News

News

Πέμπτη
Δεκέμβριος, 7

Ανασκόπηση: Τρομοκρατία και Αντιτρομοκρατία – Λέιντεν (online)

Ένας αναγνώστης μας ζήτησε να ξεκινήσουμε μία νέα σειρά από άρθρα σχετικά με κριτικές και απόψεις, μία ανασκόπηση, από θεωρητικές και πρακτικές εκπαιδεύσεις που μπορεί, σχετικά εύκολα, κάποιος από την Ελλάδα να παρακολουθήσει. Με γνώμονα αυτό, επιλέξαμε να αρχίσουμε αυτή τη σειρά με μία διαδικτυακή (online) εκπαίδευση η οποία μάλιστα προσφέρεται δωρεάν. Ασφαλώς, στο μέλλον θα παραθέσουμε και εκπαιδεύσεις που απαιτούν φυσική παρουσία και πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή σε χώρες κοντά στην Ελλάδα. Προσοχή! Όλες αυτές οι «ανασκοπήσεις» των εκπαιδεύσεων αφορούν καθαρά το πως ήταν όταν ο γράφων τις ολοκλήρωσε. Καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ίσως να μην είναι πλέον ακριβώς το ίδιο.

Πηγή: Coursera.org

Τίτλος Terrorism and Counterterrorism:
Comparing Theory and Practice
Οργανισμός Πανεπιστήμιο του Λέιντεν μέσω Coursera
Χώρος διεξαγωγής Διαδίκτυο (online)
Γλώσσα Αγγλικά
Διάρκεια 30 ώρες/8 εβδομάδες
Κόστος $49 (προαιρετικό)
Πιστοποίηση Ναι (προαιρετικό)
Σύνδεσμος https://www.coursera.org/learn/terrorism

Εδώ και μερικά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν υπάρχει ένα μάθημα που προσφέρεται ηλεκτρονικά μέσω της ακαδημαϊκής εκπαιδευτικής υπηρεσίας Coursera. Το μάθημα έχει τίτλο «Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory and Practice» (Τρομοκρατία και Αντιτρομοκρατία: Σύγκριση Θεωρίας και Πράξης) και είναι ένα εισαγωγικό μάθημα στη μελέτη της τρομοκρατίας και της αντιτρομοκρατίας. Το Ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Λέιντεν είναι ένα από τα ελάχιστα πανεπιστήμια στην Ευρώπη που προσφέρει τέτοιες σπουδές και που συνεργάζεται ενεργά με το ICCT (International Centre for Counter-Terrorism, Διεθνές Κέντρο Αντιτρομοκρατικής) αλλά και με τις αντιτρομοκρατικές μονάδες της Europol (European Police, Ευρωπαϊκή Αστυνομία) και Interpol (International Police, Διεθνή Αστυνομία) όπου όλα αυτά έχουν έδρα στην ίδια πόλη, στη Χάγη της Ολλανδίας.

Πηγή: ICCT.nl
Πηγή: ICCT.nl

Ο εισηγητής του μαθήματος είναι ο Δρ. κύριος Edwin Bakker, διευθυντής του Κέντρου Τρομοκρατίας και Αντιτρομοκρατίας του Πανεπιστημίου Λέιντεν, με δεκάδες δημοσιεύσεις στο χώρο. Επίσης, εργάζεται και ως καθηγητής στο Κολέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑDEFCOL) στη Ρώμη και είναι μέλος αρκετών επιτροπών καταπολέμησης της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Βλέπετε τον Δρ. κύριο Edwin Bakker στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: ICSR.info
Πηγή: ICSR.info

Το μάθημα ξεκινάει από το μηδέν και αποτελείται από 30 διδακτικές ώρες χωρισμένες σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Τα μαθήματα είναι στα Αγγλικά αλλά υπάρχουν και διαθέσιμοι υπότιτλοι και στα Ισπανικά, Σέρβικα και Γαλλικά. Στο τέλος κάθε εβδομάδας υπάρχει μία εξέταση με απαντήσεις πολλαπλών επιλογών και μέχρι το τέλος του μαθήματος υπάρχουν και δύο γραπτές εργασίες-μελέτες για θέματα σχετικά με τη τρομοκρατία και την αντιτρομοκρατία. Ολόκληρη η περίληψη της ύλης του μαθήματος μεταφρασμένη στα Ελληνικά είναι η ακόλουθη (αυτή τη στιγμή).

