News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Αναλογία Ταλιμπάν και Ελληνικής Επανάστασης

Πρόσφατα ακούσαμε αυτή την αναλογία που θεωρούμε ότι είναι ένα καλό απλοποιημένο παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς τη πολυπλοκότητα της κατάστασης εις τη Μέση Ανατολή και Ασία με τους Ταλιμπάν σήμερα. Να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δε συγκρίνουμε τις δύο καταστάσεις, απλώς αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν ακόμα και άσχετους με το αντικείμενο να αντιληφθούν τη πολυπλοκότητα της σημερινής κατάστασης των Ταλιμπάν. Στόχος μας είναι να πάρουμε κάτι που ήδη είναι γνωστό (την Ελληνική Επανάσταση), και να το χρησιμοποιήσουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα τη κατάσταση με τους Ταλιμπάν.

Πηγή: Avgi.gr

Εάν μεταφερθούμε το 1800 εις την Ελλάδα, έχουμε κάποιες ημι-ανεξάρτητες ομάδες ανταρτών (οι αποκαλούμενοι κλέφτες) που άλλες φορές με στενή συνεργασία, και άλλες φορές με ανεξάρτητη δράση, πολέμησαν τον Τούρκο κατακτητή και ελευθέρωσαν τη πατρίδα. Ωστόσο, για παραπάνω από εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος, υπήρχε μία συνεχής ένοπλη συμπλοκή ανάμεσα σε πολλούς από αυτούς τους αντάρτες-κλέφτες, και τους μετέπειτα λήσταρχους, με τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα Ελληνικό κράτος. Δείτε για παράδειγμα τους Α’ και Β’ εμφύλιους του 1823–1825 ή τις πολύ μετέπειτα ιστορίες των λήσταρχων σε όλη την Ελλάδα. Οι λόγοι ήταν πολλοί, ας δούμε μερικούς.

Πηγή: BriefingNews.gr

Για πολλά χρόνια, αυτοί οι πολεμιστές που μας χάρισαν την ελευθερία μας ήτο οι ηγέτες της Ελλάδος. Είχαν την απόλυτη δύναμη και μπορούσαν κυριολεκτικά να σκοτώσουν κάποιον εάν τον θεωρούσαν ένοχο. Ωστόσο, σε ένα οργανωμένο κράτος κάτι τέτοιο είναι παράλογο. Επίσης, οι ίδιοι εκτελούσαν μερικές φορές ρόλο τοπικών ηγετών σε διάφορες περιοχές, που και πάλι, δεν είναι εφικτό σε ένα κράτος που πρέπει να λειτουργεί με κοινή νομική, πολιτική, και ηθική συμπεριφορά σε όλη την επικράτεια. Αντίστοιχα, παρότι αυτοί οι άνθρωποι απελευθέρωσαν τη πατρίδα, δεν ήτο έμπειροι σε θέματα όπως διεθνείς σχέσεις, οικονομική ανάπτυξη, διπλωματία, διεθνές δίκαιο, κτλ. Έτσι ο καθένας δρούσε βάσει είτε προσωπικού συμφέροντος, είτε με τη προσωπική του ηθική κατεύθυνση. Σίγουρα όμως χωρίς κάποια γενική εθνική πολιτική κατεύθυνση. Ως αποτέλεσμα, υπήρχαν πολλές συμπλοκές επί μεγάλο διάστημα ανάμεσα στις δύο αυτές πλευρές, οδηγώντας και στους εμφυλίους πολέμους που γνωρίζουμε από την ιστορία μας, αλλά και δολοφονίες σπουδαίων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: ProtoThema.gr

Παρόμοια χαρακτηριστικά παρατηρούμε με τους Ταλιμπάν οι οποίοι ξεκίνησαν τη δράση τους το 1978 για να απελευθερώσουν τη πατρίδα τους, το Αφγανιστάν, από τους Σοβιετικούς κατακτητές. Έπειτα οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία δρώντας με πανομοιότυπο τρόπο με εκείνο των Ελλήνων ανταρτών και κλεφτών. Δηλαδή, ήταν τοπικοί ηγέτες σε διάφορες περιοχές και είχαν ο καθένας τη δική του ερμηνεία για το τι είναι δίκαιο, κράτος, ηθική, εθνικό συμφέρον, κτλ. Όπως είναι αναμενόμενο, και όπως έγινε και στην Ελλάδα, αυτό οδήγησε σε μία ένοπλη συμπλοκή ανάμεσα σε εκείνους που ήθελαν να φτιάξουν ένα ολοκληρωμένο κράτος και τους Ταλιμπάν, και εν τέλει σε ένα εμφύλιο πόλεμο (1996-2001).

Πηγή: Wikipedia.org

Σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα όπου εν τέλει επικράτησε το Ελληνικό κράτος, εις το Αφγανιστάν (και σε γειτονικές περιοχές), επικράτησαν οι Ταλιμπάν. Έτσι, έως και το 2001 που έγινε η εισβολή των ΗΠΑ είχαν τον απόλυτο έλεγχο με το τρόπο διακυβέρνησης που περιγράψαμε. Σε αυτό το πόλεμο με τις ΗΠΑ, έδρασαν και πάλι με παρόμοιο τρόπο απελευθερωτών, και μέχρι και σήμερα, οι Ταλιμπάν ελέγχουν πάρα πολλές περιοχές, ακόμα και σε γειτονικές χώρες. Ασφαλώς, συνεχίζουν να μάχονται και κατά των προσπαθειών εγκατάστασης μίας σύγχρονης κυβέρνησης εις τη χώρα.

Πηγή: ForeignPolicy.com

Γιατί τα αναφέρουμε τα παραπάνω; Διότι εάν μελετήσετε την Ελληνική ιστορία από τη περίοδο 1820-1920 θα βρείτε πολλές ομοιότητες με τις δυσκολίες που περνά σήμερα η Μέση Ανατολή και Ασία με τους Ταλιμπάν, και θα δείτε το επίπεδο της πολυπλοκότητας που φαίνεται να επαναλαμβάνεται σε άλλη μορφή. Σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί, όπως και στην Ελλάδα, αποτελούν ήρωες και απελευθερωτές της πατρίδος τους, αλλά δεν είναι πολιτικοί. Βέβαια οι προσεγγίσεις που έχουμε δει από τη διεθνή κοινότητα είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες της Ελλάδος του 1820. Έχουμε δει από ευθεία πολεμική συμπλοκή με τους Ταλιμπάν, έως και προσπάθεια να τους διδάξουν αρχές πολιτικών επιστημών, έως και προσπαθειών να ανοίξουν διαλόγους σε διπλωματικό επίπεδο. Για τους Έλληνες τώρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας γιατί, όπως βλέπετε, ακόμα και σε σύγχρονα ζητήματα έχει εφαρμογή. Ας μη ξεχνάμε τα μαθήματα των προγόνων μας που γράφτηκαν με αίμα, γιατί αν τα ξεχάσουμε είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε.

το βρήκαμε εδώ

Ιστορίες
#Αναλογία #Ταλιμπάν #και #Ελληνικής #Επανάστασης

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...