News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Ανασκόπηση: CQB Level 1 (Βέλγιο)

Το CQB (Close Quarters Battle, Μάχη κοντινών αποστάσεων) είναι χωρίς αμφιβολία από τις πιο απαιτητικές τακτικές μάχης σήμερα. Ακόμα και οι πιο επίλεκτες μονάδες του κόσμου εκπαιδεύονται για μήνες επί καθημερινής βάσης προκειμένου να φτάσουν σε ένα επιχειρησιακά αποδεκτό επίπεδο. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση είναι από τις καλύτερες που μπορεί να βρει κανείς επάνω σε αυτό το τεράστιο τομέα και είναι πολύ θετικό που μία εταιρία τη προσφέρει πλέον και στην Ευρώπη. Προσοχή! Όπως σε όλα τα άρθρα μας σε αυτή τη κατηγορία, έτσι και εδώ, διαβάζετε τις προσωπικές μας απόψεις έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση της εν λόγω εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Καθώς οι εκπαιδεύσεις αλλάζουν και εξελίσσονται ίσως να υπάρχουν αποκλίσεις από το πως πραγματοποιείται σήμερα.

Πηγή: ProjectGecko.info

Τίτλος CQB Level 1
Οργανισμός Project Gecko
Χώρος διεξαγωγής Σαρλερουά, Βέλγιο
Γλώσσα Αγγλικά
Διάρκεια 28 ώρες/3 ημέρες
Κόστος €140
Πιστοποίηση Ναι
Σύνδεσμος http://www.projectgecko.info/

Η εταιρία Project Gecko ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια ως μία οικογενειακή επιχείρηση από ένα ζευγάρι που μετανάστευσε στη Γερμανία μετά την αποστρατεία του άντρα από τις ειδικές δυνάμεις αλεξιπτωτιστών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι Ευρωπαϊκές χώρες ανέβασαν την εταιρία αυτή υψηλά στο χώρο και αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη ποιότητα των εκπαιδεύσεων που προσφέρει. Βλέπετε μία φωτογραφία του κυρίου Ελιράν Φέιλντμποϊ, ιδιοκτήτη και βασικού εκπαιδευτή της εταιρίας Project Gecko παρακάτω.

Πηγή: Facebook.com/projectgecko
Πηγή: Facebook.com/projectgecko

Όσον αφορά τον εκπαιδευτή, ο κύριος Ελιράν μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν ενεργό επιχειρησιακό μέλος των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στη μονάδα αλεξιπτωτιστών. Εκεί είχε εργαστεί σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις ενώ για μεγάλο διάστημα ήταν και εκπαιδευτής τακτικών μάχης σε κατοικημένες περιοχές, μία από τις τακτικές όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ξεχωρίζουν παγκοσμίως λόγω της τεράστιας εμπειρίας τους σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Βλέπετε τα θέματα, χωρισμένα σε ενότητες. που περιλαμβάνονταν σε αυτή τη τριήμερη εκπαιδευτική δραστηριότητα εδώ.

Πηγή: ProjectGecko.info
Πηγή: ProjectGecko.info

Τη τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω του πολέμου στο Ιράκ όλος ο πλανήτης γνώρισε αυτό που αποκαλείται CQB (Close Quarters Battle, Μάχη κοντινών αποστάσεων). Σχεδόν οι μισές απώλειες μάχης των συμμάχων στο πόλεμο του Ιράκ είναι από μάχες σε κλειστούς χώρους. Αυτό οδήγησε τους συμμάχους στην ανάπτυξη πολλών νέων τακτικών αλλά, εν τέλει, πολλοί στράφηκαν στις χώρες με τη μεγαλύτερη εμπειρία. Το Ισραήλ από τη δεκαετία του 1970 επί καθημερινής σχεδόν βάσης διενεργεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές και σχεδόν πάντα με θετικά αποτελέσματα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που βλέπουμε τις πιο επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες να εκπαιδεύονται σε τεχνικές CQB που βασίζονται έντονα στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Πηγή: Facebook.com/projectgecko
Πηγή: Facebook.com/projectgecko