 • Εβδομάδα 1: Καλωσόρισμα
  • Καλωσόρισμα
  • Σχετικά με το μάθημα
 • Εβδομάδα 2: Ορισμός και Έννοια της Τρομοκρατίας
  • Εισαγωγή, Ιστορία και Χρήση του Όρου Τρομοκρατία
  • Εξέταση: Ορισμός και Έννοια της Τρομοκρατίας
 • Εβδομάδα 3: Μελετώντας τη Τρομοκρατία και Αντιτρομοκρατία
  • Ιστορία Μελετών Τρομοκρατίας, Αρχές & Προσεγγίσεις, και Σημαντικοί Ερευνητές & Κέντρα
  • Εξέταση: Μελετώντας τη Τρομοκρατία και Αντιτρομοκρατία
 • Εβδομάδα 4: 5 Υποθέσεις για τη Τρομοκρατία
  • 5 Υποθέσεις για τη Τρομοκρατία
  • Εξέταση: 5 Υποθέσεις για τη Τρομοκρατία
 • Εβδομάδα 5: 5 Υποθέσεις για την Αντιτρομοκρατία
  • 5 Υποθέσεις για την Αντιτρομοκρατία
  • Εξέταση: 5 Υποθέσεις για την Αντιτρομοκρατία
 • Εβδομάδα 6: Αντιμετωπίζοντας τη Τρομοκρατία στο Μέλλον
  • Αντιμετωπίζοντας τη Τρομοκρατία
  • Εξέταση: Αντιμετωπίζοντας τη Τρομοκρατία στο Μέλλον
 • Εβδομάδα 7: Πρωτοσέλιδα Σήμερα – Ξένοι Μαχητές
  • Ξένοι Μαχητές και Ομάδες στη Συρία
  • Εξέταση: Ξένοι Μαχητές
  • Τελικές Εξετάσεις
 • Εβδομάδα 8: Σχετικά με Εμάς & Περαιτέρω Αναζήτηση
  • Σχετικά με Εμάς
  • Περαιτέρω Αναζήτηση

Όλα τα παραπάνω προσφέρονται απολύτως δωρεάν. Ωστόσο, εφόσον ο σπουδαστής επιθυμεί να αποκτήσει πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς το μάθημα τότε πρέπει να πληρώσει το ποσό των $49 (περίπου €42) για τη πιστοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, για να ολοκληρώσει επιτυχώς κάποιος το μάθημα πρέπει να περάσει όλες τις εξετάσεις αλλά και να κάνει τις δύο γραπτές εργασίες σχετικές με μελέτη της τρομοκρατίας και αντιτρομοκρατίας. Οι δύο αυτές εργασίες βαθμολογούνται από πέντε άλλους σπουδαστές και ο κάθε σπουδαστής υποχρεούται να βαθμολογήσει πέντε εργασίες άλλων σπουδαστών.

Πηγή: Lucthehague.nl
Πηγή: Lucthehague.nl

Ένα πολύ θετικό είναι ότι το μάθημα συνεχώς ανανεώνεται και έτσι είναι πάντα ενημερωμένο για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της τρομοκρατίας και αντιτρομοκρατίας. Επίσης, με δεδομένο ότι γίνεται απομακρυσμένα και απολύτως δωρεάν (εκτός και αν θέλετε τη πιστοποίηση), είναι κάτι που οποιοσδήποτε γνωρίζει Αγγλικά μπορεί να παρακολουθήσει. Έχοντας ολοκληρώσει αυτό το μάθημα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι πολύ χρήσιμο και προσφέρει μία ευρύτερη εικόνα του τεράστιου θέματος που ονομάζεται τρομοκρατία και αντιτρομοκρατία σήμερα. Το ζήτημα αυτό επηρεάζει καθημερινά τις ζωές όλων μας, είτε έμμεσα είτε άμεσα, και όσο περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες κατανόησης αλλά και αντιμετώπισης του έχουμε.

Πηγή: Public-Cinema.com
Πηγή: Public-Cinema.com

Μετά την ολοκλήρωση του θα αντιλαμβάνεστε πως ακόμα και έμπειροι δημοσιογράφοι ή ακόμα και πολιτικοί χρησιμοποιούν τον όρο «τρομοκρατία» λανθασμένα αρκετές φορές. Θα δείτε πως φαινομενικά άσχετες πολιτικές ή στρατιωτικές πρωτοβουλίες έχουν καθαρά αντιτρομοκρατικό σκοπό και χαρακτήρα, κ.α., πολύ σημαντικά γεγονότα τα οποία πλέον θα μπορείτε να τα αντιληφθείτε μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Για όσους θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα, το μάθημα αυτό βάζει τα θεμέλια και δείχνει το δρόμο για να το επιτύχει κάποιος αυτό μέσα από καταξιωμένες ακαδημαϊκές εκπαιδεύσεις, συνέδρια, οργανισμούς και υπηρεσίες. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην παρακολουθήσει κάποιος αυτό το μάθημα εφόσον έχει βασική γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

το βρήκαμε εδώ

Ανασκόπηση
#Ανασκόπηση #Τρομοκρατία #και #Αντιτρομοκρατία #Λέιντεν #online

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...