπως αναφέραμε και κατά την εισαγωγή, η ταχεία μεταμφίεση είναι μία προηγμένη τεχνική αντιπαρακολούθησης. Παρ’όλα αυτά, θεωρούμε ότι είναι χρήσιμη για κάθε άνθρωπο. Ας υποθέσουμε ότι εντοπίζετε κάποιων που σας παρακολουθεί και δεν έχετε κοντά κάποιο αστυνομικό τμήμα ή αστυνομικό, ή για άλλους λόγους δε θέλετε να αποκαλυφθείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη τεχνική αντιπαρακολούθησης. Εάν εσείς παρακολουθείτε κάποιον και δε θέλετε να αποκαλυφθείτε, εάν έχετε κάποια ευαίσθητη συνάντηση, κτλ. Εάν σας ενδιαφέρει, θα σας προτείναμε προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη ταχεία μεταμφίεση στη πράξη να κάνετε αρκετές δοκιμές σε περιοχές όπου συχνάζουν γνωστοί σας και να δείτε εάν θα καταφέρουν να σας εντοπίσουν ή όχι. Είναι ένας ευχάριστος και διδακτικός τρόπος εξάσκησης.

Source link

Αντιπαρακολούθηση
#Αντιπαρακολούθηση #ταχεία #μεταμφίεση #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...