Αρκετά όμως με την εισαγωγή, ας δούμε τα τεχνικά θέματα. Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ανάλογα με τη νομοθεσία της κάθε χώρας γίνεται είτε με πραγματικά όπλα, είτε με αεροβόλα όπλα τύπου airsoft. Ασφαλώς, όπως οποιοσδήποτε έμπειρος στο CQB μπορεί να επιβεβαιώσει, η χρήση των όπλων στο CQB είναι μία μικρή λεπτομέρεια. Θεωρητικά, το CQB αναφέρεται σε μάχες αποστάσεων μέχρι 25 μέτρα αλλά πρακτικά οι αποστάσεις αυτές είναι 3-4 μέτρα. Αν σας κάνει εντύπωση, δείτε στο σπίτι ή άλλους κλειστούς χώρους στους οποίους κινείστε και υπολογίστε τις αποστάσεις. Σπάνια θα είναι πάνω από 10 μέτρα και με δεδομένο ότι δε καθόμαστε στην άκρη του δωματίου συνεχώς, το πιο πιθανό είναι να βρίσκετε λίγα μέτρα από κάποια είσοδο (δηλαδή πόρτα, παράθυρο, άνοιγμα οροφής, κτλ.). Οπότε, το θέμα χρήσης όπλων στο CQB δεν έχει τόσο βαρύτητα στο θέμα ευστοχίας όσο έχει στο θέμα του ασφαλή χειρισμού. Σε ένα τόσο μικρό χώρο ο κίνδυνος φίλιων πυρών είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους, αλλά να πετύχεις ένα στόχο στα δύο μέτρα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Στο Βέλγιο λόγω νομοθεσίας η εκπαίδευση έγινε με όπλα τύπου airsoft αλλά θα καταλάβετε το πως ακριβώς στη συνέχεια.

Πηγή: Facebook.com/projectgecko
Πηγή: Facebook.com/projectgecko

Η εγγραφή έγινε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά είναι πολύ πιθανό να ερωτηθείτε για πληροφορίες και ίσως να μη γίνετε και δεκτοί για εκπαίδευση, σπάνιο αλλά όχι απίθανο (πχ. αν δεν έχετε λευκό ποινικό μητρώο ή υπάρχει υποψία σχέσης με τρομοκρατικές οργανώσεις). Στη συνέχεια κάνετε τη πληρωμή με κατάθεση στο λογαριασμό της εταιρίας ολόκληρου του ποσού ή μίας προκαταβολής. Αυτό είναι το διαδικαστικό κομμάτι. Τώρα όσον αφορά το τι θα χρειαστείτε, είναι οτιδήποτε θα είχατε σε μία πραγματική επιχείρηση διάρκειας 3 ημερών. Δηλαδή από ρούχα και υλικά για κατασκευή καταλύματος μέχρι τροφή, νερό, κτλ. Φυσικά, αν κάποιος δεν έχει φέρει τα απαραίτητα με τη πρώτη ευκαιρία μπορεί κάποιος άλλος εκπαιδευόμενος ή ο εκπαιδευτής να τον πάει με αυτοκίνητο σε ένα κοντινό κατάστημα supermarket για να αγοράσει τα απαραίτητα για τρεις ημέρες, αλλά ιδανικά πρέπει να έχετε οτιδήποτε θα χρησιμοποιούσατε και στη πραγματικότητα.

