News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Ανασκόπηση: Fighting Rifle (DVD) | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το καλοκαίρι του 2016 ο πιο γνωστός εκπαιδευτής τακτικών μάχης στο κόσμο, ο Αμερικανός κύριος Τζέιμς Γίγκερ, κυκλοφόρησε αυτό το εκπαιδευτικό DVD. Όπως έχει πει αρκετές φορές, ο στόχος του δεν είναι να αντικαταστήσει τα αντίστοιχα σχολεία αλλά να μπορέσουν όσοι δεν έχουν δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν να μάθουν κάτι. Σε καμία περίπτωση δε συγκρίνεται το DVD με τη πραγματική εκπαίδευση. Ας δούμε όμως τι ακριβώς προσφέρει αυτό το εκπαιδευτικό DVD. Προσοχή! Όλα όσα διαβάζετε εδώ είναι προσωπικές απόψεις έπειτα από εκπαίδευση βάση του εν λόγω εκπαιδευτικού DVD.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τίτλος Fighting Rifle
Οργανισμός Tactical Response
Χώρος διεξαγωγής Οπουδήποτε (μορφή DVD)
Γλώσσα Αγγλικά
Διάρκεια 1 ώρα και 26 λεπτά
Κόστος $50
Πιστοποίηση Όχι
Σύνδεσμος https://tacticalresponse.com/products/fighting-rifle-dvd-preorder

Πηγή: TacticalResponse.com
Πηγή: TacticalResponse.com

Ο λόγος που επιλέξαμε να γράψουμε για αυτό το εκπαιδευτικό DVD αντί για το αντίστοιχο σχολείο είναι διότι είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον από την Ελλάδα να εκπαιδευτεί με αυτό το DVD συγκριτικά με το να ταξιδέψει στο Τενεσί, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Tactical Response, για να παρακολουθήσει το σχολείο αυτό. Επίσης, ακόμα και αν ταξιδέψει για να παρακολουθήσει το σχολείο «Fighting Rifle», το πιθανότερο είναι ότι δε θα εκπαιδευτεί με τον ίδιο τον κύριο Τζέιμς Γίγκερ. Άρα το DVD έχει σίγουρα πολλά να προσφέρει. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψουμε σε γενικό επίπεδο το DVD από τη περιγραφή που αναγράφει στο πίσω μέρος του.


Αυτή είναι η προσαρμογή του πιο δημοφιλούς σχολείου τυφεκίου στο κόσμο, του FIGHTING RIFLE από την εταιρία TACTICAL RESPONSE. Ξέρεις πως να ρίχνεις με το τυφέκιο σου, τώρα άφησε μας να σου διδάξουμε πως να ΜΑΧΕΣΑΙ με αυτό! Αυτό το DVD καλύπτει τη ρύθμιση εξοπλισμού, επιλογές αορτήρων, μετάβαση σε πιστόλι, χρήση κάλυψης και απόκρυψης, στάσεις ετοιμότητας και θέσεις βολής, επικοινωνία, εμπλοκές, κοντινές και μεσαίων αποστάσεων βολές ταχείας αντίδρασης, τακτικός χειρισμός οπλισμού, εφαρμογές σε αστικό περιβάλλον, ασκήσεις ομάδας με την αρχή «πυροβόλησε, κινήσου, επικοινώνησε», βολές εν κινήσει, μαζί με τις τακτικές που απαιτούνται για εφαρμογή αυτών των εργαλείων στη μάχη. Συνοδέψτε τον ίδιο τον Τζέιμς Γίγκερ σε αυτό το διασκεδαστικό και πολύ διδακτικό ταξίδι μάθησης στο FIGHTING RIFLE!

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Αυτό το DVD απευθύνεται αποκλειστικά σε σοβαρούς ασκούμενους αυτής της τέχνης. Αν αναζητείς φανταχτερούς όρους και εκτός πραγματικότητας τεχνικές χειρισμού όπλων τότε μην πάρεις αυτό το βίντεο. Αυτό το σχολείο είναι για ΜΑΧΗ, όχι για ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ.


