News

News

Πέμπτη
Δεκέμβριος, 7

Αναφορά Συρία #2 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Σε αυτή την αναφορά θα δούμε ένα ακόμα πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στη περιοχή του παλαιού Χαλεπίου της Συρίας τη Κυριακή 26 Απριλίου 2015. Συγκεκριμένα ήταν μία μεγάλης κλίμακας βομβιστική επίθεση με μία μέθοδο επίθεσης που δεν την συναντάμε συχνά στα σύγχρονα πεδία μάχης ανά τον κόσμο αλλά την έχουμε ξαναδεί στη Συρία.

Όπως είχαμε αναφέρει στη προηγούμενη αναφορά μας που μπορείτε να τη διαβάσετε ακολουθώντας το σύνδεσμο «Αναφορά Συρία #1» η επανάσταση της Συρίας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 στη πόλη Χαλέπι (συχνά αναφέρεται και ως Αλέπο) που βρίσκεται κοντά στη πρωτεύουσα της Συρίας, στη Δαμασκό. Με αφορμή τη σύλληψη μερικών ανήλικων παιδιών και στη συνέχεια τον βάρβαρο βασανισμό τους λόγω των γκραφίτι που έκαναν κατά της κυβέρνησης άρχισε μία σειρά από ένοπλες αντικυβερνητικές επιθέσεις για την ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Βλέποντας αυτό ως ευκαιρία, δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους έκαναν εισβολή από το Ιράκ για κατάληψη περιοχών της Συρίας. Τόσο ο εμφύλιος πόλεμος με τους επαναστάτες όσο και ο πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη μέχρι σήμερα.

anafora_syria_02_02

Ας μεταφερθούμε τώρα στο περιστατικό που βλέπουμε σε αυτή την αναφορά. Η διακυβέρνηση της Συρίας λόγω μεγέθους γίνονταν με τοπικά κυβερνητικά κέντρα που λειτουργούσαν υπό τη καθοδήγηση μίας κεντρικής κυβέρνησης. Το Χαλέπι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας με πάνω από 2.1 εκατομμύρια κατοίκους και είναι επίσης το κέντρο του κυβερνήτη του Χαλεπίου, της τοπικής διακυβέρνησης που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας.

anafora_syria_02_03

Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά του αλλά και της γεωστρατηγικής θέσης του στο Βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, το Χαλέπι έχει αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες και διοικητικά κέντρα για όλη τη χώρα. Μπορείτε να δείτε από την υπηρεσία Google Map που ακριβώς βρίσκεται ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο ή από τον παρακάτω χάρτη.

anafora_syria_02_04

Στο κέντρο της πόλης του Χαλέπι υπάρχει η αρχαία πόλη του Χαλέπι, το ιστορικό κέντρο της πόλης γεμάτο με όμορφα διατηρητέα κτίρια και μνημεία μέχρι και 2000 χρόνια προ Χριστού. Η αναφορά που θα δούμε αφορά μία περιοχή σε ακριβώς αυτό το ιστορικό σημείο της πόλης.

anafora_syria_02_05

Συγκεκριμένα είναι στη περιοχή Γιαντιγέχ όπου έχουν έδρα αρκετά κτίρια του στρατού της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Το σημείο αυτό είναι μόλις μερικά τετράγωνα πάνω από τη Στρατιωτική Ακαδημία Αλ-Άσαντ και δίπλα στην αρχαία πόλη. Το ακριβές σημείο στο οποίο αναφερόμαστε και έγινε και η επίθεση που αναλύουμε εδώ μπορείτε να το δείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps. Βλέπετε μέσα στα κόκκινα πλαίσια στη παρακάτω εικόνα τα σημεία των τριών επιθέσεων.

anafora_syria_02_10

Οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι αντάρτες για την απόκτηση του ελέγχου της πόλης είναι αρκετά ανορθόδοξες. Συνήθως αποτελούνται από μία αιφνιδιαστική βομβιστική επίθεση ακολουθούμενη από μία σύντομη έφοδο με φορητά όπλα. Αν επιτύχει καταλαμβάνουν το σημείο και εγκαθιστούν περιμετρική άμυνα. Αν αποτύχουν, υποχωρούν άμεσα και μπλέκονται με τους άμαχους κατοίκους για να μην μπορούν να εντοπιστούν.

anafora_syria_02_06

Η πιο σημαντική δύναμη των ανταρτών έρχεται από άτομα που έφυγαν από τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις για να πολεμήσουν ενάντια στη κυβέρνηση και ονομάστηκαν FSA (Free Syrian Army, Ελεύθερος Συριακός Στρατός). Στο σύνολο τους, πάνω από 90%, αποτελούνται από Σουνίτες Μουσουλμάνους. Τα μέλη του FSA λειτουργούν πολύ πιο επαγγελματικά από το μέσο αντάρτη τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. Εδώ βλέπετε το έμβλημα τους.

anafora_syria_02_07

Επάνω από το έμβλημα γράφει από τα δεξιά προς τα αριστερά στα Αραβικά «Αλ-Γιαής ας-Σούρι αλ-Χουρ» που δεν είναι κάτι άλλο από το «Ελεύθερος Συριακός Στρατός». Σήμερα εικάζεται ότι στην επαναστατική οργάνωση FSA υπάρχουν πάνω από 50000 μέλη τα οποία είναι χωρισμένα σε συντάγματα ανάλογα με τη περιοχή δράσης τους. Η επίθεση που αναλύουμε εδώ έγινε από το πρώτο σύνταγμα του FSA που έχει έδρα στο Χαλέπι της Συρίας.

anafora_syria_02_08

Εκείνο το μεσημέρι της Κυριακής 26 Απριλίου του 2015, έπειτα από μία καλά οργανωμένη επιχείρηση το πρώτο σύνταγμα του FSA πυροδότησε διαδοχικά τρεις μεγάλης ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα υπόγειες σήραγγες, κάτω από τα στρατιωτικά κτίρια που αναφέραμε παραπάνω και που είδατε με τις κόκκινες ενδείξεις στο χάρτη. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών και αμάχων από την επίθεση αλλά εικάζεται ότι είναι στη τάξη των δεκάδων. Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται συχνά από το FSA καθώς δίνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

anafora_syria_02_09

Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε μερικούς Σύριους επαναστάτες κατά τη διάρκεια διάνοιξης μίας σήραγγας κάτω από κυβερνητικό κτίριο της Συρίας για τοποθέτηση αντίστοιχου αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Όπως συνηθίζεται στους πολέμους της Συρίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, σχεδόν κάθε περιστατικό έχει καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί από τις ίδιες τις επαναστατικές δυνάμεις. Αυτή η βομβιστική επίθεση δεν αποτελεί εξαίρεση και αυτό μπορείτε να το δείτε παρακολουθώντας το ακόλουθο βίντεο που έχει τραβηχτεί από τους αντάρτες κατά τη διάρκεια της πυροδότησης των τριών αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που περιγράψαμε.

https://www.youtube.com/watch?v=kdx5szlw994

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Συρία
#Αναφορά #Συρία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...