Πηγή: ITSTactical.com
Πηγή: ITSTactical.com

Η τοποθεσία της εκπαίδευσης στο Βέλγιο ήταν ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο μπύρας από τη δεκαετία του 1960 στη πόλη Σαρλερουά. Μία γαλλόφωνη νοτιοδυτική πόλη του Βελγίου με περίπου 200.000 κατοίκους που βρίσκεται 30 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Γαλλίας. Το εν λόγω εργοστάσιο έχει αγοραστεί από ιδιώτη και ενοικιάζεται για αγώνες airsoft και εκπαιδευτικές δραστηριότητες Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων και μικρής δασικής περιοχής που καλύπτει μία έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το κτίριο διαθέτει συνολικά τέσσερις ορόφους. Βλέπετε μία φωτογραφία από ένα χώρο του εργοστασίου στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: AirsoftAgenda.nl
Πηγή: AirsoftAgenda.nl

Παρότι μεγάλος κλειστός χώρος, δεν είναι καθόλου καλά συντηρημένος αν και υπάρχουν τουαλέτες, ρεύμα, χώρος στάθμευσης και κλειστό κύκλωμα με κάμερες παρακολούθησης. Το ότι οι εγκαταστάσεις είναι βρώμικες και μη συντηρημένες ωστόσο προσφέρει ένα ρεαλισμό καθώς σε επιχειρησιακό επίπεδο δε μπορεί κάποιος να έχει την απαίτηση ο χώρος διαμονής του να είναι πεντακάθαρος. Όσον αφορά τους εκπαιδευόμενους, ήταν μία ομάδα περίπου 20 ατόμων από κάθε κατηγορία. Από εκπαιδευτές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Γαλλίας μέχρι αθλητές του airsoft που θέλουν να μάθουν τακτικές μάχης σωστά αντί να τρέχουν ανούσια και να πετάνε πλαστικές μπίλιες δεξιά και αριστερά. Η εκπαίδευση είναι πολύ καλά δομημένη και οργανωμένη και το κλίμα θα σας θυμίζει έντονα επιχειρησιακές ασκήσεις. Ασφαλώς, όπως και σε μία πραγματική επιχείρηση ο πρώτος στόχος είναι να επιλέξει ο καθένας το καλύτερο δυνατό σημείο για να ετοιμάσει το προσωρινό του χώρο διαμονής. Βλέπετε μία φωτογραφία κατά τη διάρκεια που οι εκπαιδευόμενοι και ο εκπαιδευτής ετοίμαζαν τους μικρούς προσωπικούς χώρους διαμονής τους παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μετά από αυτό ξεκίνησε μία γνωριμία όλων των εκπαιδευόμενων και το βασικό θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης. Το μέρος αυτό περιελάμβανε τόσο βίντεο από πραγματικές επιχειρήσεις όσο και πολύ αναλυτικές διαφάνειες και τρισδιάστατες απεικονίσεις που έδιναν ένα εξαιρετικά απλά δομημένο και ολοκληρωμένο σύστημα για διαχείριση κάθε είδους κλειστού χώρου. Από αποθήκες μέχρι πλοία και λεωφορεία. Είναι ένα πρωτότυπο σύστημα που ανέπτυξε ο εκπαιδευτής ώστε να ομαδοποιήσει όλους τους κλειστούς χώρους σε μερικές βασικές αρχές. Μετά από αυτό έγινε θεωρητική εκπαίδευση ακολουθούμενη από διαχωρισμό των εκπαιδευόμενων σε ομάδες και εκτέλεση μίας νυκτερινής επιχείρησης μέχρι τα ξημερώματα.

Πηγή: Team-America-Airsoft-NBG.weebly.com
Πηγή: Team-America-Airsoft-NBG.weebly.com

Μέσα σε λίγες ώρες ήταν το πρωινό εγερτήριο που ξεκίνησε με πρωινή γυμναστική από επαγγελματία γυμναστή και πρωινό. Μετά από αυτό και για όλη την υπόλοιπη ημέρα, με εξαίρεση το διάλειμμα για μεσημεριανό, ήταν ασταμάτητη εκπαίδευση σε τακτικές CQB ξεκινώντας ατομικά, μεταβαίνοντας σε ζευγάρια και καταλήγοντας σε ομάδες. Μέχρι αυτό το σημείο τα όπλα ήταν καθαρά για λόγους εξάσκησης στον ασφαλή χειρισμό καθώς δεν γίνονταν εκκαθάριση των δωματίων, απλώς τεχνικές ελέγχου, εισόδου, κτλ. Η ροή της εκπαίδευσης κινούνταν από στάδια μετάδοσης γνώσης και στάδια εξομοίωσης συνθηκών μάχης (με έντονη σωματική άσκηση και διαταγές ταχείας εκτέλεσης τακτικών CQB σε διαφορετικούς χώρους).