Πηγή: TacticalResponse.com
Πηγή: TacticalResponse.com

Αν και πιστεύουμε ότι όλοι γνωρίζουν τον εκπαιδευτή του DVD, τον κύριο Τζέιμς Γίγκερ, ας κάνουμε μία μικρή περίληψη για το ποιος είναι. Από το 1992 μέχρι και τα τέλη του 2000 ήταν αστυνομικός έχοντας εργαστεί στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (SWAT) αλλά και για αρκετά χρόνια σε ειδικές μονάδες δίωξης ναρκωτικών, μερικά εκ των οποίων και ως εκπαιδευτής. Από τις αρχές του 2000 μέχρι και το 2005 εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα στις ένοπλες δυνάμεις. Μάλιστα, ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της θρυλικής εταιρίας υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater το οποίο του προσέφερε τόσο επιχειρησιακή εμπειρία σε Ιράκ και Αφγανιστάν όσο και διοικητή εμπειρία καθώς η εταιρία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια, τη μετακίνηση αλλά και σχεδιασμό επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του στρατού των ΗΠΑ. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα σε δεκάδες περιοδικά ενώ είναι γνωστός παγκοσμίως ως ο εκπαιδευτής με τους περισσότερους εκπαιδευόμενους στο χώρο. Με την εταιρία του, Tactical Response, ο κύριος Τζέιμς Γίγκερ έχει εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τους πιο επίλεκτους πολεμιστές μέχρι απλούς πολίτες που θέλουν να είναι έτοιμοι για τη μάχη. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το σύνθημα της εταιρίας του που είναι «Διδάσκοντας καλούς ανθρώπους πως να σκοτώνουν κακούς ανθρώπους από το 1996». Βλέπετε τον κύριο Τ. Γίγκερ και στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Πέρα από την αξεπέραστη εμπειρία του ως εκπαιδευτής και το βιογραφικό του στον ιδιωτικό και κρατικό τομέα, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει (ειδικά όταν τον γνωρίσει κανείς) είναι το πόσο θέληση για μάθηση έχει και πόσο καλός άνθρωπος είναι. Δύο σημαντικές αρετές για κάθε εκπαιδευτή. Δεν περνάει ούτε ένας μήνας χωρίς να συμμετέχει σε κάποια εκπαίδευση άλλων εταιριών ή κρατικών φορέων ως απλός εκπαιδευόμενος γιατί, για να είσαι εκπαιδευτής πρέπει συνεχώς να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι με ότι συμβαίνει σήμερα. Αλλιώς θα μείνεις πολύ γρήγορα πίσω. Για το «καλός άνθρωπος», θα σας πούμε αυτό. Ο κύριος Τ. Γίγκερ είναι ικανός να θυσιάσει προσωπικό χρόνο από την οικογένεια του, ακόμα και να δώσει απολύτως δωρεάν εκπαιδεύσεις σε σχολεία του εάν υπάρχει ανάγκη (και το έχει κάνει πολλές φορές). Όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν ότι είναι από αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους μπορείς να βασιστείς και ξέρεις ότι αν σηκώσεις το τηλέφωνο θα είναι πάντα εκεί. Δεν υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτές που να είναι έτσι σήμερα.

Πηγή: Forum.nolatac.com
Πηγή: Forum.nolatac.com

Και τώρα που τελειώσαμε με την τη περιγραφή του DVD, την εταιρία και τον εκπαιδευτή και έχετε μία γενική ιδέα του περιεχομένου πάμε να δούμε τα τεχνικά. Το DVD αυτό κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2016 άρα είναι αρκετά ενημερωμένο. Η τέχνης της μάχης είναι μία πορεία, όχι μία σειρά από οδηγίες και αυτό διδάσκει και αυτό το DVD. Κοινώς, δίνει στον εκπαιδευόμενο τα εργαλεία που γνωρίζουμε σήμερα ότι λειτουργούν καλύτερα. Δε σημαίνει ότι τα ίδια εργαλεία θα είναι εξίσου χρήσιμα σε 5 χρόνια ή ακόμα και σε λίγους μήνες. Όσοι διαβάζετε τις αναφορές μας θα το έχετε αντιληφθεί. Αν δείτε το πως γίνονται οι μάχες στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Ουκρανία, στη Σομαλία ή στη Συρία θα δείτε τη συνεχή εξέλιξη των τακτικών μάχης. Άρα, αν θέλετε να μάθετε τις καλύτερες σύγχρονες τακτικές μάχης με τυφέκιο σήμερα, αυτό το DVD είναι ένα εξαιρετικό διδακτικό μέσο.

Πηγή: DefenseReview.com
Πηγή: DefenseReview.com

Τι μάθετε δηλαδή σε αυτό το DVD; Θα μάθετε τις καλύτερες τεχνικές, διαδικασίες και τακτικές μάχης σήμερα. Και αυτό όχι βάση κάποιου απαρχαιωμένου εγχειριδίου εκπαιδεύσεως αλλά βάση του τι γίνεται σήμερα. Δε θα προτείναμε αυτό το DVD σε κάποιον που δεν έχει καμία εμπειρία με τυφέκια καθώς το DVD αυτό είναι ουσιαστικά το επόμενο βήμα. Εφόσον ξέρεις πως να πιάνεις και να ρίχνεις με το τυφέκιο σου, πας σε αυτό το επίπεδο που είναι το πως δίνεις μάχη με αυτό. Οι ενότητες του DVD μεταφρασμένες στα Ελληνικά είναι οι ακόλουθες. Βέβαια, η λίστα δεν είναι πλήρης καθώς υπάρχουν πολλές ακόμα πληροφορίες που αναφέρονται μέσα σε κάθε ενότητα χωρίς απαραίτητα να ταιριάζουν απόλυτα με το τίτλο της.