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αργά το απόγευμα ήταν η πρώτη φορά που έγινε χρήση των αεροβόλων όπλων με πλαστικά σφαιρίδια. Μία ομάδα λάμβανε το ρόλο των επιτιθέμενων και μία των αμυνομένων και έπρεπε να γίνει σωστή αντίδραση, όχι πράγματα όπως «βλέπω κάποιον και ρίχνω» αλλά σωστή κλιμάκωση, προσπάθεια σύλληψης, κτλ. Αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα μέρη της εκπαίδευσης καθώς ήταν μία κλασική εκπαίδευση τύπου force-on-force που δείχνει πως τίποτα δεν είναι όσο απλό φαίνεται. Το βράδυ έγινε ακόμα μία επιχείρηση όπου περιελάμβανε τέσσερις ομάδες κρούσης και ένα άγνωστο αριθμό εχθρικών δυνάμεων που είχαν πεζά και μηχανοκίνητα περίπολα (με αυτοκίνητο). Το σενάριο απαγόρευε τη χρήση πυρών εκτός και αν δε γίνονταν αλλιώς καθώς υποτίθεται ότι ήταν επιχείρηση σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Τελικά, έπειτα περίπου τρεις ώρες συντονισμένων κινήσεων οι εκπαιδευόμενοι κατάφεραν να περικυκλώσουν όλες τις εχθρικές ομάδες, να κόψουν τη παροχή ρεύματος του εργοστασίου και να τους συλλάβουν χωρίς ούτε μία βολή. Η επιχείρηση έδειξε τη τρομακτική πρόοδο από τη προηγούμενη νύκτα και ακολουθήθηκε από μία εκτενή απενημέρωση και ανάλυση των λαθών και αδύνατων σημείων.

Πηγή: GearAddicts.pl
Πηγή: GearAddicts.pl

Με ελάχιστες ώρες ύπνου ξημέρωσε η τρίτη ημέρα που έπειτα από τη πρωινή γυμναστική και το πρωινό ήταν μία πλήρης επανάληψη όλων όσων είχαν αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Το μοτίβο αυτό συνέχισε μέχρι το μέσο της ημέρας όπου έγινε η απονομή πτυχίων και η επιστροφή. Όπως θα πρέπει να είναι κατανοητό, σε όλη την εκπαίδευση ο κάθε εκπαιδευόμενος δεν έριξε πάνω από 10-15 σφαιρίδια γιατί ο στόχος ήταν κάτι πολύ βαθύτερο. Η κατανόηση των βασικών αρχών του CQB και η εφαρμογή τους στη πράξη. Η εκπαίδευση αυτή ήταν το πρώτο επίπεδο χωρίς να λαμβάνει υπόψιν δεκάδες λεπτομέρειες όπως τύπους εισόδων, εμπόδια, κτλ. Ήταν ουσιαστικά η κίνηση σε κλειστούς χώρους, συγχρονισμός, και ένας τεράστιος όγκος σημαντικών πληροφοριών και εμπειριών. Η εκπαίδευση απαιτεί μία καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλη προετοιμασία αλλά αυτά που προσφέρει είναι μοναδικά. Ο εκπαιδευτής είναι εκπληκτικός, ευχάριστος, με μεταδοτικότητα αλλά και με χιούμορ και πολύ μεγάλη εμπειρία στο χώρο του CQB. Χωρίς καμία αμφιβολία, μία από τις καλύτερες εκπαιδεύσεις σε CQB που μπορεί να βρει κανείς στην Ευρώπη.

Πηγή: Airsoft-Military-News.com
Πηγή: Airsoft-Military-News.com

το βρήκαμε εδώ

Ανασκόπηση
#Ανασκόπηση #CQB #Level #Βέλγιο

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...