 • Θεμελιώδεις αρχές ασφαλούς χρήσης
 • Κατάλληλη λαβή τυφεκίου
 • Στάσεις ετοιμότητας
 • Τακτικός χειρισμός οπλισμού
 • Χειρισμός διακόπτη πυρός και ασφαλείας
 • Εμπλοκές
 • Μέθοδος F.A.S.T.
 • Μετάβαση οπλισμού
 • Προληπτικά γεμίσματα εναντίον γεμίσματα αντίδρασης
 • Βολές από τη βοηθητική πλευρά
 • Εξοπλισμός μάχης
 • Στροφές
 • Γόνατα
 • Μάχη στο έδαφος
 • Βολές εν κινήσει
 • Κάλυψη & απόκρυψη
 • Βολή, κίνηση, επικοινωνία

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Το σχολείο «Fighting Rifle» απευθύνεται καθαρά σε νομοταγείς ένοπλους πολίτες και επαγγελματίες που που επιχειρούν σε μικρές ομάδες. Δεν είναι ένα DVD δομημένο για τακτικές μάχης μεγάλων τακτικών τμημάτων. Βέβαια, πολλά απ’όσα αναφέρονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μεγάλα τμήματα αλλά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αυτός ο κύριος στόχος του σχολείου. Αξίζει να αναφέρουμε επ’αυτού ότι σήμερα πάνω από το 67% των επαγγελματιών που μάχονται σε Ιράκ και Αφγανιστάν είναι προσωπικό ιδιωτικών εταιριών υπηρεσιών ασφαλείας που συνεργάζονται με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι υπερβάλλουμε με τη κριτική μας, αλλά όπως είχε πει και ένας άντρας των ομάδων ειδικών επιχειρήσεων των Πεζοναυτών των ΗΠΑ (MARSOC) που εργάζεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα για αυτό το DVD… «Για όσους διαβάζετε τη κριτική μου και δεν είστε σίγουροι ακόμα, απλά κάντε το! Παρακαλέστε, δανειστείτε, κάντε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εκπαιδευτείτε με τον Τζέιμς Γίγκερ». Προφανώς και ο κύριος Τ. Γίγκερ δεν είναι κάποιος απόκρυφος άρχοντας των τακτικών μάχης, αλλά η εμπειρία του σε συνδυασμό με το χαρακτήρα του, τις συνεχείς εκπαιδεύσεις και όσα μαθαίνει από τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευόμενους που έχει εκπαιδεύσει τον κάνουν έναν από τους πιο έμπειρους και ευχάριστους εκπαιδευτές τακτικών μάχης εκεί έξω σήμερα. Άρα, θα συμφωνήσουμε και εμείς με τον άντρα των MARSOC παραπάνω. Για $50 αποκλείεται να βρείτε κάτι ανώτερο οπουδήποτε στο κόσμο σήμερα.

Πηγή: Yelp.co.jp
Πηγή: Yelp.co.jp

Αυτό το DVD είναι από εκείνα τα διδακτικά υλικά που έχεις και βλέπεις περιστασιακά για να θυμηθείς κάποια καλή πρακτική που παρουσιάζεται. Χαρακτηριστικό του κυρίου Τ. Γίγκερ σε αυτό το DVD είναι ότι, όπως κάνει πάντα, δε παρουσιάζει απλώς κάτι αλλά εξηγεί γιατί αυτό το κάτι λειτουργεί σήμερα ενώ παραμένει πάντα ανοιχτός σε νέες ιδέες. Βέβαια, από την άλλη πλευρά όπως γράφουμε σε όλα τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά υλικά (δηλαδή αυτά που βασίζονται στη προσωπική μελέτη), το να δεις ένα DVD δε πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα. Ο στόχος αυτού του DVD είναι ο εκπαιδευόμενος να φτιάξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βάση όσων παρουσιάζονται. Στη συνέχεια ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα και να μελετήσει την προσωπική του εξέλιξη είτε με βοήθεια τρίτων είτε τραβώντας βίντεο του εαυτού του και αναλύοντας τα στη συνέχεια. Άρα, αν δεν είστε από τα άτομα που θέτουν κίνητρα στον εαυτό τους και ολοκληρώνουν τους στόχους τους, αυτό το DVD δε θα έχει πολλά να σας προσφέρει. Αν είστε τέτοιο άτομο τότε σίγουρα θα είναι πιο αποτελεσματικό να παρακολουθήσετε κάποια εκπαιδευτική δραστηριότητα που είτε έχει κάποιου είδους αξιολόγηση, είτε επίβλεψη από κάποιον εκπαιδευτή, ή και τα δύο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

το βρήκαμε εδώ

Ανασκόπηση
#Ανασκόπηση #Fighting #Rifle #DVD #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...